Ogólnie mogę Wam tylko podpowiedzieć jedną rzecz.
Zawsze przy zakupie lokalizatora, a w szczególności takiego który ma wysyłać dane po GPRS'ie do serwera czy Waszego komputera, poproście o dostęp zdalny do takiego urządzenia lub konto tzw. demo.
Co do samych lokalizatorów które podaliście.
Osa1313 - ten lokalizator występuje w kilku wersjach programowych. W 90% przypadków nadaje się tylko i wyłącznie to śledzenia urządzenia za pomocą SMS'ów.
GPRS działa z pozostałą częścią urządzeń np. na stronie
http://www.gps-trace.com.
Jak widać zresztą w opisie aukcji jest tylko pokazana lokalizacja SMS'em
.
Kosmus - lokalizatory firmowane przez Korjar zapewnią już pracę po GPRS'ie ale w wersji darmowej z tego co wiem to tylko i wyłącznie aplikacja na PC'ta (lokalizacja GPRS online). Nie ma problemu gdy mamy stałe IP, przy naszych Neostradach zaczynają się kombinacje.
Kolejne co trzeba wziąść pod uwagę to czas pracy na baterii. To że piszą 96h to przy temperaturze 25 stopni i urządzenie w stanie spoczynku
.
W trybie SMS to max 24 godziny, w trybie GPRS kilka godzin w zależności od konfiguracji.
Pozostało jeszcze jedno... Jeżeli pomyślicie o zasilaniu z akumulatora z instalacji motocykla...
Niestety pojemność takich akumulatorów jest dosyć mała i nawet alarmy motocyklowe mają wymagania co do poboru prądu rzędu kilku uA w stanie czuwania.
Miało być jedno a się rozpisałem