Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 19:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sie 2015, o 11:53 
Użytkownik

Jakiś czas temu interesowałem się tematem przetwornic własnego wykonania przy użyciu uc. Wiem że powinno się używać dedykowanych układów i znam zagrożenia gdy w sterowaniu pojawi się składowa stała. Nie jest to żaden projekt tylko jako ćwiczenia.

Poczytałem trochę teorii ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Od czego zależy wybór konkretnej częstotliwości pwm którą użyjemy czy to w step up czy w step down.
Czy kontrola zwarcia zrealizowana na przerwaniu zewnętrznym INT. Będzie dostatecznie szybka?
Druga sprawa to sterowanie przez uc gotową przetwornicą. Który sposób jest lepszy.
1 sterowanie pwm przez wejście on/off
2 sterowanie pwm, filtr RC przez wejście Feedback

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 sie 2015, o 12:17 
Użytkownik

Przypomniało mi się w związku z Twoim wątkiem, że oglądałem ciekawy filmik o zastosowaniu Atmegi jako układu sterującego kluczem przetwornicy :)
Akurat było to Arduino, ale nie jest to akurat istotne.
https://www.youtube.com/watch?v=g1BXAfzC89g

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 sie 2015, o 12:47 
Użytkownik

Oglądałem już go kiedyś ale obejrzałem ponownie i mam kolejną wątpliwość. Ja w ćwiczeniu ustawiałem stałą częstotliwości pwm a zmiany dokonywałem poprzez zmianę wypełnienia. W tym filmie "gościu" mówi cały czas o zmianie częstotliwości. To jak to się wreszcie steruje częstotliwością czy zmianą wypełnienia?

PostNapisane: 25 sie 2015, o 14:13 
Użytkownik

tomson5 napisał(a):
To jak to się wreszcie steruje częstotliwością czy zmianą wypełnienia?

Tylko i wyłącznie zmianą wypełnienia. Częstotliwość ustala się stała powyżej częstotliwości akustycznej. Robiłem taką przetworniczkę do zasilania lamp nixie i działała bardzo dobrze :)

PostNapisane: 25 sie 2015, o 14:42 
Użytkownik

To można sobie dowolnie stosować od 30 do 150kHz?
Czy to jednak ma związek z prądem lub z zastosowaną cewką?

PostNapisane: 25 sie 2015, o 19:21 
Użytkownik

tomson5 napisał(a):
To można sobie dowolnie stosować od 30 do 150kHz?

Jeśli piszesz o scalonych przetwornicach na niewielkie prądy i napięcia, gdzie elementem indukcyjnym jest niewielki dławik

to owa "dowolna" częstotliwość będzie okupiona w większości przypadków jedynie gorszą sprawnością.

Co do mocniejszych - to konkretną częstotliwość narzuca rodzaj rdzenia oraz przewidywana temperatura pracy (gęstość prądu)

Obiecałem (kilku osobom z naszego forum) szczegółowy poradnik na ten temat...
... i będzie, ale jeszcze trochę

PostNapisane: 25 sie 2015, o 20:09 
Użytkownik

Dziękuje za link. Próbuję to przełożyć na nasze. A co odnośnie sterowania gotowymi układami? Jak poprawnie się do nich podłączać z uc?

PostNapisane: 25 sie 2015, o 20:26 
Użytkownik

@tomson, ja kiedyś kombinowałem w wolnym czasie z gotową przetwornicą, tzn. chciałem regulować jej napięcie z procka i prawie się udało. Prawie, bo były problemy ze wzbudzeniem i jakimiś oscylacjami. Na jakiś czas temat zarzuciłem, bo mam teraz masę innej roboty, ale nie twierdzę, że do niego nie wrócę ;) Można co prawda oszukiwać feedback dodawaniem napięcia w formie dzielnika ale to tylko taka proteza.
Inna sprawa to przetwornice prądowe, np. step-up do led... te są banalne w konstrukcji, bo kiedyś taką zrobiłem z potrzeby chwili na attiny13 i działa idealnie do dziś, a przy tym ma całkiem spoko sprawność. Dawała napięcie około 18V (zasilanie z 7,4V i chyba max 30V można z tego było uzyskać) i stabilizowała prąd dla szeregu LED. Opisałem ją na elektrodzie. Kombinowałem też oczywiście ze step-down, ale nie mogę przeskoczyć w prosty sposób obniżania napięcia. Po prostu w momencie podkręcania, a później próbie jego obniżania napięcie zostaje cały czas to najwyższe - ładował się kondensator (nawet maleńkie szpileczki mu wystarczyły). Jednym z rozwiązań jest wstawienie rezystora w szereg z kondensatorem jako stałe obciążenie, ale się grzał choleryk i jeśli go zwiększałem to napięcie za wolno spadało.
Innym rozwiązaniem (niestety nie zdążyłem już sprawdzić, ale będę go testował) to drugi mosfet do impulsowego rozładowywania (zwierania z jakąś małą rezystancją) kondensatora w momencie obniżania napięcia. Nie wiem na ile by się to sprawdziło, ale teoretycznie powinno działać i regulować napięcie w dość szerokim zakresie. Zresztą niech się wypowie ktoś kto lepiej siedzi w przetwornicach, bo ja to tylko amator-wymyślacz jestem :)

PostNapisane: 26 sie 2015, o 07:10 
Użytkownik

Ja również bawiłem się sterowaniem przez feedback w zasilaczu ATX i to działało. Tam był rezystor równolegle do kondensatora. Trafiłem ostatnio na informacje że można sterować przetwornicą przez pwm wejście on/off. Nie mogę znaleść potwierdzenia tej informacji. Nie mam teraz pod ręką żadnej aby to sprawdzić.

Strefa czasowa: UTC + 1