Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lut 2025, o 20:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 wrz 2015, o 07:27 
Nowy

Witam serdecznie,
od pewnego czasu zajmuje się rodziną QTouch firmy atmel. Obecnie na warsztacie jest kontroler AT42QT2120 (http://www.atmel.com/Images/doc9634.pdf). Może zanim przejdę do sedna sprawy. Czy taka technologia jaka jest stosowana w tych kontrolerach umożliwia wpływ wody? W pdf do kontrolera znajduje się kilka rejestrów począwszy od rejestru statusu, czułośći DTHR, ilości pomiarów, czasu pomiędzy pomiarami, rejestr calibracji itd.. Kombinowałem w różny sposób dobierając różne wartości, kalibrowałem przyciski zaraz po wykryciu zdarzenia Touch, ustawiałem taką ilość pomiarów oraz czas aby przyciski nie reagowały zbyt długo. Niestety nie dało mi się wyeliminować wpływy pojemności wody. W terminalu odczytałem wartości rejestrów Key Signal oraz Reference Data. Poniżej wrzucam screny dla normalnej pracy panelu oraz gdy rozlana jest po nim woda. Dodam że naciśnięcie palcem zwiększa wartość Key Signal o jakieś 1000 w stosunku do wody. Ale to wszystko jest na oko, a wartość Key Signal nie zwiększa się na tyle szybko aby przyciski reagowały z odpowiednim czasem.
Bez wody : (górna wartość to wartość KeySignal dolna reference Data).

Obrazek

Z wodą:

Obrazek

Może ktoś pracował nad podobnym problemem i może pomóc?
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 wrz 2015, o 18:12 
Użytkownik

Lukas ... bo widze ze meczysz te procki :D ale spogladales na aplication notes ? jest tam wiele informacji ktore naswietlaja problem kalibracji / designu oraz czynnikow plywajacych na odczyt jak woda

PostNapisane: 11 wrz 2015, o 18:55 
Nowy

Tak patrzyłem, problem można wyeliminować połowiczne stosująć GuardKey i przydzielając wszystkie elektrody do jednej grypy AKS, ale to nie jest rozwiązanie...próbowałem odczytywać KeySignal oraz DataReference i nauczyć kontroler aby sam ustawiał sobie czułość DTHR, bo zauważyłem że elektrody mają inna wartość DataReference gdy nie przylega do nich szkło i jak przylega, ale takie algorytmy to nie na moją głowę :P zresztą za dużo zmian jest w wartościach tych rejestrów.

Strefa czasowa: UTC + 1