Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 09:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 wrz 2015, o 15:06 
Użytkownik

Cześć ;) Wrzucam swój mały projekcik, może komuś się przyda :) Jest to moja pierwsza taka praca ( pierwsze lutowanie, pierwsza zaprojektowana i wytrawiona płytka ) - sporo z tego wyciągnąłem i na podstawie własnego doświadczenia mogę polecić taki projekt wszystkim początkującym, bo naprawdę sporo rzeczy można przećwiczyć ;)

Led Cube 4x4x4. Układ oparty na ATmega8 i rejestrze przesuwnym 74HC595.
Niżej udostępniam kod. Mam świadomość, że kod można zoptymalizować, napisać jeszcze sporo efektów, ale nie miałem na to zbytnio czasu i chęci, bo w głowie siedział już pomysł na kolejny, dużo ciekawszy projekt, który skupiał i skupia całą moją uwagę :D

Obrazek

Gwarantuję, że w rzeczywistości wygląda to dużo lepiej :D

Obrazek

Obrazek

Projekt można jeszcze znacznie rozbudować, zostało sporo wolnych pinów, a do RS'a są już wyprowadzenia na płytce. Np. dodać jakąś muzyczkę z karty SD. Napisać aplikacje na telefon dzięki filmikom p. Mirka z B4A, dzięki której będzie można sterować jasnością świecenia( są 4 programowe PWMy ), zmianą utworów. A wszystko po to, żeby się czegoś nauczyć przy ciekawej zabawie :)

W razie jakiechkolwiek pytań, proszę pisać. Postaram się podpowiedzieć, pomóc ;)

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 wrz 2015, o 15:30 
Moderator

No powiem tak .... ja np jestem maniakiem wszelkiego rodzaju zegarków ;) .... ale co by dużo nie mówić - każdy projekt LED CUBE - zawsze ma w sobie coś magicznego - co przyciąga wzrok. Ten na pewno przyciąga wzrok ;) fajny filmik ... tzn widać, że efekty są takie na razie podstawowe - ale za to ... na bazie tego można wymyślić kolejne o wiele lepsze ;)

Odnośnie uwag:

1. wprawdzie schematu nie pokazałeś - ale aż wgryzłem się w widok PCB ... nie jest to babol ale uważam że warto żebyś wiedział - otóż zasilanie VCC do nogi procka AVCC przez dławik puściłeś ogromną pętlą i poprzez zasilanie, które leci na 74595 .... Pamiętaj - tak nie warto robić - lepiej puścić tam VCC z gałęzi od nogi VCC procka nawet jakbyś miał dać dodatkową prześciówkę

2. na drugi raz zawsze pokazuj schemat to wtedy też będzie można coś pomóc/poradzić ;)

Reasumując fajny projekt - sam muszę kiedyś (dla porządku) taki zrobić sobie ;)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Odnośnie kodu no to na pewno trzeba by było jeszcze popracować nad tym ... ale jak rozumiem, chodziło o to aby na szybko pokazać pierwsze efekty - co dobrze rozumiem ;)

PostNapisane: 18 wrz 2015, o 16:13 
Użytkownik

Schemacik już jest, możliwe, że czytał pan post, a ja go akurat edytowałem. Dziękuję za cenne uwagi i przy okazji za wiedzę, którą się pan dzieli, bo to dzięki pańskim filmikom i bluebookowi udało mi się to zrobić ;)

Strefa czasowa: UTC + 1