Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 20 lis 2025, o 00:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 paź 2015, o 22:48 
Użytkownik

Witam zrobiłem taki schemacik i chciałem się spytać czy jest on poprawny, oprócz procka i filtracji zasilania jest jeszcze wyświetlacz LCD, odbiornik podczerwieni, 2 przyciski, 2 przekaźniki oraz czujnik temperatury, filtracje zasilania zrobiłem tak jak na blogu Mirka, podłączenie LCD oraz odbiornika podczerwieni zrobiłem tak jak w niebieskiej książce. Głównie chodzi mi o sprawdzenie tych przekaźników chodzi oto że z poziomu procka chce wysterować grzałką która jest zasilana z 24V oraz pobiera 2A oraz wiatraczkiem który jest zasilany z 12V i pobiera jakieś 0,3A. Przekaźnik K1 jest od grzałki która ma być zasilana z 24V a przekaźnik K2 jest od wiatraczka który jest zasilany z 12V, szeregowo do styku K1 ma byc wpięta grzałka a szeregowo do styku od przekaźnika K2 ma byc wiatraczek na schemacie tego nie ma bo nie wiedziałem co by tam włozyć z Eagla. Głównie chodzi mi o to czy wiatraczek może być tak wysterowany jak zrobiłem czyli poprzez dzielnik rezystorowy który daje mi 12V. Wiem że schemat nie jest piękny ale wszyto tak upchałem gęsto żeby mi się na zdjęciu zmieściło,

Proszę o sprawdzenie schematu dzięki.

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 paź 2015, o 23:01 
Użytkownik

To co się od razu rzuca w oczy:
-brak zabezpieczających diod przy przekaźnikach
-z tego dzielnika nie pobierzesz 0,3A
-tranzystory nie będą nigdy zatkane, zastosuj NPN i steruj minusem zasilania
-przyciski S1 i S2 lepiej zwieraj do masy

No i teraz styki przekaźników robią Ci na schemacie zwarcia.

PostNapisane: 20 paź 2015, o 03:03 
Użytkownik

Kolego
do czego mają ci służyć STYKI K1 przekaźników - do ZWIERANIA zasilania 24 V !!! i totalne BUM zasilacza 24 V i to K2.
to tak na szybko nad ranem .

PostNapisane: 20 paź 2015, o 06:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Uwagi jak powyżej są jak najbardziej słuszne.
Popatrz w BB jak Mirek steruje przekaźnikiem.
Do tego prąd 0,3A z dzielnika gdzie masz rezystory 10K :?: - chyba nie rozumiesz jednak pojęcia prądu (w sensie amperażu, a nie potocznego mniemania, że prąd to napięcie w gniazdku) :lol:

A teraz coś nowego o czym koledzy nie napisali wcześniej.
Dlaczego przy zasilaniu 24V chcesz zastosować przekaźniki z cewką 12V - spodziewaj się dymu.

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Co do tego jak wyżej pisze kolega odnośnie zabezpieczenia "przekazów" (a właściwie tranzystorów i procka) to obejrzyj to: http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/pr ... cenia.html
Co do klawiszy (ooooops nie chodziło mi o strażników więziennych, a o przyciski) to zajrzyj do BB rozdział 4.4 lub obejrzyj cały cykl poradników: http://mirekk36.blogspot.com/2012/10/dr ... ak-to.html
Odnośnie obciążeń za przekaźnikami to weź tam wstaw chociaż symbol rezystora (jako obciążenie styków), bo zwarcie "bije po oczach" ;)

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

Właściwie na wyjściach z przekaźników lepiej będzie Ci wstawić jakieś złącze np. "śrubowe", bo pewnie poprzez coś takiego będziesz podłączać odbiorniki lub chociaż punkty lutownicze.
Czyli po prostu punkty dla zasilania odbiornika za przekaźnikiem oraz masa dla każdego.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 20 paź 2015, o 08:40 
Użytkownik

Koledzy napisałem że szeregowo do styków od przekaźników będzie grzałka i wiatrczek tylko na schemacie ich nie ma bo nie wiedziałem co wstawić z eagla ale macie racje mogłem tam wstawić po prostu rezystory żeby nie wyglądało na zwarcie.
A co do przekaźników to nie pisałem nigdzie że one bedą miały cewke na 12V bo maja mieć 24V ale pewnie kolega odczytał model przekaźnika z eagla i on pewnie jest na 12V sorka za wprowadzenie w błąd te przekaźniki w eaglu użyłem pierwsze lepsze nawet nie zauważyłem że jest koło nich napisany ich model. A zamiast tego dzielnika co proponujecie zastosować stabilizator?

PostNapisane: 20 paź 2015, o 14:09 
Użytkownik

Spójrzcie teraz zamieniłem tranzystory z PNP na NPN i zastosowałem diody zabezpieczające, przyciski zwierają do masy a jako grzałkę i wiatraczek dałem rezystory R7 i R8. Powiedzcie mi proszę czy można tak zastosować ten stabilizator 12V jak ja to tutaj zrobiłem czy ma prawo to działać?

Obrazek

PostNapisane: 20 paź 2015, o 14:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mnich16 napisał(a):
Powiedzcie mi proszę czy można tak zastosować ten stabilizator 12V jak ja to tutaj zrobiłem czy ma prawo to działać?

A jak ma to działać? z 24V ma zbijać na 12V i zasilać rezystor (czy tam wiatraczek) przez styki przekaźnika? Będzie działać ale dla prądów około 100mA i więcej możesz na nim jajecznice zacząć zmażyć bo taki będzie gorący.

PostNapisane: 20 paź 2015, o 14:35 
Użytkownik

Wyjaśnij co załączają przekaźniki.
Obrazek

PostNapisane: 20 paź 2015, o 14:35 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

zastanawiam się jeszcze po co Ci przekaźnik do wiatraczka na 12V? tranzystor nie wystarczy? nawet jakiś mosfet logic level?

PostNapisane: 20 paź 2015, o 14:41 
Użytkownik

Pisałem że te rezystorki które są załączane poprzez styki przekaźników to grzałka i wiatraczek tylko na schemacie dałem rezystory bo grzałki ani wiatraczka w eaglu nie ma. Rezystor który jest podpisany G to grzałka a rezystor który jest podpisany W to wiatrak. Tak ma to zbić z 24V na 12V i zasilić wiatraczek który pobiera 300mA. Przekaźnik do wiatraczka dałem dlatego że myslałem że jak zastosuję sam tranzystor bez przekaźnika to ten tranzystor bedzie sie mocno grzał i bym musiał radiator do niego zastosować ale z tego co pisze kolega Nefarious19 to ten stabilizator także się mocno będzie grzał

PostNapisane: 20 paź 2015, o 14:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Policz sobie ile to jest (24-12)*0.3

Tyle watów wydzieli się na Twoim stabilizatorze więc jakiś radiator byłby konieczny. Ja tam na Twoim miejscu dałbym P MOSFET, sterowany przy użyciu prostego invertera na bipolarze, wypełnienie sygnału 50% i PWM 1kHz i będzie banglać ;)

------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

żeby nie być gołosłownym wrzucam schemat. Źródło napięcia sterujące NPN to po prostu PIN PWM ATmegi, natomiast 24V to Twoje zasilanie. Kluczujesz z wypełnieniem 50% i na Twój wiatrak idzie 12V (oczywiście to wartość średnia napięcia po całkowaniu). Jak widać Vp-p to 24V ale spokojnie wiatraczek to wytrzyma.

Obrazek

------------------------ [ Dodano po: 22 minutach ]

jak zastosujesz ten układ, odpada Ci stabilizator na 12V, nie ma grzania (układ ma małe straty) i wszystko bedzie działać. Dodatkowo jak zmienisz wypełnienie w zakresie 0-50% to bedziesz mógł zmieniać prędkość obrotową wiatraka.

------------------------ [ Dodano po: 26 minutach ]

ewentualnie możesz sterować masą tj, zwierać końcówkę - wiatraczka do masy tranzystorem NPN lub N-mosfet:)

Obrazek

PostNapisane: 20 paź 2015, o 15:23 
Użytkownik

Dzięki bardzo za pomoc

PostNapisane: 21 paź 2015, o 11:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mnich16 napisał(a):
Dzięki bardzo za pomoc

Daj w obwód kolektora diodę zenera na conajmniej 4V żeby nie uwalic mosfeta bo w tym układzie przekroczysz Vgsmax = -20V dla tego akurat mosfeta. wybacz pomyłkę ale robiłem na szybko

Strefa czasowa: UTC + 1