Gimbul napisał(a):
Czytam BB i jak to Pan Mirek mówił na bieżąco się dopytuje o zagadnienia, których nie rozumiem. Problem pojawił się już na początku książki. Nie zrozumiałem co to są te argumenty, które są przekazywane do każdej funkcji.
No ale w książce podaję przykłady przecież

... ok - może jeszcze raz , pomyśl chwilę, chciałbyś np napisać program kalkulatora, który miałby robić jedną z opcji taką jak co? DODAWANIE .... tak ?
No to co ? użytkownik może wklepać nam różne dwie dane które mamy dodać do siebie - zgadza się ?
w takim razie warto przygotować funkcję:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Jak widać - mamy tu do czynienia z funkcją o nazwie dodawanie() zgadza się ? to rozumiesz chyba
no i teraz w nawiasach okrągłych przekazujemy do niej jakieś argumenty

też zakładamy, że będą miały jakieś typy danych np int
Jak widzisz funkcja jest prosta - ona bierze te dwa argumenty, dodaje jeden do drugiego i zwraca je jako rezultat ... też typu int. Oczywiście może wystąpić tu błąd jeśli przekroczymy zakresy ale jeśli będą to małe liczby (nie ważne czy dodatnie czy ujemne np 4 i 5) to gdy wywołamy funkcję
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to wynik przyjmie wartość = 9
zgadza się ? .... Jak więc widzisz za pomocą argumentów przekazujemy coś do środka funkcji, która może obliczać coś tam i zwracać wynik
jaśniej ?
------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]Gimbul napisał(a):
Nie rozumiem również tego co oznacza ten cytat: "Oznacza to, że funkcja zwróci liczbę całkowitą typu int o wartości zero."
Panie - jak robisz cytat - i pytasz o konkretną treść to podaj zawsze stronę i ew numer akapitu żeby można było wiedzieć o czym piszesz - bo ja nie wiem w tym przypadku więc nie umiem odpowiedzieć na tak zadane pytanie
www.youtube.com/mirekk36 ]