Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 sty 2025, o 13:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 wrz 2015, o 10:37 
Użytkownik

Witam,

mam pewien problem którego nie potrafię zrozumieć i rozwiązać, dokładnie taki sam wątek jest poruszony tutaj ale bez odpowiedzi

https://my.st.com/public/STe2ecommunities/mcu/Lists/STM32Discovery/Flat.aspx?RootFolder=https%3a%2f%2fmy%2est%2ecom%2fpublic%2fSTe2ecommunities%2fmcu%2fLists%2fSTM32Discovery%2fADC%20with%20DMA%20in%20FreeRTOS&FolderCTID=0x01200200770978C69A1141439FE559EB459D75800084C20D8867EAD444A5987D47BE638E0F&currentviews=954.

Mam wygenerowany kod wprost z CubeMx który podłącza freertos-a , inicjalizuje ADC3, DMA, LCD, TouchScreen i inne. ADC korzysta z 2 kanałów, pomiar ciągły a DMA ładuje pomiary do tablicy dwuelementowej odzwierciedlającej te kanały. Bez FREERTOSA kod działa bez zarzutów. Natomiast przy systemie procesor wchodzi tylko raz w przerwanie DMA ładując wartości tylko z pierwszego pomiaru i dalej ich nie odświeża, pozostałe peryferia działają bez problemu. Po powyższym artykule mniemam że nie tylko ja spotkałem się z tym problemem, może ktoś z Was wie o co chodzi. Podejrzewam że FREERTOS coś optymalizuje i DMA nie działa poprawnie.

Mój kod:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 wrz 2015, o 15:24 
Użytkownik

Witam.
Trochę za mało danych, aby Ci pomóc. Nie generowałem co prawda FrreRTOS-a za pomocą CubeMX, ale mam w projekcie ADC przez DMA z FreeRTOS-em ( co prawda na SPL a nie HAL, ale to w sumie nieistotne) i wszystko działa ok. Pokaż przynajmniej funkcję obsługi przerwania do DMA i plik RTOSConfig.h ( czy jakoś tak - główny plik konfiguracyjny FreeRTOS-a ), albo umieść tu spakowany projekt.
Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 21:03 
Użytkownik

Najnowszy rtos, procedura przerwania DMA nie edytowana - wygenerowana z mx:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oraz freertosconfig.h, którego również nie edytowałem:

język c

zauważyłem że gdy wyłączę część taksów systemowych to dma działa poprawnie, nie wiem może coś trzeba ustawić w pliku konfiguracyjnym

PostNapisane: 27 wrz 2015, o 22:27 
Użytkownik

Witam ponownie.

Wygląda na to, że to nie jest problem z przerwaniami od DMA. Myślałem, ze może używasz tam jakichś funkcji API RTOS-a. Teraz dopiero zauważyłem, że używasz:
język c
, a to dość "pamięciożerna" funkcja, więc z dużym prawdopodobieństwem Twojemu taskowi:
język c
brakuje stosu. Masz:
język c
, daj dla niego stos na próbę co najmniej 1024, zresztą w F429 masz RAMU od groma, możesz na początek dać większe stosy dla wszystkich tasków ( ważne: wyrównane do 8 !!!). W pliku freertosconfig.h masz
język c
, możesz zwiększyć wielkość sterty ( wyrównaj do 8 na wszelki wypadek !!! ). Zainteresuj się funkcją
język c
, możesz na próbę stworzyć task-a, w którym będziesz testował stos dla wszystkich zadań i go wyświetlał, albo choć pomrugaj LED-em w poszczególnych taskach, by widzieć, czy każdy się wykonuje poprawnie. Choć tak naprawdę, gorąco polecam tego "watermarka" - przy bardziej złożonych projektach nie wyobrażam sobie ustawiania stosów dla zadań "na czuja".

P.S. Kolesie do FreeRTOS-a kombinują z tymi makrami jak "koń pod góre", w pierwszej chwili w ogóle nie mogłem załapać co to jest np. osThreadDef(...) ;-).
P.S. 2 ;-). Ostatnie zdanie z z Twojego drugiego posta upewnia mnie w przekonaniu, że to problemy ze stosem(ami).

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 28 wrz 2015, o 08:44 
Użytkownik

Natychmiast po pracy zaraz to wszystko sprawdzę ;) Bardzo dziękuję za zainteresowanie się tematem... No tak poprostu tworząc taski kopiowałem defaultowy i podpinałem inną funkcję żeby tylko sprawdzić jak to działa, nie myślałem o stosie. Dam znać jak poszło.

Z tym że nie jest tak że ten task który konwertował bufor do tablicy char

język c

nie działał bo pod nim obsługuje dotyk oraz wysyłam po uarcie akurat teraz pusty znak ale jak bym zainicjalizował tą tablicę jakimś tekstem to wysyłanie odbywało się poprawnie. Będę sprawdzał ;)

PostNapisane: 28 wrz 2015, o 18:12 
Użytkownik

Niestety jednak to nie takie proste, zwiększyłem stos dla tasków do 4096 dla każdego i niestety nadal nic. Buforowi dałem atrybut volatile też nie pomogło...

Zauważyłem że po inicjalizacji wyswietlacza DMA przestaje działać a widzę to po tym że procek nie wchodzi w przerwanie DMA.
Kiedy odczytuję wartości w poolingu jest to samo. Pierwsza wartość jest zapisywana następnie bufor nie jest odświeżany

język c

Strefa czasowa: UTC + 1