Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 00:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 wrz 2015, o 09:52 
Użytkownik

Mam nadzieję, że będę dobrze posługiwał się pojęciami i naświetlę temat.

Otóż mam taki powiedzmy mini komputer do zarządzania domem. W sieci lokalnej postawiona jest komunikacja UDP. Mam teraz jednak problem, gdyż chcę mieć do niego dostęp zewnętrzny. Tu pojawił się problem - publiczny IP. Przerabiałem temat na innym mieszkaniu. Teraz jednak usługodawca żąda 25zł/miesiąc - przegięcie troszkę.

Pierwszą myślą był pomost użytkownik <-> stronka www <-> sterownik
Lecz tak - sterownik musiałby aktualizować dane cały czas i sprawdzać czy nie ma do niego jakiegoś polecenia. Jak na moje to troszkę słabo. Chyba że źle coś ogarniam.

Może macie jakiś pomysł jak to ogarnąć? Z chęcią chciałbym mieć serwer na avr i łączyć się z nim bezpośrednio lub coś podobnego. Jest jakaś szansa?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 wrz 2015, o 10:17 
Użytkownik

Może zwykły Dynamic DNS wystarczy?

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 10:19 
Moderator

A nie możesz skorzystać z takich usług typu DYNDNS ? itp ?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

o ktoś mnie uprzedził ;)

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 10:22 
Nowy

Może ten pdf naświetli sprawę: http://www.spselectronics.pl/upload/06_Centrum_wsparcia/01_Poradniki_i_schematy/01_Poradniki/Udostepnianie_kamer_IP_w_Internecie.pdf.
Ja takie rozwiązanie wykorzystałem do łączenia się z kamerami jakie mam pomontowane w domu, a mam zmienny adres IP od dostawcy. Rzecz jasna wykorzystałem do konfiguracji ruter TP-Link’a, a nie serwer na AVR.

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 10:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja myślę, że kolega pisze o czymś innym.
Ma zapewne IP w sieci wewnętrznej operatora.
Tu zapewne tańsze rozwiązanie (u wielu operatorów za darmo).
Może zamiast public IP to niech Ci jeden port przekierują na Twój router, a Ty przekierujeszs sobie dalej.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 12:02 
Użytkownik

To i ja wtrącę swoje 3 grosze. Pytanie kolego icer_cmg czy Twój usługodawca daje Ci adres publiczny czy nie, kolejna kwesta to czy jest to adres dynamiczny czy statyczny.
Np. przy usługach poprzez sieci kablowe typu UPC czy też Neostrada w Orange przydzielają użytkownikowi adres IP Publiczny, tyle tylko, że dynamiczny, czyli może się on zmieniać.

I teraz moim zdaniem tak. Jeśli Twój router uzyskuje od providera internetu adres IP publiczny dynamiczny to świetnym rozwiązaniem jest DYNDNS, z którego korzystam od wielu lat przy Neostradzie i działa super i nie trzeba wtedy płacić dodatkowych pieniędzy za stały IP, chociaż DYNDNS też za darmo do końca nie jest.

Jeśli jednak korzystasz z jakiejś niewielkiej, lokalnej firmy np. osiedlowej i w ogóle nie dostajesz publicznego IP, za który każą płacić, no to już trochę gorzej :-(

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 13:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No kolega zakładający wątek pisze wyraźnie o braku publicznego IP, a nie o dynamicznym, więc ja nadal podtrzymuję aby zgłosił do usługodawcy internetowego chęc przekierowania jednego portu. Wszystko zależy od operatora, ale w dzisiejszych czasach to ani publiczne IP ani przekierowanie portów to żaden "luksus" :).

Co do DYNDNS to są darmowe i na dodatek "otwarte" odpowiedniki.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 14:50 
Użytkownik

Więc tak - co do ddns, to znam temat i poruszam się swobodnie.

Ogólnie sprawa wygląda tak: mam internet od lokalnego usługodawcy po radio - 5 ghz do tego z taką śmieszną anteną - AP, która daje już internet kablem ethernet. Przekierowanie portów odpada - zero chęci usługodawcy. Po rozmowie z nim dowiedziałem się, że potrzebuję publiczny IP - 25zł/miesiąc.

O vpn też czytałem, ale to mnie nie urządza.

Tak na marginesie - z kamer IP też nie mogę korzystać z poza sieci wewnętrznej - monter potwierdził że to wina usługodawcy.

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 14:58 
Użytkownik

icer_cmg napisał(a):
... monter potwierdził że to wina usługodawcy.

Wybacz może głupie pytanie, ale skoro internet masz drogą radiową to może w okolicy jest jakaś konkurencja, bardziej zorientowana na Klienta?
Jeśli jednak nie to może jakimś rozwiązaniem będzie dostęp do internetu poprzez sieć telefonii komórkowej?
Ja kilka lat temu na działce nie mając innego rozwiązania korzystałem z internetu operatora PLUS, który jako jedyny wtedy oferował usługę publicznego IP za jeśli dobrze pamiętam 10 zł miesięcznie. Zapewne nawet karta sim z transferem rzędu 2 GB miesięcznie spokojnie wystarczyłaby na sterowanie domem, gorzej z kamerami bo one już troszkę więcej potrzebują przesyłac danych, ale od czasu do czasu podglądając mnie kiedyś właśnie 2 GB wystarczały.

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 15:06 
Użytkownik

Co do zmiany usługodawcy - było dwóch, ale się połączyli i mając za 20 zł/miesiąc 50Mbit bez limitu transferu trudno coś innego wymyślić. Postaram się jeszcze porozmawiać z usługodawcą, a jak nie, to będę musiał dołożyć sim900 do sterownika i będzie autonomicznie.

Miałem jednak nadzieję, że jakoś temat ominę. Chyba że zrobię serwer (plik z parametrami) na jakimś hostingu i sterownik w domu będzie porównywał, aktualizował w nim dane.

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 16:24 
Użytkownik

icer_cmg napisał(a):
mając za 20 zł/miesiąc 50Mbit bez limitu transferu
No to faktycznie chyba nie ma co być niezadowolonym ;-)

PostNapisane: 25 wrz 2015, o 19:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

icer_cmg napisał(a):
Co do zmiany usługodawcy - było dwóch, ale się połączyli i mając za 20 zł/miesiąc 50Mbit bez limitu transferu trudno coś innego wymyślić. Postaram się jeszcze porozmawiać z usługodawcą, a jak nie, to będę musiał dołożyć sim900 do sterownika i będzie autonomicznie.

Miałem jednak nadzieję, że jakoś temat ominę. Chyba że zrobię serwer (plik z parametrami) na jakimś hostingu i sterownik w domu będzie porównywał, aktualizował w nim dane.

Nie będę złośliwy ;).
Jeśli płacisz 20 zł za 50 Mbit (pod warunkiem jeśli to osiąga) to jest na tyle tanio, że te 25 za "public IP" bym dorzucił :lol: .

--
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Co do VPN-a do którego się odniosłeś to kolega squeez pisał o VPS czyli raczej nie o połączeniu VPN, a o wirtualnym serwerze gdzieś w sieci.
Na nim mógłbyś miec pliczek, który się zmienia kiedy Ty zmieniasz nastawy, a sterownik czyta go cyklicznie (jak często to tylko kwestia Twoich potrzeb) i wg. niego zmienia parametry.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 26 wrz 2015, o 06:49 
Użytkownik

A może pośrednik w postaci powiedzmy Microsoft Azure? Nie wiem co robi ten twój pośrednik ale jeśli mógłby wysyłać i odbierać dane z Azure to temat IP masz z głowy.

Strefa czasowa: UTC + 1