Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 12:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 paź 2014, o 08:33 
Nowy

Na wstępie witam Wszystkich bardzo serdecznie. Potrzebuję Waszej pomocy w doborze mikrokontrolera. Mianowicie mam do zaprojektowania (może się wydawać) bardzo łatwy układ, który do swojego działania potrzebował będzie trzech podzespołów (nie wliczając już w to zabezpieczeń, które są oczywiste, ale to już może w trakcie coś wyniknie). Mikrokontroler będzie miał za zadanie odczytania informacji z czujnika temperatury (tutaj też się przyda informacja o bardziej dokładny pomiar), następnie wrzucony wcześniej program, będzie analizował tę informację i wysyłał z kolei sygnał-stan wysoki/niski do przekaźnika, do którego będzie podłączona pompa obiegu CO. Uwzględniając oczywiście, zadaną wcześniej histerezę (tutaj też nawet jakieś doradztwo się przyda, żeby nie spalić przypadkiem silnika od częstego załączania stanu wysoki/niski). Oczywiście mogą być pytania typu gdzie wyświetlacz albo coś. Na chwilę obecną nie musi być. Ważne, że ja będę wiedział jakie są wprowadzone ustawienia. Póki co tyle powinno wystarczyć, z czasem coś się nowego uwzględni. Układ ma być wg. mnie skonstruowany do minimum i bez zbędnych układów. Dodam jeszcze, że rozważałem zakup płytki Arduino, ale jakoś przekonuje mnie samo AVR, swoją jak by nie patrzeć, prostotą. Co się zresztą okaże. Jestem też w trakcie doboru programatora, ale też i przesiadką na system Windows, bo aktualnie użytkuję MacOS. Ogólnie komputer ok, ale system to porażka, ale nie o tym mowa. Jestem skłonny nawet przesiąść się na programowanie pod Windows'em, gdyż zależy mi na produkcie Pana Mirka. Przemawia do mnie, że jest to produkt przede wszystkim Polski, jak również fachowa pomoc, co bardzo się ceni. Chyba że, pod systemem Windows tylko ustawić parametry procesora, resztę pisać w MacOS w Eclipse i ładować program do procesora z Eclipse. Prosiłbym tutaj o informację, czy uruchomi się ten programator pod moim systemem? Żeby tylko było widoczne urządzenie. I kwestią są dni, kiedy zamówię programator. W sprawach AVR jestem nowy. Mimo że w branży IT jestem już od dawien dawna, to jednak programowaniem AVR zacząłem interesować się stosunkowo niedawno. Dziękuję za uwagę! :-)

edit: Zapomniałem napisać o jaki czujnik temp. chodzi. Cyfrowy

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2014, o 08:46 
Moderator

Jeśli chodzi o opisane założenia to można powiedzieć, że na podstawie tylko samej niebieskiej książki (Bluebooka) można sobie z pełnym spokojem ten projekt zrobić. Jest tam wszystko - czyli opis i biblioteki do czujników temperatury DS18B20, przykładowy program itp .... Wybór procka ? praktycznie DOWOLNY AVR , dowolna ATmega albo dowolny ATtiny ale posiadający ciut więcej pamięci FLASH czyli minimum ATtiny2313 albo np ATtiny45/85 itp

PostNapisane: 7 paź 2014, o 09:00 
Nowy

Dziękuję Panie Mirku za podpowiedź. Jeżeli są takie informacje w bluebook'u, to jestem ZA. Oczywiście na stanie posiadają Państwo pack: książka, programator, program mkAVR?

PostNapisane: 7 paź 2014, o 09:28 
Użytkownik

Proszę bardzo kolego: http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/KSIAZKA-I-wydanie-2-ATB-USBASP/78

Tak jak Mirek pisał w tej książce znajdziesz wszystko potrzebne do skonstruowania urządzenia o którym piszesz. Dodatkowo wyposażysz go w czytelny wyświetlacz.

Tylko uważaj to uzależnia :P

PostNapisane: 7 paź 2014, o 09:50 
Nowy

Dziękuję ;) . Domyślam się, że na jednym projekcie może się nie skończyć, ale wole teraz od rzeczy małych niż potem polec na większym. W sumie najwięcej programów właśnie na własne potrzeby się tworzy, a potem też fajnie inni użytkownicy usprawniają, to mi się podoba. Każdy coś nowego wprowadzić może. :)

PostNapisane: 7 paź 2014, o 09:58 
Użytkownik

No i to jest główna zasada naszego forum :) A dzięki książce i poradnikom uda Ci się napisać dobry kod i przejrzysty dzięki czemu inni użytkownicy będą mieć łatwiej.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 10:03 
Użytkownik

Chciałbym tylko zwrócić uwagę na jeden szczegół. Otóż dorabianie czegokolwiek do pieca CO wymaga nieco znajomości tematu, bo np. takie włączanie i wyłączanie pompy w nieodpowiednim momencie rozgrzewającego się pieca stosunkowo szybko (z kilkunastu do kilku lat) skracamy jego żywotność. Gdybyś do tego chciał dorobić w przyszłości dmuchawę to wymaga to jeszcze większej uwagi z racji, że taki piec nieprawidłowo użytkowany to po prostu ...bomba. Oczywiście nie chcę Cię odwodzić od projektu, a jedynie zalecam poświęcić sporo czasu na testy przy stole z zapalniczką/szklanką wody/itp. co pozwoli zmieniać temperaturę i testować pod różnym kątem dane urządzenie, a testy powinny trwać co najmniej kilkadziesiąt godzin bezustannej pracy.
Możesz też zapoznać się z moim kompletnym projektem sterownika pieca CO, który udostępniłem na elektrodzie. Może jakieś wnioski dodatkowe wyciągniesz.
A tak już jako ciekawostkę to powiem, że na jednym wzmacniaczu operacyjnym byś swoje założenia z postu spełnił, bo sam takie coś kiedyś miałem przy starym piecu ;)

PostNapisane: 7 paź 2014, o 10:51 
Nowy

Wilu88: Dokladnie. I później, być może, ktoś będzie myślał moim tokiem myślenia i wtedy już będzie miał gotowy schemat. A... o wyświetlaczu, to z czasem coś się doda, póki co nie będzie mi potrzebny, ale nie ukrywam, dobrze wiedzieć ile na piecu jest, ale... na spokojnie :D

SylwekK: Zdaję sobie z tego wszystkiego sprawę. Moja pompka przy obiegu wody na chwilę obecną chodzi 24/7 i tak już od X lat w okresie grzewczym. Chcę taki prosty sterownik stworzy - jak również mój piec który jest starszego typu, że jak będzie mi w piecu przygasać i spadnie poniżej zadanej wartości, to żeby procesor wysłał sygnał do przekaźnika i ten z kolei odłączy zasilanie od pompki. Bo u mnie jest tak na chwilę obecną, że drzewo/węgiel wrzucam ręcznie i tak później się pali. Ale właśnie, pali się do czasu, aż znowu nie wrzucę, a z tym różnie bywa. I gdy już przygasa to automatycznie woda w obiegu też jest potem chłodniejsza, bo cały czas krąży. Taki sterownik chcę żeby mi pomógł odłączyć taką pompkę na czas, kiedy już zacznie woda schładzać cały obieg, tylko przykładowo odłączyć jak jeszcze grzejniki mam na górze gorące/ciepłe. Póki co mnie nie jestać na nowy piec za 10tyś. Taki sterownik pozwoli mi zaoszczędzić sporo a nawet, zobaczymy jak w trakcie wyjdzie, uzbroję w sygnał dźwiękowy, który od razu mnie poinformuje, że spadła temperatura i czas podłożyć do pieca ;). Na pewno sprawdzę Twoje projekty. Dziękuję ;)

PostNapisane: 7 paź 2014, o 11:35 
Użytkownik

To ten jak by co: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2658310&highlight=

Działa już drugi sezon bezawaryjnie zgodnie z założeniami i ani razu się nie zawiesił. Dodatkowo w obwodzie dmuchawy (na schemacie go nie ma) jest bezpiecznik bimetaliczny na 80 (albo 85 - nie pamiętam już) stopni gdyby triak dostał zwarcia. Niech jego opcje będą dla Ciebie inspiracją przy tworzeniu własnego sterownika, a od siebie dodam jeszcze, że żaden z kupnych (miałem już dwa pod tym piecem i rozglądałem za jeszcze innymi) nie spełniał moich oczekiwań, bo nawet te najdroższe nie miały opcji o jakie mi chodziło, a do tego były totalnie przeładowane jak na obsługę mojego pieca. Tak więc dla własnych potrzeb jeśli się ma smykałkę i zachowa ostrożność można spokojnie coś samemu wykonać :)

PostNapisane: 7 paź 2014, o 16:22 
Użytkownik

Jak kolega rozwiązał problem naklejki nad switchami? Chodzi o zabezpieczenie przed dziurawieniem się naklejki

PostNapisane: 7 paź 2014, o 16:28 
Użytkownik

Ja w moim proj trawiarki zrobilem naklejke drukowana w poligrafi i na to folia transferowa by panel byl grubszy.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 7 paź 2014, o 18:28 
Użytkownik

Wilu88 napisał(a):
Jak kolega rozwiązał problem naklejki nad switchami? Chodzi o zabezpieczenie przed dziurawieniem się naklejki

Szkic powinien rozwiać wszelkie wątpliwości, a ta folia naprawdę jest wytrzymała. Niewielki otwór, na którym palec się oprze i mały skok przycisku robią swoje ;) Robię tak od dawna... ostatnio nawet nieco ulepszyłem metodę i stosuję takie płaskie gr. 1-2mm odboje silikonowe do szafek jako warstwa bezpośrednio między przyciskiem, a folią i jest jeszcze lepiej (wygodniej) ;)

Obrazek

PostNapisane: 7 paź 2014, o 20:33 
Nowy

SylwekK: Twój projekt, z mojego punktu widzenia, to już niezły kombajn że tak nazwę. Daleko mi jeszcze do takiego poziomu jak Twój sterownik. Ale fajny jest, obudowa, sama płytka fajnie zrobiona, i faktycznie prostotą zadziwia ;) . Właśnie mi się również podoba to, że można napisać pod siebie taki sterownik i będzie służyć długie lata. Mógłbym iść i kupić taki sterownik, ale wole te kasę wydać na programator i sobie za grosze zrobić stokroć lepszy od tego co by się kupiło w pobliskim markecie. Kupno programatora da możliwość upgrade'u o nowe opcje i dodatkowo można coś innego zaprojektować. Zwłaszcza, że ja nie mam super pieca i nawet taki za 70-80 o zgrozo nawet 150zł, to by się nie sprawdził w sensie takim, że bym przepłacił, bo nie wykorzystam takiego. A zrobiony własnoręcznie i program pod siebie napisany, to już super się prezentuje. Zrobione przez siebie i dla siebie, super sprawa. Gratulację odnośnie sterownika :D. Dziękuję.

edit:
P.S. Jak tylko zakupię potrzebne rzeczy, to wracamy do tego posta.

PostNapisane: 2 paź 2015, o 20:10 
Nowy

Witam ponownie :). Minęło sporo czasu od mojego ostatniego posta. Rok był bardzo pracowity i niestety nie było czasu tematu ruszyć. Ale nadszedł czas wrócić do zabawy z AVR. Pierw chcę od strony technicznej, później od programowej projekt zrobić. Czas pokaże co będzie.

Proszę jeszcze o sprawdzanie schematu połączeń i ewentualnych uwag, na pewno się przydadzą :). Od strony technicznej chciałbym mieć dopracowane. Zamieszczony układ oczywiście jest sprawny i działa. Póki co kod programu jest bardzo prosty, jeśli to można nazwać kodem. Na chwilę obecną program steruje diodą led jak i sygnałem dźwiękowym, który ustawiony jest na 1s. Z czasem dojdzie jeszcze czujnik temperatury cyfrowy DS18B20 lub analogowy i przekaźnik sterujący urządzeniem, to na początek. Do sygnalizacji działania sterownika wystarczą mi diody led i sygnał dźwiękowy.

[edit] Głównie chodzi o rozmieszczenie kondensatorów i uwagi odnośnie stabilizacji układu na wyjściu 3,3V-5V.

Obrazek

PostNapisane: 7 paź 2015, o 02:35 
Nowy

Pierwszy project z wykorzystaniem czujnika ds18b20, attiny85-20pu, do tego cztery diody led oraz buzzer. Dioda zielona sygnalizuje zasilanie, pozostałe trzy informują o stanie temperatury. Kod programu z wykorzystaniem biblioteki ds18x20.h z BB, reszta napisana od podstaw pod swoje oczekiwania, które jeszcze nie do końca zostały spełnione. Kod programu muszę jeszcze poprawić, wtedy udostępnię do weryfikacji. Póki co projekt jest na płytce stykowej, bo jeszcze rozmieszczenie elementów należy ułożyć odpowiednio, a i dojdzie przekaźnik sterujący urządzeniem pod 230V. Dodam jeszcze, że było podejrzenie uszkodzenia czujnika ds. Kiedyś podczas testowania dosyć mocno się zgrzał, że nie można było do dotknąć. Jednak naprawdę trzeba mieć pecha, żeby go uszkodzić :).

wersja 2 [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g363-KlxQEc&feature=youtu.be[/youtube]

Ostatnio edytowano 9 paź 2015, o 23:14 przez maciekm, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 7 paź 2015, o 07:05 
Użytkownik

Wydaje mi się, że buzzer powinien być sterowany tranzystorem, ponieważ można w ten sposób uszkodzić port w procu, albo całego procka. Ręki nie dam uciąć, ktoś bardziej doświadczony niech może to potwierdzi :)

Choć dla bezpieczeństwa ja bym tak zrobił :)

PostNapisane: 7 paź 2015, o 09:06 
Użytkownik

marmur napisał(a):
Wydaje mi się, że buzzer powinien być sterowany tranzystorem

Bardzo dobrze Ci się wydaje :) Taki mały buzer jeśli jest z własnym generatorem potrafi spokojnie nawet 40mA(!) pożreć, a wiadomo jakie jest obciążenie portu uC, poza tym może posiadać elementy indukcyjne, na których odkłada się większe napięcie i bezpośrednie podłączenie pod port to w zasadzie oczekiwanie na klęskę...

PostNapisane: 7 paź 2015, o 11:16 
Nowy

Tranzystora nie miałem pod ręką, dlatego też nie dałem, ale i nie pomyślałem o nim. W takim razie muszę dokupić, bo wcześniej nie był mi potrzebny, a nie kupowałem wszystkiego na raz, tylko po trochu w razie potrzeb. Dzięki za info :)

PostNapisane: 7 paź 2015, o 11:36 
Użytkownik

Takich małych tranzystorków NPN, PNP, niewielkich mosfetów logic level... to powinieneś mieć pod ręką zawsze kilka sztuk. To grosze kosztuje, a ratuje dużo droższe układy jakimi są np. mikrokontrolery.

PostNapisane: 7 paź 2015, o 12:23 
Nowy

Tranzystor bipolarny PNP 2N3906 40V/0,2A / Tranzystor bipolarny NPN BC338-40 25V/0.8A takie będą dobre czy za duże? Ew. jak byś mógł podać jaki logic level najlepiej wziąć. Bo docelowo będzie tam montowany przekaźnik też. Tranzystory się przydadzą w takim bądź razie do przekaźnika i jakieś diody zenera albo schottky, to te akurat posiadam. Dzięki za podpowiedzi.

PostNapisane: 7 paź 2015, o 12:29 
Użytkownik

BC338 jest ok o ile przekaźnik nie pobiera więcej jak jego max prąd kolektora, a z LL polecam jeden z moich ulubionych N-MOSFET IRLML2502 - załącza się w pełni już przy nieco ponad 2V na bramce, a jego max prąd to do 4A no i maleńki, bo SMD ;)

PostNapisane: 7 paź 2015, o 12:38 
Nowy

A jest może N-MOSFET IRLML2502 w wersji ale większej, żeby dało to się wpiąć w stykówkę? Przekaźnik ten co mam, myślę że raczej tyle nie będzie aż brał prądu :P. A co do PNP 2N3906 40V/0,2A? czy się może obejdzie, jak już BC338 będę miał.

PostNapisane: 7 paź 2015, o 12:42 
Użytkownik

Z tanich LL THT lubię RFD3055 (około 11A) lub seria STP40, STP60 - odpowiednio 40 i 60A

PostNapisane: 7 paź 2015, o 12:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Takie tranzystory jak:

BC557
BC817
BC547
BC327
BC337
BSS138
BS170
IRL540
IRLR9343PBF
IRF540
2N7000
2N2222

Taki zestaw ja na stałe mam pod ręką plus jeszcze kilkanaście sztuk mniej popularnych.

PostNapisane: 7 paź 2015, o 13:04 
Użytkownik

Długo by wyliczać :) Po prostu w dziale projektowym każdego elektronika powinna być garść elementów, które przewijają się w większości schematów. Nigdy nie wiadomo co akurat się przyda, a czekać na paczkę gdzie przesyłka wyjdzie drożej niż zamówiony element trochę mija się z celem.
Dorzucił bym do tego jako niezbędne minimum jeszcze kilka typów transoptorów (jednokierunkowe jak i dwukierunkowe, np do detekcji zera), różnych kolorów LED, diod 1n4148 (zaskakująco twarda sztuka do zniszczenia), jakieś diody shotky na prąd np. 1n5819 (1A) i 1n5822 (3A), kilka triaków np. BT139 (16A). No, a o komplecie najpopularniejszych kondków i rezystorów i potencjometrów to już nawet nie piszę ;)

PostNapisane: 7 paź 2015, o 13:29 
Nowy

Sprawdzałem propozycje Wasze :). Zakupię kilka pozycji z listy które na chwilę obecną się przydadzą, ale z marginesem na coś extra :). Wszystkiego nie jestem wstanie nabyć za jedną przesyłką, bo brak pozycji, ale coś parametrami podobne. Najwyżej zrobię później listę rzeczy które posiadam i może komuś coś się przyda. Dzięki!

PostNapisane: 7 paź 2015, o 17:37 
Nowy

Zamówiłem potrzebne komponenty. Jak dostanę co zamówiłem, to zrobię listę wszystkich rzeczy jakie mam i jakąś część odstąpię, bo nie potrzebuje wszystkiego.

PostNapisane: 9 paź 2015, o 14:32 
Nowy

A więc tak. Zabrałem się za zrobienie termometra. Dioda led rgb sygnalizuje zadane temperatury. Kolor niebieski-chłodno, zielony-umiarkowany, a kolor czerwony-gorąco. Tym oto projektem, dążę do zrobienia sterownika z przekaźnikiem, który następnie będzie podłączony do pompki CO. Sterownik do pompki to inna bajka. A jeżeli chodzi o sam termometr, to połączenia są ok, czy dodać coś jeszcze?. Dodam, że ciężko zmieścić to na małej stykówce, ale zależało mi na gabarytach jako, że jest to termometr. Filmik z działania dodam później. Poniżej zamieszczam również zdjęcie projektu co weryfikacji połączeń. Dzięki!

Dodano: 23:55
Zastosowałem układ ATtiny45 dlatego, że nie potrzebny większy i w zupełności wystarczy na taki projekt z zapasem. Aktualnie kod programu wraz z bibliotekami zajmuje 2390 bajtów, czyli ciut więcej niż połowa pojemności procka. Może uda się go jeszcze zoptymalizować, ale na pewno trzeba coś poprawić i dodać, bo jeszcze nie jest tak jak bym chciał. Układ tworzony pod napięcie 5V, ale działa na dwóch bateriach typu paluszek dwa razy AA. Ostateczne napięcie na tych bateriach wynosi 3.22V i układ działa sprawnie mimo załączania się niebieskiej diody.

Obrazek

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=44H1pwl3NTM&feature=youtu.be[/youtube]

Strefa czasowa: UTC + 1