skiero napisał(a):
wartość sprzed przecinka i po przecinku "cel","cel_fract_bits". Typy obu tych zmiennych to "uint32_t".
a od kiedy te typy to uint32_t ???
skiero napisał(a):
if ( accu1_vol.v1 > cel ) 1<<PB0;
ale co ty chcesz porównywać ? wartość napięcia przed przecinkiem z wartością temperatury przed przecinkiem ? ..... Już pomijając nawet że chcesz robić takie porównanie - to co dalej oznacza w tym warunku ten zapis 1<<PB0 ???
------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]skiero napisał(a):
Chciałbym zaznaczyć, że interesują mnie odpowiedzi typu: "Poszukaj w książce takiej i takiej...".
A ja chciałbym zaznaczyć - że mnie nie interesują takie (przepraszam bezsensowne dopiski na forum) i ZDECYDOWANIE polecam ci jednak sięgnąć do książki:
http://atnel.pl/mikrokontrolery-avr-jezyk-c.htmlbo to TYLKO może ci się przydać - skoro ty łączysz gdzieś znalezione w sieci kawałki kodów tzn próbujesz łączyć a KOMPLETNIE nie znasz podstaw języka C .... to jak myślisz że można ci wyjaśnić pewne rzeczy ?
Toż ten twój warunek if() który wyżej pokazałem wydaje się być kompletnie ale to kompletnie bez sensu - przy czym nie mówię tu, że twój jakiś tam pomysł jest bez sensu na urządzenie - bo pomysł zwykle jest dobry - tylko jak się nie zna języka to się nie umie zapisać tego pomysłu w tym języku.
skiero napisał(a):
Wiem, że porównywanie tych wartości nie jest możliwe, ale nie wiem w jaki sposób możne to rozwiązać.
No widzisz w odcinku poradnika video dla uproszczenia wrzucam wartości napięcia w tablice typu char aby łatwo można to było sobie wyświetlać. Rozumiesz ? Wyświetlać ..... Więc to już nie są liczby a stringi ... A wygląda na to, że ty nawet nie wiesz co to są Stringi w C jak mi się wydaje ? Tablice znaków ....
Jak więc chcesz porównywać jakąś tablicę znaków (tzw C-String) z jakąś liczbą ?
Jak to zrobić ? prosto w kodzie z poradnika wprowadzić sobie wartości napięcia w postaci liczbowej - żeby można było później porównywać
I mówię - poczytać najpierw książkę
www.youtube.com/mirekk36 ]