Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 06:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sie 2015, o 18:38 
Nowy

Obrazek
Witam! Mam na imię Karol ,mam 14 lat , interesuję się elektroniką cyfrową (w mniejszym stopniu analogową) i jest to mój pierwszy post na tym forum. :)

W tym poradniku pokażę jak poradziłem sobie z wykonaniem matrycy 14×6. Będzie to moja największa matryca jaką kiedykolwiek zrobiłem.

Wybrałem takie wymiary, gdyż tą matrycę zamierzam wykorzystać do wyświetlania tekstu. Na pewno w mieście często widzicie takie czerwone matryce, zwykle informujące o ofertach danego sklepu - rzucają się one w oczy. To co zamierzam zrobić na pewno nie dorówna tym matrycom, ale będzie to dobry wstęp do tej specjalizacji.

By matryca choć trochę upodobniła się do tych ulicznych - należy zastosować specjalne , super mocne diody najlepiej czerwone.

Obrazek
Są one przeźroczyste; fakt, ale po podłączeniu do prądu ukazują nam swoje prawdziwe oblicze ;)
Obrazek

Matryca jest zbyt wielka, by podłączać każdy rząd i każdą kolumnę do osobnych pinów, należy zastosować więc rejestry przesuwne - w moim przypadku - 74HC595 . Zastosuję również scalak ULN2803 do przełączania rzędów.

Spis wszystkich części:

1x Laminat jednostronny 1,2mm ok. 6zł

1x ULN2803APG ok. 60gr

2x 74HC595 ok. 2zł

90x dioda super jasna (trzeba mieć diody na zapas!) ok. 11zł

6x rezystor (wg. uznania [10 Ohm-100 Ohm]) ok. 6gr

Sporo cyny (zależy od umiejętności) od 5zł do 9zł

Czas :)

Razem ok. 25zł ! Na sucho mamy matrycę za 25zł !
Gdybyśmy chcieli zrobić wielką matrycę, to zmieścilibyśmy się w 100zł (w porównaniu do kilkuset zł na allegro to nieźle!). Ale pamiętajmy, że czas naszej pracy jest warty najwięcej :)
Tak prezentuje się projekt matrycy:

Obrazek

Może to się wydawać trochę skomplikowane ... żółtymi liniami zaznaczyłem punkty które trzeba połączyć ręcznie, ale kolumnami sterują po prostu dwa połączone ze sobą rejestry przesuwne, a rzędami jeden ULN2803.

Do sterownia ULN muszę użyć sześć pinów mikro kontrolera ( tak, nie podłączyłem ich pod SPI, chciałem dać rejestry przesuwne tylko pod kolumny, ułatwi mi to pisanie programu), natomiast do wszystkich kolumn tylko trzy piny!

Tak prezentuje się projekt czarno na białym ;)
Obrazek

Przyszedł czas na wykonanie ! cały proces produkcji pokazuję na tym filmie:

https://www.youtube.com/watch?v=onuLbcaCyLg

Film jest mocno podrasowany, gdyż jest robiony pod mój kanał na YT (zapraszam do subskrypcji), ale myślę że się spodoba :)

Do rzeczy: Po wytrawieniu płytki pomalowałem ją czarną farbą, by wyglądała profesjonalnie. Cel udało się osiągnąć.

Obrazek

Co do strony lutowniczej: obiecuję sobie że ostatni raz robię płytkę bez użycia substancji do cynowania ... strasznie ciężko niektóre elementy się lutowało i wychodziły bardzo źle:

Obrazek

Tutaj widzimy, że rzędy należy łączyć ręcznie, gdyż niemożliwe byłoby połączenie ich na laminacie bez bawienia się dwoma warstwami.

Gdy wszystko już jest gotowe, mogę zaprogramować mikrokontroler, do którego podłączyłem matrycę. Jest to Atmega8. Rzędy podłączam pod port C, a kolumny pod port B (trzy piny). Na filmie prezentuję pierwszy test matrycy:

https://youtu.be/N0KWhy_wTI4

(Mój pierwszy film z głosem ;) )

Dziękuję za uwagę, mam nadzieję że mój projekt się spodobał. Gorąco zapraszam do subskrypcji mojego kanału! Będę tam wrzucał wszystkie moje projekty związane z elektroniką :)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Jak wstawić poprawnie filmik z youtube? Bo wpisałem znaczniki [youtube](Tu link)[/youtube] ,ale nie działa ...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sie 2015, o 21:51 
Użytkownik

Witam, dawno mnie tu nie bylo.

Niezle ci wyszlo, nastepnym razem sproboj znielic kalafonie na proszek i rozpuscic w spirytusie. Pozniej pomaluj tym miedz i zobaczysz jak sie cynuje.

A moze zamiast tych diod uzyjesz matowych, efekt byl by lepszy .

Ale i tak jest niezle.

PostNapisane: 26 sie 2015, o 22:00 
Moderator

No kawałek roboty zrobiony - nie ma co mówić ;)

PostNapisane: 26 sie 2015, o 22:20 
Nowy

Jak na 14 lat to bardzo fajnie Ci to wyszło. Dużo się przy tym pewnie nauczyłeś zarówno w aspekcie sprzętowym jak i programowym. Trzymam kciuki za dalszą naukę i kolejne projekty :)

PostNapisane: 26 sie 2015, o 23:17 
Użytkownik

Fajnie ci wyszlo :)

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 27 sie 2015, o 09:25 
Użytkownik

Fajna ta matryca ale dam ci rade gdy lutujesz to przykładasz grot do padu i pinu a cynę przykładasz obok nie dotykając grotu i wtedy cyna ładnie się rozpłynie na padzie.

PostNapisane: 27 sie 2015, o 10:04 
Użytkownik

Bartek123 napisał(a):
Fajna ta matryca ale dam ci rade gdy lutujesz to przykładasz grot do padu i pinu a cynę przykładasz obok nie dotykając grotu i wtedy cyna ładnie się rozpłynie na padzie.

I dodam kalafonia nie gryzie , więc warto dać troszkę każdemu padowi i polu lutowniczemu tej kalafonii :)

PostNapisane: 27 sie 2015, o 11:23 
Użytkownik

Jak na 14 lat to całkiem nieźle. Co do diod, to jedną z głównych ról odgrywa tutaj kąt świecenia. Czym mniejszy (światło bardziej skupione) tym patrząc w taką diodę wprost wydaje się, że świeci mocniej. Nie wiem w czym projektowałeś PCB, ale zrezygnuj z tego. Wydrukowałeś mozaikę bez otworów i domyślam się, jaką męczarnię miałeś podczas wiercenia otworów. Radzę przejść do bardziej popularnego i prostego w obsłudze oprogramowania -Eagle. Dobre poradniki znajdziesz na kanale naszego "guru" :D https://www.youtube.com/watch?v=5CF0Q81 ... 1Uc_F8rGMB
Czy po wykonaniu PCB zabezpieczyłeś ją jakoś? Jeśli nie, polecam roztwór kalafonii z alkohole. W innym wypadku płytka za jakiś czas nie będzie wyglądała ciekawie. Ponadto ułatwia lutowanie. Co do samych lutów, koledzy wiedzą co mówią. Nie możesz przykładać cyny do grota, sam widzisz co się wtedy dzieje. Luty są nieestetyczne, często powstaną też tzw. "zimne luty". Widziałem na innym forum, jak pisałeś że szkoda Ci czasu zanim element się nagrzeje i wolisz iść szybszą metodą. To jest błędne rozumowanie. Jesteś młody, uczysz się i radzę od razu uczyć się poprawnie, bo potem mogą zostać Ci takie nawyki na długo.
I żebyś nie odebrał tego, że się czepiam. Po prostu jako osoba z pewnym doświadczeniem chcę Ci pomóc, podpowiedzieć.

PostNapisane: 27 sie 2015, o 11:34 
Użytkownik

anonimowy napisał(a):
Jak na 14 lat to całkiem nieźle. Co do diod, to jedną z głównych ról odgrywa tutaj kąt świecenia. Czym mniejszy (światło bardziej skupione) tym patrząc w taką diodę wprost wydaje się, że świeci mocniej. Nie wiem w czym projektowałeś PCB, ale zrezygnuj z tego. Wydrukowałeś mozaikę bez otworów i domyślam się, jaką męczarnię miałeś podczas wiercenia otworów. Radzę przejść do bardziej popularnego i prostego w obsłudze oprogramowania -Eagle. Dobre poradniki znajdziesz na kanale naszego "guru" :D https://www.youtube.com/watch?v=5CF0Q81 ... 1Uc_F8rGMB
Czy po wykonaniu PCB zabezpieczyłeś ją jakoś? Jeśli nie, polecam roztwór kalafonii z alkohole. W innym wypadku płytka za jakiś czas nie będzie wyglądała ciekawie. Ponadto ułatwia lutowanie. Co do samych lutów, koledzy wiedzą co mówią. Nie możesz przykładać cyny do grota, sam widzisz co się wtedy dzieje. Luty są nieestetyczne, często powstaną też tzw. "zimne luty". Widziałem na innym forum, jak pisałeś że szkoda Ci czasu zanim element się nagrzeje i wolisz iść szybszą metodą. To jest błędne rozumowanie. Jesteś młody, uczysz się i radzę od razu uczyć się poprawnie, bo potem mogą zostać Ci takie nawyki na długo.
I żebyś nie odebrał tego, że się czepiam. Po prostu jako osoba z pewnym doświadczeniem chcę Ci pomóc, podpowiedzieć.

No i kolega zrobił mini poradnik jak szybko i skutecznie lutować :)

PostNapisane: 27 sie 2015, o 14:33 
Nowy

Dziękuję za odpowiedzi :D Fakt ,muszę się dokładniej nauczyć lutowania ;p

PostNapisane: 27 sie 2015, o 17:46 
Nowy

Właśnie kupiłem topnik RF800 , myślę że będzie w sam raz :)

Strefa czasowa: UTC + 1