Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 mar 2026, o 18:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 wrz 2015, o 17:58 
Użytkownik

mam programator nowy przystosowany do attiny10 i MkAvrCalculator z włączoną opcją attiny10, procek wlutowany na płytce zrobionej w "fabryce",
zasilanie - 5 V, poradnik obejrzany 3 razy i ... klapa - nie jest rozpoznawany :(

jest to już moje drugie podejście, kiedyś robiłem to na dolutowanych nogach do procka i nie udawało się

Ostatnio edytowano 26 wrz 2015, o 21:34 przez wireless, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 wrz 2015, o 19:00 
Użytkownik

pokaż schemat w jaki sposób podłączasz ten programator do attiny. Jestem pewny że coś robisz nie tak, to musi działać chodź sam nie korzystałem nigdy z attiny10 to musi dać się je zaprogramować :) Pozdrawiam

PostNapisane: 26 wrz 2015, o 19:03 
Użytkownik

Nondzu napisał(a):
pokaż schemat w jaki sposób podłączasz ten programator do attiny. Jestem pewny że coś robisz nie tak, to musi działać chodź sam nie korzystałem nigdy z attiny10 to musi dać się je zaprogramować :) Pozdrawiam

też jestem pewien, że robię coś nie tak, schemat taki jak pokazany w MkAvrCalculator

PostNapisane: 26 wrz 2015, o 21:01 
Moderator

Ja już spotkałem się z przypadkami, że ktoś mówił że schemat jak w MkAvrCalc a przy bezpośredniej rozmowie okazywało się, że jednak jest inaczej - to po pierwsze.

Po drugie czy włączyłeś w zakładce USTAWIENIA ptaszka żeby program wykrywał procki tej serii ?

I proszę nie sugeruj, że nikomu się to nie udało poza mną w poradnikach bo sorki ale to dość dziwna sugestia, osobiście znam co najmniej kilkanaście osób, które korzystają bez NAJMNIEJSZYCH problemów z naszego ATB-USBASP i to już od poprzedniej wersji i programują procki tego typu

PostNapisane: 26 wrz 2015, o 21:57 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Ja już spotkałem się z przypadkami, że ktoś mówił że schemat jak w MkAvrCalc a przy bezpośredniej rozmowie okazywało się, że jednak jest inaczej - to po pierwsze.

wiem, że wszystko można źle podłączyć, procesor mam wlutowany na płytce 13X13 i podlutowane do niej sygnały programatora,
i kabelki wszystko przesłaniają, dlatego nie przesłałem zdjęcia
mirekk36 napisał(a):
I proszę nie sugeruj, że nikomu się to nie udało poza mną w poradnikach bo sorki ale to dość dziwna sugestia, osobiście znam co najmniej kilkanaście osób, które korzystają bez NAJMNIEJSZYCH problemów z naszego ATB-USBASP i to już od poprzedniej wersji i programują procki tego typu

to nie była żadna sugestia, ale wykasowałem to, bo wiem, że spotykasz się często ze złośliwościami i jesteś trochę przeczulony ;)
mirekk36 napisał(a):
Po drugie czy włączyłeś w zakładce USTAWIENIA ptaszka żeby program wykrywał procki tej serii ?

tak, pisalem o tym (dioda miga 2 razy)

na razie sobie odpuszczę

PostNapisane: 26 wrz 2015, o 23:00 
Moderator

A nawet nie napisałeś którym programatorem to robisz ? Tzn podejrzewam, że atnelowskim ale tym v3 czy v4 ? To istotne bo starszy wymaga 4 przewodów i rezystora a nowszy v4 tylko trzech przewodów. Jeśli robisz nowszym to ew sprawdź czy jest zworka SMD zlutowana tuż nad pinami KANDA na PCB w programatorze, powinna być ...

Po drugie to nie chodzi o to, że:
wireless napisał(a):
schemat taki jak pokazany w MkAvrCalculator

Schemat schematem ale można się najzwyczajniej w świecie pomylić i tego malucha przylutować do góry nogami, że tak powiem. Sam się kiedyś tak pomyliłem i puściłem z dymem tą pchełkę, więc wiem co mówię ... A że strasznie mały to chyba nie dziwne ....

Poza tym raz jeden znajomy - który mówił że mu wciąż to nie działa - to jak się okazało wciąż go podłączał właśnie odwrotnie bo mu się wydawało, że pin nr 1 jest z innej strony ....

Ja nie mówię oczywiście, że ty akurat na pewno odwrotnie go przylutowałeś ale ponieważ i mi też się to zdarzyło to myślę, że warto na to zwracać uwagę ....

Bo sam fakt, że płytka fabryczna to tu nie znaczy za wiele - fakt na pewno pomaga w solidniejszym przylutowaniu niż na własnej czasem nie do końca udanej płyteczce

A dodam na koniec że właśnie po to wprowadziłem w wersji v4 naszego programatora to udoskonalenie, że już tylko 3 przewody można użyć - bo to też ułatwia znacznie życie z podłączaniem się do tych pchełek

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 08:47 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
przewodów. Jeśli robisz nowszym to ew sprawdź czy jest zworka SMD zlutowana tuż nad pinami KANDA na PCB w programatorze, powinna być ...
mam stary, używam rezystora 1k
Obrazek
kupię chyba sobie nowy, będzie wygodniej na 3 kabelkach
nie mogę znaleźć jego instrukcji

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 16:46 
Moderator

Ok jak masz tą starszą wersję to też MUSI działać - no MUSI. Wręcz odradzam kupienie nowego tylko z tego powodu bo pewnie się okaże, że też nie zadziała u ciebie bo problem leży gdzieś indziej niż w tym czy są 4 czy 3 przewody ...

Gdyby jeszcze było tak, że ten programator nie działa także z innymi prockami AVR to ok można byłoby przypuszczać, że coś z nim samym jest nie tak ... ale jeśli działa z innymi AVR'ami no to wyłania się prosty obraz - jest gdzieś błąd w połączeniach z ATtiny10

stąd moje prośby o jakieś próby chociaż pokazania co i jak jest zrobione, jak połączone - itp Tym bardziej, że piszesz, że masz fabryczne PCB to powinno być łatwiejsze do zrobienia jakiejś fotki .... Choć zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma zaraz taki aparat żeby zrobić wyraźne zdjęcie - zbliżenie tego co jest na PCB. Ale z drugiej strony w tych czasach - prawie byle dowolny smartfon ma dobry aparat a nawet funkcję tzw "LUPY" gdzie można zbliżenie zrobić ...

Jak piszesz, że przewody wszystko zasłaniają - to ... to ja się pytam - to skąd ty masz pewność, że tam gdzieś nie ma jakiegoś zwarcia czy coś ?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

W ostateczności to nawet możesz podesłać to do mnie to sprawdzę to bez żadnych kosztów - to dla mnie nie jest kłopot

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 19:49 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
W ostateczności to nawet możesz podesłać to do mnie to sprawdzę to bez żadnych kosztów - to dla mnie nie jest kłopot
chyba skorzystam z tej możliwości, dzięki

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 14:10 
Użytkownik

attiny10 ruszył !!!

czas na samokrytykę :oops:

mam dwa najlepsze na świecie programatory USBASP firmy ATNEL, jeden z oprogramowaniem dla attiny10, drugi bez
jak kupiłem ten do attiny10 to oznakowałem go flamastrem, potem zacząłem nieudane próby

po paru miesiącach jeszcze raz podjąłem próby, na gotowej płytce (bez pająka), znowu bez sukcesu

już szykowałem programator do wysyłki w celu sprawdzenia, ale coś mnie tknęło i sprawdziłem na tym nieoznakowanym...

... i poszło, pomyliłem się podczas znakowania

nie dziwię się Mirku, że wściekasz się później na takich jak ja...

... ale z drugiej strony musisz być na to przygotowany, bo takiego buraka spotkasz jeszcze wiele razy :D

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 14:32 
Moderator

wireless napisał(a):
... ale z drugiej strony musisz być na to przygotowany, bo takiego buraka spotkasz jeszcze wiele razy

Po pierwsze nigdy nie traktuję nikogo jak buraka - poważnie

Po drugie cieszę się, że wszystko się udało

Po trzecie ... jedyne o co mi chodzi to po prostu zdziwienie, gdy ktoś pyta na forum czy komuś innemu poza mirkiem udało się jeśli chodzi o to co on pokazuje czy opisuje np w książkach - bo sam czujesz pewnie, że miałbyś dyskomfort .... Czuję się wtedy głupio - jakbym nie wiem kłamał w książkach albo w poradnikach ... A wiesz - takie forum ma jednak pewną siłę - bo raz coś wypowiedziane niesie się później w świat i na innych forach później można spotkać teksty typu:

Cytuj:
"no właśnie nie działa mi projekt X kardasia - a nawet na jego forum czytałem, że innym też w ogóle nie działa .... "

Jak się domyślasz - ciężko później nawet walczyć z takimi krążącymi opiniami .... dlatego tylko zareagowałem ale jednocześnie proponując pomoc ... i jasno opisując, że nie tylko już ja ale setki innych ludzi korzystają z tego rozwiązania

Po czwarte w końcu - jeśli masz nasz starszy programator jeszcze z czasów gdy nie było tej obsługi ATtiny10 ... to przecież nadal są dwie fajne drogi żeby to rozwiązać:

1. od dawna wysyłam każdemu kto do mnie napisze WSAD do programatora z tą obsługą i można sobie samemu go wgrać
2. jeśli problemem jest pkt.1 to ZAWSZE można podesłać ów starszy programator do nas i ja z miłą chęcią wgram do niego ten nowszy wsad

obydwa sposoby spowodują - że nie będziesz musiał zaznaczać flamasterm ;)

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 14:51 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Po pierwsze nigdy nie traktuję nikogo jak buraka - poważnie
no widzisz, czasami trudno sobie wyobrazić jak ktoś inny zrozumie twoje słowa
teraz napisałem o sobie, że jestem burak, a nie to, że Ty mnie tak potraktowałeś, albo kogoś innego, aż strach czasami się odezwać ;)
mirekk36 napisał(a):
1. od dawna wysyłam każdemu kto do mnie napisze WSAD do programatora z tą obsługą i można sobie samemu go wgrać
2. jeśli problemem jest pkt.1 to ZAWSZE można podesłać ów starszy programator do nas i ja z miłą chęcią wgram do niego ten nowszy wsad
jeśli tylko powiesz mi jak to wgrać to poproszę o wsad (napiszę maila)

PostNapisane: 30 wrz 2015, o 14:54 
Moderator

wireless napisał(a):
teraz napisałem o sobie, że jestem burak, a nie to, że Ty mnie tak potraktowałeś, albo kogoś innego, aż strach czasami się odezwać

Nie no ja cię przepraszam - po prostu mi nawet niemiło słuchać jak sam na siebie tak próbujesz mówić ;) Przysięgam, że nic nie miałem złego na myśli i nie ma żadnego strachu o odzywanie się ... ;)

wireless napisał(a):
jeśli tylko powiesz mi jak to wgrać to poproszę o wsad (napiszę maila)

Dokładnie odezwij się na maila to ci prześlę i wszystko podpowiem jak coś

Strefa czasowa: UTC + 1