Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 23:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 wrz 2015, o 15:01 
Użytkownik

Witam!
Zwracam się do Was o pomoc w zbudowaniu urządzenia podobnego do opisanego w tym wątku:
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2290, ale wyłączającego nie telewizory, a kino domowe.
Mam bardzo uciążliwego sąsiada za ścianą, który często słucha rapu z pełnym wykorzystaniem subwoofera.
Próby zwrócenia uwagi poskutkowały niestety zwiększeniem głośności.
A że robi to za dnia, to twierdzi, że jest u siebie i może wszystko. Natomiast ja, też będąc u siebie, nie mogę sobie zapewnić ciszy - nawet stopery są nieskuteczne.

Dlatego myślę, że taki pilot wyłączający z diodą IR 1W mógłby mu chociaż w słuchaniu poprzeszkadzać.
Niestety nie wiem jaki ma sprzęt.
Zastanawiam się jeszcze, czy zamiast wyłączania, lepiej może nadać komendę STOP?
Albo jeszcze lepiej, włączyć "blokadę rodzicielską" :twisted: i spokój!

Za wszelką pomoc i sugestie będę wdzięczny.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 wrz 2015, o 15:05 
Użytkownik

Moze to glupie pytanie ale pilotem przez sciane ?

A przy okazji zapytam inaczej - a sasiad slucha muzyki z internetu ? Bo jesli tak to wtedy masz dosc skuteczne sposoby aby sprawic zeby jego wifi przestalo dzialac :D

PostNapisane: 22 wrz 2015, o 17:54 
Użytkownik

Pilot IR to tu nie pomoże no bo jak przez ścianę podczerwień puścisz? No chyba że masz możliwość żeby przez okno jakoś sąsiadowi sprzęcik pilotem wyłączać. Pomysł z zakłuceniem wi fi jest nie taki zły, tylko że wtedy u Ciebie też nie będzie wi fi działać :( Jak słucha plików ściągniętych z internetu albo słucha z płyt to zakłucanie neta niestety nie pomoże. Ale jak masz samochód to możesz tak zaparkować żeby było z okien auta widać okno sąsiada i w tedy mu podczerwienią w okna świecić ;) Moje pomysły się na tym kończą ale może koledzy z forum coś jeszcze wymyślą :D

PostNapisane: 22 wrz 2015, o 19:50 
Nowy

Ale Ty już masz pilota do sprzętu sąsiada. Tylko trzeba użyć odpowiedniego kodu. Zdradzę Ci go za free. 997. Trzeba dzwonić i zgłaszać, najlepiej jeszcze z sąsiadami. To że on jest u siebie to nic nie znaczy. Ty też jesteś u siebie i masz prawo do odpoczynku. Tylko musisz lub musicie być konsekwentni.

PostNapisane: 22 wrz 2015, o 20:16 
Użytkownik

DareckiS napisał(a):
Ale Ty już masz pilota do sprzętu sąsiada. Tylko trzeba użyć odpowiedniego kodu. Zdradzę Ci go za free. 997. Trzeba dzwonić i zgłaszać, najlepiej jeszcze z sąsiadami. To że on jest u siebie to nic nie znaczy. Ty też jesteś u siebie i masz prawo do odpoczynku. Tylko musisz lub musicie być konsekwentni.
To też jest pomysł. Zebrać się z innymi sąsiadami i dzwonić. To głośne słuchanie muzy to już jest zakłucanie spokoju. A jeszcze z mocnym basem to już całkiem bo przecież całym domem trzęsie.

PostNapisane: 22 wrz 2015, o 21:36 
Użytkownik

Tzn widzicie :) ja mam pomysl inny i mysle ze bardzo uprzykrzajacy zycie :) w dzisiejszych czasach kazdy uzywa internetu i kazdy korzysta z domu Wifi. Mysle ze im dluzej bedzie zaklocac cisze i zycie tym dluzej trzeba by mu zaklocac internet :)

I teraz najlepsze w tym wszystkim - to nie ma wplywu na inne sieci :) trzeba tylko wyczaic ktora jest od sasiada. A spsosob jest bardzo prosty ... robimt tzw MAC SPOOFING routera Wifi i wszystkie jego urzadzenia co chhwile beda probowac sie polaczyc z czyms czego nie ma :) Sprawdzone i dziala nie tylko do tak prostych rzeczy :D

PostNapisane: 22 wrz 2015, o 21:50 
Użytkownik

Art. 51. § 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym,podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu,podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Ja bym jakiś zdalny pomiar oparów alkoholu u sąsiada raczej zrobił i w momencie zadziałania detektora zadzwonił na Policję lub Straż Miejską. Wtedy kara będzie dotkliwsza.

Ale żeby nie być tzw "polską świnią" proponuję porozmawiać z sąsiadem jeszcze raz i znaleźć jakiś konsensus w tej sytuacji np sąsiad gra na maksa w godzinach twojej pracy a w ustalonych godzinach twojego odpoczynku gra na minimum :) Jeśli konsensusu nie będzie , ostrzec o możliwości zgłoszenia na Policję a po wyczerpaniu wszelkich pokojowych metod gorąca linia z dzielnicowym :)

PostNapisane: 22 wrz 2015, o 22:51 
Użytkownik

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Interwencja Policji wydaje się najprostsza, ale to nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej i jakoś trzeba mimo wszystko razem egzystować. Wizyta mundurowych na pewno tego nie ułatwi.
Tym bardziej, że innym sąsiadom to nie dokucza - na ogół nie ma ich w tym czasie, i tylko ja mam z jego mieszkaniem wspólną ścianę o grubości jednej cegły.

Ponowna któraś z kolei rozmowa nic ju chyba nie zmieni. Sugerowałem mu używanie słuchawek - bezskutecznie.

Pilotem chciałem "zaświecić" przez okno na 1 piętrze. Dioda mocy z kolimatorem 15 stopni powinna dać radę.

Nie wiem z jakiego źródła leci myzyka. Mogłoby się okazać, że do wzmacniacza podłączony jest smartfon! I to już by była perfidia.

RafPe napisał(a):
A spsosob jest bardzo prosty ... robimt tzw MAC SPOOFING routera Wifi

Do tego trzeba chyba wejść w konfigurację rutera, ale jak? Sieć jest kodowana kluczem WPA/WPA2 i prawie na pewno wyłączony jest dostęp do konfiguracji po wifi. I jeszcze potrzebne będzie hasło, bo router był montowany przez firmę.

PostNapisane: 23 wrz 2015, o 03:34 
Użytkownik

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale przez przypadek zrobiłem u siebie tak i była masakra:
1. Odpalasz ATB Wifi config, skanujesz eter i masz nazwę , SSID, kodowanie
2. Ustawiasz swój moduł na "jego" dane (hasło swoje).
3. W eterze są dwa urządzenia klony i sieczka się robi u niego

Ja tak przez pomyłkę u siebie zrobiłem i dwa dni z netem walczyłem. Co to było ....

PostNapisane: 23 wrz 2015, o 14:56 
Użytkownik

jest jeszcze drastyczna metoda
stara mikro.... trochę blachy aluminiowej .,.. i z takiego działka po uprzednim wyłączeni elektroniki wszelkiej
u siebie , przykładasz do ściany i ognia ... 5s wystarczy żeby zamordować wszelką elektronikę w zasięgu :)

ale .... lepiej tego nie robić w domu :) a na polu gdzie można tworzyć piękne kręgi w zbożu :)

PostNapisane: 23 wrz 2015, o 15:06 
Użytkownik

Ten pomysl mi sie chyba najbardziej podoba :D

PostNapisane: 23 wrz 2015, o 18:28 
Użytkownik

icer_cmg napisał(a):
Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale przez przypadek zrobiłem u siebie tak i była masakra:
1. Odpalasz ATB Wifi config, skanujesz eter i masz nazwę , SSID, kodowanie
2. Ustawiasz swój moduł na "jego" dane (hasło swoje).
3. W eterze są dwa urządzenia klony i sieczka się robi u niego

Ja tak przez pomyłkę u siebie zrobiłem i dwa dni z netem walczyłem. Co to było ....

Niezły pomysł! Mam Linksysa WRT-54, który do tej pory się tylko kurzył. Spróbuję go tak skonfigurować.

PostNapisane: 23 wrz 2015, o 20:37 
Użytkownik

oowan napisał(a):
cytowanie selektywne

Atnel-wifi też się nada, łatwa konfiguracja. Ale skoro coś się kurzy - do boju. Czasem potrzeba mały reset trzepnąć - podpowiem - środek nocy i reset bezpiecznika na korytarzu. Pomysł nie mój - sąsiad się zdenerwował na drugiego i zalał jego bezpieczniki wodą.

PostNapisane: 11 paź 2015, o 20:27 
Użytkownik

Jestem po pierwszym użyciu routera na ustawionego na ESSID sieci sąsiada. Efekt mnie zaskoczył - łomot ucichł po ok. 2 minutach, ale może to przypadek...?

PostNapisane: 11 paź 2015, o 20:31 
Użytkownik

poobserwuj będziesz wiedział :) czy to przypadek.

PostNapisane: 4 lis 2015, o 11:56 
Użytkownik

magnetron z mikrofalowki i ladnie mu zrobisz....

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 5 lis 2015, o 19:19 
Użytkownik

Cytuj:
magnetron z mikrofalowki i ladnie mu zrobisz....
Tylko się tym magnetronem nie ugotuj...

PostNapisane: 6 lis 2015, o 02:55 
Użytkownik

napisalem w gigantycznym skrocie,rzecz jasna nie jest to zabawa dla poczatkujacych,duze moce pradu i mikrofal...

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Strefa czasowa: UTC + 1