Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lut 2025, o 12:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 paź 2015, o 18:36 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mam 3 sztuki kas ELZAB ALFA z przeznaczeniem na części, sprzedam wszystko za cenę 140 zł.
Kupiłem je kiedyś z zamiarem wykorzystania drukarek i wyświetlaczy ale leżą od dłuższego czasu.
2 szt. ELZAB Alfa EXTRA maja po dwie drukarki termiczne, jedna się uruchamia ale nic nie można zrobić, chyba jest zablokowana, druga nie chce się uruchomić jak by nie startowała przetwornica.
1 szt. ELZAB Alfa SUPER ma drukarkę igłową, uruchamia się można zrobić wydruk testowy.

Klawiaturę można też wykorzystać, to co jest na przycisku to karteczka którą można wymienić na własne oznaczenia.

Wyświetlacz jest na 3 pinowy jack, czyli zasilanie i sygnał sterujący, w środku procesor atmela. Po podsłuchaniu transmisji można wykorzystać do własnych projektów.
zdjęcie z internetu
Obrazek

zdjęcia kas z internetu:
ELZAB Alfa SUPER
Obrazek
ELZAB Alfa EXTRA
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 paź 2015, o 20:48 
Użytkownik

Jeśli na kasie fiskalnej był zrobiony raport rozliczeniowy (np. na koniec działalności), to na niej rzeczywiście nic nie można zrobić - w tym sensie, aby np. zarejestrować jakąś nową sprzedaż (za wyjątkiem odczytu z pamięci fiskalnej i tylko to możemy drukować, aby sprawdzić, czy coś działa i jak, np. sprawdzić stan drukarki, bo często jest uszkodzona mechanicznie, więc mogiła-jednorazówka).

Ale jak najbardziej można wykorzystać je jako dawcy części. Ale procesor, to 8051.

PS. Wyświetlacz nie zawiera procesora Atmel, tylko 80251.

PostNapisane: 10 paź 2015, o 21:22 
Użytkownik

lutekT napisał(a):
PS. Wyświetlacz nie zawiera procesora Atmel, tylko 80251.

Atmel produkuje wiele róznych układów od 8051 po FPGA , łacznie z ARM i AVR (niejako nastepcami 8051)

więc procesor sterujący wyświetlaczem to może być ATMEL kolega mógłby podać który zapewne 89Cxxx
dlatego też kolegi wpis jest bezsensowny ...

PostNapisane: 10 paź 2015, o 22:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeśli jest kto zainteresowany to rozkręcę i porobię zdjęcia. Mam jednak opory bo już dużo się zdjęć narobiłem i nic nie sprzedałem, a ostatnio to na ogłoszenie kupna uszkodzonego LCD LS020 rozkręcałem Siemensa z pękniętym wyświetlaczem żeby sprawdzić czy to ten wyświetlacz i naszukałem się ładowarki żeby uruchomić ponownie ten telefon porobiłem zdjęcia wyświetlacz spełniał oczekiwania, zgodziłem się na zaproponowaną cenę a ogłoszeniodawca się rozmyślił.
Co do procesora w wyświetlaczu to ATMEL AT89C2051 chyba (jeśli mnie pamięć nie myli), i jak patrzyłem to ten pin sterowania na nóżkę RX tego procesora jest czyli sterować tym wyświetlaczem można łatwo. Lecz jak mowie dość dawno w nich grzebałem.
Nie wiem czy LCD w kasach da się wykorzystać ale na pewno interesującym dla mnie był układ RTC w tych kasach.

Strefa czasowa: UTC + 1