Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 13:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 paź 2015, o 14:55 
Użytkownik

Cześć wszystkim, od jakiegoś czasu interesuję się trochę temat programowania mikrokontrolerów umiem głównie podstawy z niebieskiej książki jednak pomimo tego chciałbym napisać prace mgr z wykorzystaniem avr, bo chciałbym się troche douczyć i wydaję mi się, że dam rade to zrobić. Niestety nie mogę sie na nic konkretnie zdecydować, myślałem o czymś związanym z inteligentnymi budynkami sterowanie temperaturą oświetleniem itp jakieś zabezpieczenia + zwizualizować to w jakiś prosty sposób w aplikacji. jednak studiuję automatykę i zastanawiam się czy warto robić taki system składający się z większej ilości elementów, które pojedynczo nie będą mocno skomplikowane czy znaleźć jakiś jeden proces dla którego będę musiał zastosować bardziej złożone algorytmy sterowania. Nie szukam jakiegoś bardzo prostego tematu ale chciałbym być pewny, że uda mi się go obronić. Podsumowując jeżeli ktoś miałby jakiś ciekawy problem, fajnie jakby był związany z automatyką chętnie posłucham:)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2015, o 15:13 
Użytkownik

Wiesz Sam temat np automatyki domu to jest temat rzeka jesli sie dobrze przyjrzysz. Powiedzmy ze mialbys modulowe urzadzenia do sterowania oraz do pobierania jakis informacji. Wiec juz powstaja pierwsze wyzwania jak np zasilania. Do tego pozniej komunikacja czy przewodowa czy bez ? Format danych w jakich moduly beda sie komunikowac, mozliwosci dolaczania nowych modulow bez ingerencji w soft ;) no wiec wg mnie chcialbys automatyzowac swoj Dom to masz lekka reka zrodlo wyzwan;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 3 paź 2015, o 19:35 
Użytkownik

Może podrzucę od siebie temat i pomysł:
Rozproszony system kontroli dostępu
system składa się z
- centralnego modułu w którym jest baza z przypisanymi pomieszczeniami, do których dana karta ma dostęp
- czytników z modułami rdm630 i atnel-wifi które zczytują numer karty, wysyłają zapytanie do "matki" po czym po akceptacji zapisują na karcie datę i godzinę ostatniego użycia i numer drzwi oraz otwierają drzwi.

Całość połączona jest modułami (u mnie) atnel-wifi w ukrytej sieci. Moduł matka na karcie pamięci tworzy logi (osobny plik na każdy dzień) z tym gdzie i o której dana karta była użyta. Do tego moduł matka działa jako serwer z wbudowaną stroną konfiguracyjną. Komunikacja (zapytania i odpowiedzi) mają postać odbiorca;nadawca;zaszyfrowana wiadomość Opisałem to dość pobieżnie, ale chyba wiadomo o co biega.

PostNapisane: 4 paź 2015, o 17:43 
Użytkownik

Dzięki za jakieś propozycje, właśnie myślałem o czymś takim jak np dodawania modułów bez fizycznego podłączania itp. To z tą kontrolą dostępu to też ciekawy pomysł nie mniej jednak pomyśle jeszcze nad jakimś jednym konkrentym procesem, tylko takim do którego miałbym fizyczny dostęp:) ale zawsze jakieś alternatywy są.

PostNapisane: 4 paź 2015, o 19:33 
Użytkownik

Automatyka to bardzo obszerny temat ;)
Ze swojej strony podrzucę pomysł budowy jednokołowego segwaya ;)
Można takie spotkać tu i tam ;)
Niekoniecznie musisz robić coś takiego.
Jeśli to praca magisterska to na pewno masz już wystarczającą wiedzę w zakresie regulatorów. Na nich skupiłbym się.
Wykorzystać jakiś regulator kaskadowy, rozproszony, albo coś lepszego - jakiś regulator predykcyjny.
Fajnym pomysłem jest złożyć jakieś warstwowe sterowanie z uwzględnieniem warstw bezpośredniej, nadrzędnej i optymalizacji - spróbować złożyć własny optymalizator ;)
A ze sprzętowych projektów.. Własny quadrokopterek? Ale budowany od podstaw a nie złożony z gotowych części. (Nie mówię o BLDCkach- mam na myśli samą płyte i sterowniki silników.
Bardziej w stronę programowania? No to może jakiś robot z kamerką i programem mającym na celu rozpoznawanie twarzy/kształtów?

Bardzo fajnie można połączyć avr z jakąś aplikacją w c# na kompie bądź z telefonem poprzez wykorzystanie np. komunikacji bluetooth (w przypadku telefonu), bądź radiowej (jeśli zależy Ci na odległości powyżej 100m)

To co i jak zrobisz to tylko kwestia Twojej wyobraźni ;) A dostępne w tej chwili mikroprocesory i wszelkiego rodzaju elektronika pozwala na realizację naprawdę kosmicznych pomysłów.

PostNapisane: 5 paź 2015, o 09:30 
Użytkownik

Gdyby to było forum na e, to powiedziałbym "było tysiąc razy, użyj opcji 'szukaj', temat do zamknięcia" ;)
Mój post z podobnego tematu:
topic11335.html#p126362

PostNapisane: 5 paź 2015, o 22:22 
Użytkownik

Dzięki za pomoc :) jako taki pogląd już mam trochę też poczytałem i ciężko się zdecydować ale pewnie coś wybiorę. Wracając jeszcze do opcji ze sterowaniem warstwowym to też fajny pomysł ale raczej w warunkach domowych nie będe miał takiego procesu w którym zastosowanie tego podziału na warstwy z optymalizatorem miało rzeczywiście sens a nie było przerostem formy nad treścią. Nie mniej jednak dzieki za pomoc coś pewnie sobie znajde.

Ps co do forum na 'e' :D to wiem, że problem był poruszany ale nie jest to jakaś rzecz na którą, można jednoznacznie odpowiedzieć i każdy ma trochę inny kąt widzenia:).

PostNapisane: 6 paź 2015, o 04:29 
Użytkownik

Cześć Professor_Chaos, za dużo South Park co? A jakby tak zrobić PEGASUSa na atmedze? Wydajność o niebo większa niż w procku użytym w pegazusie, co? https://pl.wikipedia.org/wiki/Pegasus

PostNapisane: 21 paź 2015, o 23:58 
Użytkownik

WoodPaker, zgadza się Suth Park zawsze dobry :D co do pegazusa temat ciekawy ale trochę zabardzo elektroniczny jak dla mnie nie wiem czy by udało mi się to zrobić a zadowalającym poziomie.Dałem sobie jeszcze chwile czasu i chyba wybiore jakiś temat z zakresu inteligentnych budynków,bo niestety żaden bardziej złożony proces do, którego miałbym dostęp w domu mi nie przychodzi. A nie chciałbym mocno utknąć w elektronice, tylko wolałbym programowanie i dobór regulatorów itp. W inteligentnym domu układów regulacji za bardzo nie będzie ale skupie się może bardziej na jakimś zdalnym dodawaniu modułów itp. Nie mniej jednak jeszcz chwile mam więc może coś wymyśle bardziej związanego z automatyką.

Strefa czasowa: UTC + 1