Panowie - panowie .... ale proszę o stonowanie swoich wypowiedzi ok ???? BARDZO proszę!
Fakt faktem ... panie kolego shady, że koledzy mają poniekąd rację. że próbują cię odwieść od tego zadania widząc dość sporą nieznajomość tematu, bo to jest niebezpieczne po prostu.
Pomyśl sobie CAŁKIEM inaczej by to było, gdybyś założył całkiem nowy wątek w dziale np "Dla całkowicie początkujących" i tam starałbyś się zadać pytania które pozwoliłyby ci się nauczyć jak się to i owo oblicza, o co tu chodzi, czym np różni się optotriak od optoizolatora itp itd .... wtedy każdy chętnie by ci pomógł. A ty zaczynasz od pytania czy rezystory nie są za małe itp .... A widać, że w tym czasie montujesz sobie chyba układ na 230V .... zrozum - to nie złośliwość a po prostu troska o bezpieczeństwo.
Co nie oznacza, że panowie squeez i Nefarious19, że moglibyście na prawdę nieco uspokoić się z takimi podpowiedziami, aż zacytuję:
squeez napisał(a):
jeśli tak proste rzeczy sprawiają ci problemy.
Nefarious19 napisał(a):
to schowaj sobie w kieszeń.
dla jednych proste, dla innych trudne jeśli się z tym nigdy wcześniej nie zetknęli - wtedy trzeba odrobinę wyrozumiałości jak się chce oczywiście pomagać a nie tylko wyśmiewać z kogoś, że czegoś nie rozumie i żeby to zostawił. To nie jest problem, żeby odesłać kogoś albo do jakiejś literatury nawet tak ogólnie, albo do jakichś konkretnych linków w google .... bo wiadomo 230V to nie zabawa, ale proszę uprzejmie jak mogę - bez takich tekstów na tym forum ok ? proszę I tak mam ostatnio sporo kłopotów z moderacją .... ale co by kto nie mówił to poziom kultury i życzliwości jaki był na początku tego forum zachowam do końca chociażby nie wiem kto i jak się na mnie miał za takie uwagi obrażać i koniec.
www.youtube.com/mirekk36 ]