Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 06:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 sie 2015, o 10:38 
Użytkownik

Witajcie.

Tworzę przetwornicę step-up na układzie MC34063. Schemat pochodzi z Elektroniki Praktycznej, PCB projektuję sam.

Byłbym wdzięczny, gdybyście rzucili okiem i podpowiedzieli co można zmienić, żeby było lepiej :)

Głównie chodzi mi o to, że napięcie 150-200VDC może być niebezpieczne, dlatego proszę o przejrzenie płytki. Czy odstępy między ścieżkami są wystarczające?
Spore wątpliwości mam odnośnie mosfeta IRF840 - zaprojektowałem go jako leżący, wylałem nieco miedzi pod 'radiator' - to jest dobre rozwiązanie, czy jakoś inaczej wykonać ?

Ścieżki będą tylko na jednej stronie płytki, 2 niebieskie odcinki zastąpię drutem.

ObrazekObrazek

Pozdrawiam,
Krzysiek.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 sie 2015, o 11:00 
Użytkownik

Ja ze swojej strony ten kontroler zmienilbym na jakiś klasyczny PWM np. tl494 albo lepiej sg3525. Robiłem kiedyś na tym step-downa i nie miałem z nim najlepszych osiągów.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

A co do płytki to wydaje sie ok tylko masę do źródła irfa i kondensatora poprowadziłbym jakoś ładnie polygonem.

PostNapisane: 15 sie 2015, o 11:30 
Użytkownik

krafin napisał(a):
Ja ze swojej strony ten kontroler zmienilbym na jakiś klasyczny PWM np. tl494 albo lepiej sg3525. Robiłem kiedyś na tym step-downa i nie miałem z nim najlepszych osiągów.

Mam 2 przetwornice na tym scalaku 3V->400V i działają bez zarzutu. Nic nie trzeba zmieniać ten układ jest stworzony do przetwornic. Co do płytki i schematu to wydaje się być OK, odległości pomiędzy ścieżkami nie są za małe w moich przetwornicach były nawet mniejsze więc to nie problem ;) . Jeżeli nie będzie Ci potrzebny duży prąd to ten IRF nie powinien się grzać - ja tu mam tranzystor bipolarny hv, ciągnę max 10mah i nie jest nawet ciepły.

PostNapisane: 15 sie 2015, o 11:47 
Użytkownik

Zapomniałem dodać, że płytka będzie robiona termotransferem (bez soldermaski), później może popsikana jakimś lakierem - dlatego tak się dopytuję o te odległości :)

Strefa czasowa: UTC + 1