Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 wrz 2015, o 15:00 
Nowy

Witam,
Problem brzmi dość oklepanie, ale jednak jest dość dziwny - mianowicie przy identycznym połączeniu raz mkAVR calculator wykrywa mi uC, a raz nie. Mam programator usbasp firmy Atnel.

Działam na wewnętrznym oscylatorze, nigdy moja atmega nie została zmieniona na zewnętrzny kwarc, wogóle w tym nie majstrowałam jeszcze. Jedyne co zmieniłam to taktowanie na 8Mhz, ale to już jakiś czas temu na samym początku (jakiś miesiąc temu) i wszystko mi z tym działało.

Połączenie musi być prawidłowe - wgrywa mi się program, wszystko działa jak należy. Minutę później - wprowadzam drobną poprawkę do programu, chcę wgrać do uC i w Eclpisie mi pisze standardowe "rc=-1". W tym czasie cały układ nie został nawet dotknięty, żadne połączenia nie zmienione.
Czasem wszystko działa prawidłowo cały czas, a np. na następny dzień (nic nie zmieniam w połączeniach!) na początku działa, a potem już nie. Czasem wystarczy chwilę poczekać, znowu kliknąć "Sprawdź podłączony AVR" i już wykrywa oraz da się wgrać program z Eclipsa.

Ogólnie te problemy występowały raz na jakiś czas (rzadko), ale zawsze "po chwili już działało". Ale dzisiaj to już jest jakaś magia, której nie ogarniam. Raz widzi, raz nie widzi. W konsoli avrdude wyświetlają się co chwile inne komunikaty:

Kod:
avrdude_mk.exe: set SCK frequency to 187500 Hz
avrdude_mk.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
avrdude_mk.exe: initialization failed, rc=-1
avrdude_mk.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude_mk.exe: Device signature = 0x000000
avrdude_mk.exe: Yikes!  Invalid device signature.
avrdude_mk.exe: Expected signature for ATMEGA8 is 1E 93 07

avrdude_mk.exe done.  Thank you.

Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)

Kod:

Reading | ################################################## | 100% 0.02s

avrdude_mk.exe: Device signature = 0x000002
avrdude_mk.exe: current erase-rewrite cycle count is 65279 (if being tracked)
avrdude_mk.exe: reading signature memory:

Reading | ################################################## | 100% 0.02s

avrdude_mk.exe: writing output file "E:\User\Moje dokumenty\mkAVRCalculator\sig_tmp.hex"

avrdude_mk.exe: safemode: Fuses OK

Kod:

Reading | ################################################## | 100% 0.03s

avrdude_mk.exe: Device signature = 0x000000
avrdude_mk.exe: Yikes!  Invalid device signature.
avrdude_mk.exe: safemode: Verify error - unable to read hfuse properly. Programmer may not be reliable.
avrdude_mk.exe: safemode: To protect your AVR the programming will be aborted

Kod:
avrdude_mk.exe: Warning: cannot query manufacturer for device: libusb0-dll:err [control_msg] sending control message failed, win error: Urządzenie dołączone do komputera nie działa.

avrdude_mk.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

Wszystkie te komunikaty wyświetlają się jeden po drugim, bez żadnych zmian w połączeniach. Np. klikam "sprawdź podłączony avr" i wyświetla się komunikat nr 1, a 20 sekund później znowu klikam i wyświetla się komunikat nr 2. Połączenia sprawdzałam już wiele razy (w końcu to tylko 7 przewodów), ale chyba najlepszym dowodem na to że są poprawne jest to, że kiedy procesor jest widziany i wygrywam program, to wykonuje się on prawidłowo i wogóle wszystko jest ok.

Założę się, że to jakaś idiotyczna moja pomyłka, więc może komuś przychodzi do głowy, w czym może być problem. Jeśli potrzebne są jeszcze jakieś informacje to proszę napisać

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 wrz 2015, o 15:06 
Moderator

Zagatka napisał(a):
ale chyba najlepszym dowodem na to że są poprawne jest to, że kiedy procesor jest widziany i wygrywam program, to wykonuje się on prawidłowo i wogóle wszystko jest ok.

To jest tylko najlepszym dowodem, że kolega miał jeszcze bardzo mało do czynienia z elektroniką i stąd takie pomysły, że to może być dowodem. A jest wręcz przeciwnie i KAŻDY może ci to potwierdzić, że jak widać taki efekt to wręcz na 99,99999% można się spodziewać problemów właśnie z elekroniką a szczególnie kablami .... ale nie tylko bo zasilaniem również ...

Ja bym zaczął zamiast sprawdzać przewody to WYMIENIĆ przewody na inne wtedy można mieć większą pewność

Jeśli działasz na stykówce to na chwilę przesiadłbym się na coś innego i sprawdził

Oczywiście, że w grę mogą wchodzić jeszcze inne problemy nawet i z samym programatorem czego też nie można wykluczyć ale najpierw to trzeba byłoby mieć więcej informacji - zamiast zapewnień, że na 100% wszystkie połączenia są sprawne

Tyle, że to już warto uzgadniać bezpośrednio z pomocą techniczną firmy Atnel, która nigdy nie zostawia nikogo z problemem. Więc jak coś to pisz na biuro@atnel.pl

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 15:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Pokaż zdjęcie połączeń, bo podejrzewam, że używasz "badziewnych" kabelków, które potrafią robic psikusy bez przyczyny.

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

No Mirku jak zwykle Ty szybciej :D.

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 16:22 
Nowy

Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości, że mój programator jest jakiś wyjątkowy. Dziwnym trafem po podłączeniu tylko jednej diody i wywaleniu całej reszty mojego układu komunikacja działa...

Grzegorz kabelki mam ładne...
Obrazek

No coż, czasem człowiek potrzebuje się upewnić czy nie zwariował że mu się takie dziwne rzeczy dzieją :roll:

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 19:18 
Użytkownik

Kabelki bardzo ładne, nawet z opisami :)

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 20:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Akurat tu się z Tobą nie zgodzę.
To nie są ładne kabelki tylko najgorszy syf jaki może byc.
Przez takie same (chodzi o wykonanie końcówek) też rwałem włosy z głowy (choc do rwania już bardzo mało ;) ).
W tych kabelkach końcówki są wykonane tak, że często nie wiadomo czemu w platiku przewód siedzi a nie przewodzi.

Kup coś lepszego - nie będę dawał linków, bo po takiej krytyce powyżej ktoś mnie posądzi o kryptoreklamę :lol:.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 20:25 
Użytkownik

Ja polecam te Crimpy BLS
Obrazek

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 20:41 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Właśnie o wykonane w oparciu o podobne zaciski przewody bym polecał, a nie to g.... znaczy się badziewie ze zdjęcia kolegi zakładającego wątek :).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 22:01 
Użytkownik

Witam
A może kol.Zagatka ma źle zmontowany układ.
Zagatka napisał(a):
...po podłączeniu tylko jednej diody i wywaleniu całej reszty mojego układu komunikacja działa...

Mam pytanie: czy pod tym ładnym pomarańczowym (czerwonym?) kabelkiem kryje się rezystor łączący LED'a z Vcc, czy tak na żywca - zwykły drucik?

Pozdr.

PostNapisane: 1 paź 2015, o 08:18 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zagatka napisał(a):
Kod:
avrdude_mk.exe: Warning: cannot query manufacturer for device: libusb0-dll:err [control_msg] sending control message failed, win error: Urządzenie dołączone do komputera nie działa.

avrdude_mk.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

Ten komunikat informuje o problemach po stronie USB. Wygląda że nie styka coś w USB. Może używasz przedłużacza USB i wyrobione gniazdo masz albo jak to bywa w przedłużaczach gniazdo USB jest kiepskiej jakości.
Sprawdź w innym porcie USB.

Strefa czasowa: UTC + 1