Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 gru 2024, o 16:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 wrz 2015, o 23:10 
Nowy

witam

uzywan mkAVR Calkulator, ale mam maly problem

jak probuje zaprogramowac eeprom to niestety nie otwiera prawidlowo pliku (jak zaznacze okienko z podgladem, to otwiera sie pusta zawartosc pliku),
ale przy zakladce eeprom jest funkcja "pokaz plik Hex" (jak przy flash-u), a czy nie powinno byc "pokaz plik eep", czy nie jest to jakis blad aplikacji?

przy programowaniu flash zaznaczenie okienka
"pokaz plik hex" otwiera sie prawidlowy podglad i procesor programowany jest prawidlowo,

przy stosowaniu tego samego sprzetu i programowaniu eepron z bascoma eeprom procesora programuje sie prawidlowo,

programator to USBASP

pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 paź 2015, o 06:55 
Moderator

tba napisał(a):
jak probuje zaprogramowac eeprom to niestety nie otwiera prawidlowo pliku (

A co to znaczy wg ciebie, że nie otwiera prawidłowo pliku ?

tba napisał(a):
(jak zaznacze okienko z podgladem, to otwiera sie pusta zawartosc pliku)

Przy zapisie do procka ? Przy zapisie do procka w ogóle się nie pojawia podgląd pliku EEPROM

tba napisał(a):
ale przy zakladce eeprom jest funkcja "pokaz plik Hex" (jak przy flash-u), a czy nie powinno byc "pokaz plik eep", czy nie jest to jakis blad aplikacji?

Nie jest to żaden błąd, zaglądałeś kiedyś do pliku *.eep ? Toż to są dane zapisane w formacie IntelHEX ....

tba napisał(a):
przy programowaniu flash zaznaczenie okienka
"pokaz plik hex" otwiera sie prawidlowy podglad i procesor programowany jest prawidlowo,

No pewnie, że prawidłowo - a co miałoby być nieprawidłowo? Tyle, że coś się chyba koledze pomyliło - bo przy programowaniu procka czyli przy wgrywaniu do niego wsadu czy to Flash czy EEPROM - wcale się nie otwiera podgląd plików HEX

tba napisał(a):
przy stosowaniu tego samego sprzetu i programowaniu eepron z bascoma eeprom procesora programuje sie prawidlowo,

Przy programowaniu za pomocą MkAvrCalculator też następuje prawidłowe programowanie, tyle że gdzieś się zakręciłeś chyba?

Szczególnie wszystko jest poprawnie z USBASP

PostNapisane: 1 paź 2015, o 07:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Myślę Mirku, że koledze chodzi o "zaptaszkowanie" opcji "pokaż plik hex", która jest obecna i dla programowania flash jak i eeprom - wyskakuje wtedy okno z podglądem.

Właśnie to przed chwilą sprawdziłem i u mnie pliki *.eep ładują się i pokazują w podglądzie i bez problemu wgrywają do uC.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 1 paź 2015, o 09:25 
Nowy

ależ Mirku poco te nerwy, chciałem dociec dlaczego programowanie mkAVR Calkulatorem nie działa mi prawidłowo,
a ten sam kod po wrzuceniu do procesora Bascom-em tym samym sprzętem działa prawidłowo,

kolega Grzegorz mój post zrozumiał w 100%, dokładnie jest tak jak opisał tylko dlaczego jak pisze Grzegorz
"... u mnie pliki *.eep ładują się i pokazują w podglądzie i bez problemu..."
natomiast u mnie przy zaznaczeniu podglądu pliku *.eep otwiera się okno bez zawartosci pliku - puste,
przy operacji wyboru pliku z dysku nie można zrobić błędu (chyba),

czy może związane jest to z tym ze plik *.eep generowany był przez Bascom?

plik do flasha wgrywany jest prawidłowo, sprawdzałem i taką samą sytuację mam też i na innym komputerze

dziękuje za wszelkie sugestie
pozdrawiam

PostNapisane: 1 paź 2015, o 09:47 
Moderator

tba napisał(a):
ależ Mirku poco te nerwy,

Ale jakie nerwy ? ... kompletnie nie rozumiem dlaczego jak komuś coś opiszę w szczegółach to pisze, że jakieś nerwy były

Grzegorz... napisał(a):
Myślę Mirku, że koledze chodzi o "zaptaszkowanie" opcji "pokaż plik hex", która jest obecna i dla programowania flash jak i eeprom - wyskakuje wtedy okno z podglądem.

Właśnie to przed chwilą sprawdziłem i u mnie pliki *.eep ładują się i pokazują w podglądzie i bez problemu wgrywają do uC.

No dobrze ... nawet jeśli chodzi koledze o zaptaszkowanie to nadal nie rozumiem o jakie błędy chodzi po prostu. A wyjaśniłem tylko grzecznie, że podgląd plików HEX otwiera się tylko dla ODCZYTU. Wyjaśniłem też, że to nie jest błąd - że przy pamięci EEPROM jest napis podgląd HEX a nie EEP ...

tba napisał(a):
czy może związane jest to z tym ze plik *.eep generowany był przez Bascom?

Inaczej to na pewno nie może być generowany ... Za to jeśli chcesz żeby ci pomóc lepiej to pokaż tu jako załącznik np swój plik HEX wtedy będzie można coś powiedzieć .... pomóc

Bo chyba, że twój plik EEP jest w formacie binarnym - a MkAvrCalculator na pewno nie pokazuje podglądu plików binarnych

I uwierz mi, że tłumaczę to wszystko z pełnym spokojem, żadnych nerwów.

PostNapisane: 1 paź 2015, o 13:44 
Nowy

witam
piszesz że: "...podgląd plików HEX otwiera się tylko dla ODCZYTU..."
u mnie otwiera się przy "zaptaszkowaniu" i przy zapisie do flasha, ale to nie ma znaczenia

faktycznie Twój pomysł, że plik jest w formacie binarnym to jest strzał w dziesiątkę,

domyslnie bascom tworzy plik dla eepromu w formacie binarnym,
dopiero zastosowanie dyrektywy "$eepromhex" informuje kompilator,
aby plik EEP z zawartoscią pamieci EEPROM tworzył w formacie HEX
,

i to jest prawidłowe wyjasnienie mojego problemu

temat do zamknięcia

dziekuje
pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1