Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 21:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 lis 2015, o 18:05 
Użytkownik

Witajcie mam następujący mam urządzenie do pomiaru temperatury mikrokontroler to Atmega644 a czujnik temperatury to LM35 do tej pory układ zasilałem z USB poprzez programator, a dzisiaj kupiłem zasilacz impulsowy 5V i po podłączeniu zasilacza do układu mam bardzo niedokładne pomiary, temperatura skacze sobie w górę i w dół o kilka stopni, po zmierzeniu napięcia na nowym zasilaczu impulsowym okazuję się że na sucho ma on 5,6V a po podłączeniu do układu czyli z obciążeniem napięcie jest 5,5V czy za duże napięcie zasilające może być tutaj problemem? jak zasilam z USB to nie ma takich wariacji w pomiarach.

Dzięki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lis 2015, o 18:14 
Moderator

Zapamiętaj sobie na całe życie - że takie projektowanie zasilania to STRZAŁ W KOLANO. NIGDY się tak nie robi - żeby kupować zasilacz zewnętrzny 5V do zasilania mikrokontrolera. Toż sam prosisz się o problemy ....

1. pomijam już spadki napięcia na kablu od zasilacza do układu - a ty się dziwisz
2. to taki kabel jest PRZEŚLICZNĄ ANTENĄ wysokiej jakości, która nie tylko zbiera ci zakłócenia z zewnątrz ale wręcz je zasysa

takie zasilanie to kompletna klapa w 99% przypadków

STOSUJ ZAWSZE zasilanie specjalizowane dla mikrokontrolera czyli własny stabilizator a NAJLEPIEJ przetworniczkę .... zaś to zasilaj z zasilacza o wyższym napięciu np 12V .... TAK się to robi

Zasilanie z USB jest tak samo PASKUDNE

---------------------------------------------------------

odnośnie skakania napięcia to już nawet nie ważne jakie zasilanie stosujesz bo nawet przy bateryjnym jeśli masz źle zaprojektowany układ na PCB to też możesz mieć zakłócenia i skakanie napięć - to nie dziwne - na to panie to się radzi tak:
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... 5hRnig_f23

obejrzyj to sobie DOKŁADNIE to zrozumiesz w czym rzecz

PostNapisane: 5 lis 2015, o 18:57 
Użytkownik

Hm kurcze nie wiedziałem o tych sprawach a czy uważacie że jak zastosuje przetwornice ATB-PWR i do niej doprowadzę 12V z zasilacza i z przetwornicy podłącze 5V do procka to będzie lepiej? Tylko przetwornice musiał bym wtedy łączyć przewodami 15cm bo płytke mam już wytrawioną, zlutowaną i zamocowaną czy te przewody mogą być czy będą mi zakłócać.

PostNapisane: 5 lis 2015, o 19:13 
Użytkownik

Daj jeszcze kondensatory 100nF filtrujące zasilanie przy procku i powinno być ok. Słyszałem że jak chce się uniknąć zakłuceń na kablach to trzeba stosować skrętkę. Tylko nie wiem czy to faktycznie coś daje.

PostNapisane: 5 lis 2015, o 19:26 
Użytkownik

Filtrację zasilania już mam na płytce spójrzcie

Schemat wygląda tak wiem że kolega Nefarious19 odradzał mi stosowanie stabilizatora napięcia z 24V na 12V ale na tą chwilę tak mam zrobione, czy jeśli do złącza J5 doprowadzę 5V z przetwornicy na kablach to będzie ok?

Obrazek

PostNapisane: 5 lis 2015, o 19:28 
Moderator

Mnich16 napisał(a):
a czy uważacie że jak zastosuje przetwornice ATB-PWR i do niej doprowadzę 12V z zasilacza i z przetwornicy podłącze 5V do procka to będzie lepiej?

Pewnie, możesz też sam zrobić dowolną inną przetwornicę - z każdą będzie DUŻO LEPIEJ, a nie tam że troszkę lepiej

Mnich16 napisał(a):
Tylko przetwornice musiał bym wtedy łączyć przewodami 15cm bo płytke mam już wytrawioną, zlutowaną i zamocowaną czy te przewody mogą być czy będą mi zakłócać.

No to bez sensu - to możesz zrobić sobie na swoim zasilaczu 5V ... będziesz miał to samo a nie wydasz złotówki na ATB-PWR3

Może inaczej ci powiem - obejrzyj sobie ten kurs projektowania obwodów:
http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

tu masz pokazane również JAK SIĘ PODCHODZI do projektowania zasilania i dlaczego to jest TAK ważne. Poczytaj też to:
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Mnich16 napisał(a):
Filtrację zasilania już mam na płytce spójrzcie

Nie masz - jeszcze raz powtórzę - poczytaj ten poradnik z linku wyżej na moim blogu - to zrozumiesz dlaczego piszę, że nie masz

PostNapisane: 5 lis 2015, o 19:39 
Użytkownik

Widzę że też muszę obejżeć to poradniki. Byłem przekonany że 15cm kabla więcej czy mniej nie robi różnicy a tu się okazuje że robi ogromną różnicę :shock:

PostNapisane: 5 lis 2015, o 19:40 
Użytkownik

Jeżeli kondensatory C4 i C3 widoczne na schemacie, umieszczone są na płytce blisko pinów zasilania procesora to chyba nie jest tak źle. ;) Pytanie jaką wartość ma C4 bo nie wiadomo. :?:

PostNapisane: 5 lis 2015, o 19:52 
Użytkownik

kondensator C4 to 22u filtracja zasilania jest właśnie z bloga Mirka więc Mirku czego mi tu jeszcze brakuję bo naprawdę nie widzę.

PostNapisane: 5 lis 2015, o 20:44 
Moderator

Cytuj:
Jeżeli kondensatory C4 i C3 widoczne na schemacie, umieszczone są na płytce blisko pinów zasilania procesora to chyba nie jest tak źle.

Można i tak podchodzić jak ktoś lubi i woli .... Można nawet dać kable 15 metrów i też będzie działać - a co ? ;) .... czy ja mówiłem, że nie ?

Ale jeśli ktoś chce mieć zrobione ZASILANIE PORZĄDNIE - a akurat na czym jak na czym ale na zasilaniu nie można oszczędzać bo to się najszybciej mści - to jednak zrobi ten ktoś wtedy tak jak się należy ;)

PostNapisane: 5 lis 2015, o 20:48 
Użytkownik

Mirku więc proszę cię powiedz co jest jeszcze nie tak z filtracją zasilania na schemacie bo podlinkowałeś mi swój artykuł o filtrowaniu i właśnie mam zrobione tak jak w artykule więc co jeszcze jest nie tak?

PostNapisane: 5 lis 2015, o 21:02 
Użytkownik

Witam
Pozwolę się włączyć do dyskusji, jeżeli robisz jakiekolwiek urządzenie pomiarowe na którym chcesz wykonywać jakieś konkretne pomiary nie stosuj zasilaczy zewnętrznych na dokładnie takie samo napięcie jakie wykorzystujesz w urządzeniu. Zakładając, iż zakupu dokonałeś w sklepie elektronicznym za cenę dosyć niską jak się domyślam dostałeś coś składane w chinach o parametrach zależnych od tego kto składał to coś nadające się do zasilnia wiertareczki i innych temu podobnych rzeczy. Kiedyś kupiłem podobne urządzenia i z ciekawości sprawdziliśmy je na oscyloskopie co one puszczają i o zgrozo nie dość że napięcie mierzone multimetrem pokazywało o 0,5 -1v więcej niż miało to jeszcze takie dziwne szpilki latały oczywiście dla wiertarki nic to nie szkodzi. Dziwi mnie że puszczasz to napięcie na mikrokontroler bezpośrednio owszem masz podstawowe filtrowanie na zasilanie ADC ale te dwa kondwnsatorki nic wielkiego nie zrobią , 22uF i 100nF na wejściu. Chyba że kupisz jakiś inny o wyższym i przetwornica na MC34063 Step down na 5V scalak jest tani i dobry można zrobić w SMD i wsadzić gdzieś do obudowy jak masz można jeszcze kipić takie mikro przetworniczki gotowe kiedyś taką miałem Polo czy jakoś tak się nazywała ( ja swoją gdzieś zgubiłem .....była za mała )
Pozdrawiam

PostNapisane: 5 lis 2015, o 21:06 
Moderator

A powiedz mi czytałeś ten artykuł ? Bo patrząc na schemat i widząc, że mówisz że czytałeś a poprawek nie naniosłeś - to sorki ale odnoszę wrażenie, że go nie czytałeś - na prawdę. Tylko pobieżnie coś tam przeleciałeś oczami

spójrz na swój stabilizator 7812 - widzisz gdzieś tam pary kondesnatorów ?

co to za złącze J5 ? ta para przy nim należy do procka ? czy do innego stabilizatora ?

Jeśli nadal nie wiesz o czym mówię - to wybacz ale odeślę cię znowu do poradnika na blogu i przeczytania tego tam z uwagą tym razem.

PostNapisane: 5 lis 2015, o 21:41 
Użytkownik

No faktycznie to złącze J5 to był już błąd bo zasilanie było już do kondensatorów na schemacie doprowadzone, teraz to zasilanie z kondensatorów usunąłem i procka należy doprowadzić do złącza J5 a jeśli chodzi o stabilizator LM7812 to te dwa kondensatory które tam dałem to było według noty aplikacyjnej tego stabilizatora, teraz je zmieniłem.

Obrazek

teraz lepiej?

Chodzi o to że bronie sie jak mogę przed ponownym robieniem płytki bo urządzenie mam już zmontowane więc czy mogę 5V z przetwornicy doprowadzić do złącza J5 za pomocą przewodów 2cm? czy może jakiekolwiek przewody odpadają jeśli chce mieć dość stabilny pomiar? I co z czujnikiem analogowym LM35 bo tutaj to muszę mieć długie przewody bo muszę ten czujnik poprowadzić z płytki PCB do mojego obiektu sterowania, jak sobie poradzić z długimi przewodami od czujnika bo to by musiało być ze 2m.

PostNapisane: 5 lis 2015, o 21:44 
Moderator

Mnich16 napisał(a):
Chodzi o to że bronie sie jak mogę przed ponownym robieniem płytki bo urządzenie mam już zmontowane więc czy mogę 5V z przetwornicy doprowadzić do złącza J5 za pomocą przewodów 2cm?

Ja bym tam zrobił nową - ale jak się uprzesz to sam już rozumiesz - że IM krótsze te przewody tym lepiej ... A co ta przetwornica będzie dyndała sobie w powietrzu ? .... Ty pokaż lepiej jak tyś w ogóle to PCB zaprojektował bo może nawet nie będzie miało znaczenia jakiej długości są te przewody jeśli są inne babole na PCB

PostNapisane: 5 lis 2015, o 21:49 
Użytkownik

..... może powinieneś zajrzeć na stronę 14 datasheeta do LM35 , tak przy okazji nie wiem jak wygląda płytka ale przewody sygnałowe raczej prowadź dalej od ścieżek wysoko prądowych bo rozumiem że te 24V i 12 to będą coś załączały. Duże prądy zawsze generują duże zakłócenia.

PostNapisane: 5 lis 2015, o 21:55 
Użytkownik

Tylko na tym PCB są jeszcze 2 kondensatory przy stabilizatorze a nie 4 tak jak teraz poprawiłem na schemacie ale to na razie pomińmy

Obrazek

PostNapisane: 5 lis 2015, o 23:47 
Użytkownik

Chyba jednak będzie lepiej zrobić nowe PCB ;)

PostNapisane: 6 lis 2015, o 00:51 
Użytkownik

aż tak źle? pierwszy raz robiłem płytkę, to proszę powytykajcie mi tu błędy żebym wiedział co jest źle

PostNapisane: 6 lis 2015, o 14:30 
Użytkownik

Według mnie nawet jest ok, ale z filtracją są problemy kondensatory 100nf powinny być jak najbliżej układu czyli w tym wypadku mikrokontroler, ja robię odstęp od mikrokontrolera maksymalnie kilka mm

PostNapisane: 6 lis 2015, o 18:30 
Użytkownik

Witam
tak na pierwszy rzut oka.... czemu nie rozlałeś masy ? użyłeś rozlania tylko i wyłącznie do tego aby mniej trawić, trzeba było ją jakoś wykorzystać a ty puszczasz masę ścieżkami pytanie po co . Masa może stanowić swego rodzaju ekrany ty go nie użyłeś a mogłeś. Drugie pytanie czemu tak bawisz się grubościami ścieżek puszczasz grube ścieżki bez potrzeby , zmieniasz ich przekroje nie wiadomo z jakiego powodu. Mam duże prądy puszczam grube , mam małe mniejsze. Dalej podziel płytkę na sekcje pomiarową , procesor i wykonawczą, postaraj się nie puszczać ścieżek z dużym prądem, PWM itp. obok ścieżek z sygnałami pomiarowymi, duży prąd generuje zakłócenia i reagować mogą ścieżki sygnałowe. Ja bym jeszcze raz ją zrobił wiem, iż czasami jest to trudne bo sami z synem siedzimy godzinami i kombinujemy jak konie pod górę ale trochę więcej pracy i efekt jest ładny i mniej problemów podczas rozruchu. Czasami warto zostawić, utworzyć miejsce na jakiś dodatkowy element np. kondensator filtrujący, zworkę czy coś w tym rodzaju aby później nie robić jeszcze raz. TO tyle moich uwag takich na pierwszy rzut oka nie wnikałem z zasadność połączeń i rozmieszczenia poszczególnych elementów ale te podstawy które przytoczyłem same Ciebie naprowadzą na ergonomiczne umieszczenie elementów np piszesz że LM będzie na kablu jakieś 2m ? no ,ale otwory montażowe do niego umieściłeś prawie w środku płytki........to trochę dziwne jak to w sumie będzie wyglądało , ja wiem że tak łatwiej ale nie do końca wygodnie.
Serdecznie pozdrawiam

PS. nie przeczytałem całego wątku , no to mamy pozamiatane z nową płytką , masz już zmontowane urządzenie ! sorki.
A masz może oscyloskop ? czy raczej nie da rady. Czytając wątek zrozumiałem iż zmiana sposobu zasilania była powodem zmiany odczytów ? zatem daj kondensatory większej pojemności 22uF na 100uF jeden a lepiej kilka równolegle (mniejszych pojemności) i zobacz co się będzie działo , albo jakiś zasilacz pewny co daje zasilanie w miarę stabilne lub daj wiekszy zasilacz np.9V i na szybko (na pająka 7805) i obadaj co dostaniesz.

PostNapisane: 6 lis 2015, o 19:48 
Użytkownik

Tak zmiana zasilania była powodem zmiany odczytów a z tym rozlaniem masy to faktycznie zrobiłem jakieś straszne rzeczy ale to dla tego że nie do końca wiedziałem o co z tym chodzi. Jak należy to zrobić każdą ścieżkę masową mam nazwać GND i dopiero wtedy rozlać czy jeszcze inaczej? z oscyloskopem to słabo mam jakiś stary ruski ale się popsuł a czujnik temperatury jest na środku płytki bo fizycznie w jego miejsce na płytce wlutowałem złącza do których będę mógł się podłączyć przewodami. Chyba jednak będe musiał zrobić nową płytkę tylko chodzi też o to że w wersji darmowej eagla mam ograniczony rozmiar płytki i nie wiem czy coś więcej na tą płytkę upcham tak żeby była to płytka jednostronna. A te grubości ścieżek są różne dlatego że jak miałem cienkie to metodą żelazkową to nie wychodziło wszystko sie odrywało, a przy grubych ścieżkach jest lepiej.

Zamówiłem sobie przetwornice ATB więc może będzie lepiej

PostNapisane: 6 lis 2015, o 20:25 
Użytkownik

Mnich16 napisał(a):
Jak należy to zrobić każdą ścieżkę masową mam nazwać GND i dopiero wtedy rozlać czy jeszcze inaczej?

Usuń wszystkie ścieżki GND, rozlej polygon o nazwie GND i to wszystko ;)
Mirek robił wideo-poradnik na ten temat.
Mnich16 napisał(a):
Chyba jednak będe musiał zrobić nową płytkę tylko chodzi też o to że w wersji darmowej eagla mam ograniczony rozmiar płytki i nie wiem czy coś więcej na tą płytkę upcham tak żeby była to płytka jednostronna.

Na tak wielkiej płytce jaką masz teraz to zrobisz dwa takie układy tylko trzeba z głową to zrobić ;)

PostNapisane: 6 lis 2015, o 20:51 
Użytkownik

i tutaj wielkie dzięki koledze Mirkowi ....... ponieważ dokładnie pokazał jak się robi rozlanie masy w poradniku o Eaglu, jak to zrobić prawidłowo. Jak dostaniesz przetwornicę daj znać na forum czy to pomogło, zawsze człowiek się uczy.
Pozdrawiam
PS. odnośnie żelazka to jest fajny post odnośnie tego , papier odpowiedni , nie zawilgocona strona , drukarka i żelazko potem woda detergent i nadsiarczan i wszystko pod lupą sprawdź czy nie zostaje białe coś miedzy ścieżkami jak coś zostanie to wydrap i będzie dobrze ...My z synem robimy ...teraz w SMD i wychodzi pięknie do 8=10 mil ścieżka spokojnie.

PostNapisane: 12 lis 2015, o 21:40 
Użytkownik

Siemka miałem dać znać czy przetwornica pomoże w moim problemie czyli niestabilny pomiar temperatury, otóż nie pomogło pomiary dalej sobie skaczą gdy korzystam z każdego innego zasilania poza USB, bo na USB pomiar jest stabilny ale do czasu, przetwornice miałem podłączoną na przewodach 2cm i nie było żadnej poprawy, więc postanowiłem że zrobię nową płytkę. Dotychczas miałem układ taki jak na pierwszym schemacie który tutaj wrzuciłem, i jest to zrobione na płytce która także jest wyżej załączona. I w tej wersji jak zasilam z USB to pomiar jest stabilny ale do czasu aż załącze 24V do złącza J6, gdy to napięcie załączam na LCD pokazują się krzaczki jakieś i musze odłączyć zasilanie i ponownie załączyć wtedy pomiar jest wyświetlany na LCD ale temperatura skacze, gdy 24V odłączam pomiar jest znowu ok. A gdy zasilam układ nie z USB tylko z zasilacza 5V albo przetwornicy podłączonej przewodami 2cm to pomiar szaleje. Teraz zrobię płytkę w ten sposób aby była na niej wlutowana przetwornica żeby wyeliminować te kable. Wrzucę tutaj nowy schemat zobaczcie proszę co na tym schemacie należy zmienić. UWAGA złącze J10 na schemacie to jest przetwornica ATB PWR3 dlatego dałem złącze zamiast przetwornicy ponieważ przetwornica ta na PCB zajmuję ogromną przestrzeń i bym tego nie upchał. Procesor powinien mieć 2 kondensatory filtrujące i przetwornica też powinna mieć na wyjściu 2 kondensatory więc pomiędzy prockiem a wyjściem przetwornicy były by już 4 kondensatory połączone równolegle czy to już nie było by za dużo?? na razie na schemacie mam 3 kondensatory. Jak myslicie dlaczego po załączeniu 24V LCD mi się krzaczy i pomiary szaleją?.

Sorka że się tak rozpisałem ale liczę na pomoc, jak schemat będzie dobry to wtedy spróbuję zrobić też lepsze PCB

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1