ARm sprzedaje rdzeń Arm Cortex róznym producentom krzemu , jak ST, Freescale ATmel ...
każdy robi na swoją modłę .... mimo że wszystkie mają wspólny rdzeń
Programator ATMEL ICE został opracowany dla produktów firmy ATMEL i tylko je obsługuje
a więc AVR8 , AVR32 ,XMEGA , TINY , i ARMY z rodziny SAM zarówno po JTAGU jak też SWD
--- NIE OBSŁUGUJE INNYCH ARM
To nic dziwnego ... jaki byłby pożytek dla firmy ATMEL wypuszczanie PROGRAMATORA który obsługuje wszystko ??
Podobnie jak ST-LINK z ST obsługuje tylko i wyłacznie procki STM32
Najlepiej wypada niezależny J-Link z Firmy Segger obsługuje wszystko z ARM co jest na rynku i nie tylko
dodatkowo jest najszybszy na rynku i najmniej problematyczny z wszystkich
--- co do VisualGDB . no oczywiście że jest na Windows potrafi wiele ...
Po wtopach i zmarnowaniu kilku lat bawiąc się w dziecinadę na linuxie i wierząc w jakieś bzdurne idee
nie wracam do linuxa bo zwyczajnie nie mam czasu na zabawy w coś co nie działa .,..
po prostu nie stać mnie na darmowe oprogramowanie ....
ale to tylko moja opinia ... jestem zwolennikiem podłączam i działa a nie kilka godzin walczę ze sprzętem , który przecież
wczoraj działał a dziś już mu się nie chce ...
tak wyszło że życie i praca szybko zweryfikowały podejście
i wykazały całkowitą bezużyteczność linuxa w moim przypadku ,,,
REASUMUJĄC
ATmel ICE i ATMEL STUDIO jak nazwa wskazuje suportują tylko produkty firmy ATMEL !!!
RDZEŃ ARM w prockach ATMELA jest taki sam jak w innych , ale rózni się otoczeniem , nazewnictwem rejestrów
i sposobem dostępu do nich (libsy producenta)
Sporo zamieszania ,..,. ale jest CMSIS
Najlepiej udokumentowane są STMy , Kinetisty sa Ok ale .. nie każdy je rozumie , nawet czytając książkę