Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lut 2025, o 22:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sie 2015, o 07:11 
Nowy

Dzień dobry.
Zmajstrowałem sobie kiedyś sterownik automatyki do kotłowni, w oparciu o AVR mega32. Postanowiłem ostatnio rozbudować liczbę termometrów, dla lepszego monitorowania stanu kotła i natrafiłem na problem, na którym skończyły mi się pomysły.
Kod obsługi 1wire jest oparty o biblioteki z książki (pierwsza wersja, więc może potem były jakieś zmiany).
Problem mam taki, że jeśli podłączone są <=4 czujniki do magistrali, wszystko działa (od kilku miesięcy non-stop). Natomiast jeśli podłączę 5 czujnik, wszystkie czujniki na magistrali przestają być widziane.
Zmieniłem maksymalną obsługiwaną liczbę czujników w ds18x20.h
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oraz w głównym programie.
Funkcja wykrywania i odczytu temperatury z czujników (używana przy wstępnej konfiguracji czujników) wygląda następująco:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Dodanie wyświetlania na wyświetlaczu wartości zmiennej czujniki_cnt pokazuje, że jeśli podłączone są 4 czujniki, wartość jest 4, ale jeśli podłączę piąty czujnik, wartość jest 0. Próbowałem zamienić jeden z czujników - wszystko działa, więc okablowanie jak i sam czujnik wydaje się być sprawny.
Chwilowo dalej nie doszedłem. Do debugowania muszę co i raz biegać do kotłowni :mrgreen:
Czy jest to jakiś znany problem? Przejrzałem kod obsługi DS18x20 jak również 1wire i niespecjalnie rzuciło mi się w moje laickie oko nic, co mogłoby zależeć od liczby czujników.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2015, o 08:49 
Użytkownik

Zmień kabel na YTKSY 1x2x0.5 ... a z zasilaniem jak masz to na 4 żyłkowy. Taki telefoniczny.
Jeśli to nie pomoże to zmniejszaj rezystor podciągający, powinno zadziałać jeśli w kod prawidłowy.
Dlatego zwracam uwagę na kabel bo właśnie miałem zagwostkę podobną. Zmiana ze skrętki komputerowej kabla pomogła.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 11 sie 2015, o 10:27 
Nowy

Hmmm, mam 3 czujniki na YTKSY 1x4x0.5 i dwa na skrętce kat.5 (wszystkie odcinki gdzieś po 2 metry), połączone w gwiazdę; przy czym ten nowy czujnik jest też na YTKSY.
Czujniki w trybie z osobnym zasilaniem z pociąganiem linii DQ przez 4k7 - zgodnie z datasheetem.
No nic, będę kombinował, może to faktycznie jakiś problem sprzętowy. Dużo masz tych czujników na jednej magistrali?

PostNapisane: 11 sie 2015, o 10:34 
Moderator

kiziuk napisał(a):
Kod obsługi 1wire jest oparty o biblioteki z książki (pierwsza wersja, więc może potem były jakieś zmiany).

No tak - jak coś nie działa to pewnie biblioteka ;) eeeeh panowie panowie ...

xbary napisał(a):
Jeśli to nie pomoże to zmniejszaj rezystor podciągający,

I to jest podpowiedź dobra .... bo kolega nie rozumie, że zgodnie dataszetem jak piszesz, to może być 4,7K dla jednego czujnika podłączonego w układzie testowym ....

Pojemność linii i zakłócenia się zwiększają gdy tylko wydłużasz magistralę .... stąd ważne jest coraz mocniejsze podciąganie

więc nie zastanawiaj się tylko od razu załóż tam 2,2K a jak nie zadziała to zejdź do 1,2K albo nawet 1K i sprawdź

oczywiście dobór kabli jak pisze xbary to także niebagatelna sprawa ....

To nie jest panie kochany programowanie na PC gdzie biblioteka może działać albo nie działać - tu jest ELEKTRONIKA i gdy coś nie działa to przyczyny mogą być w 50% także właśnie w tejże elektronice ... a drugie 50% to trzeba szukać we własnych błędach gdy się zaczyna dopiero z jakimś tematem. Wtedy szybciej się do czegoś dochodzi.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 11 sie 2015, o 11:19 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
No tak - jak coś nie działa to pewnie biblioteka ;) eeeeh panowie panowie ...

Nie. Jak coś nie działa, to nie działa i szukam przyczyny. Może biblioteka, a może nie. Zresztą, jak wspomniałem, nie zauważyłem niczego, co sugerowałoby, że biblioteka jest zależna od liczby czujników ;)
A i wstępne wnioski prowadzą do sprzętu, ale wolałem zapytać zanim zacznę psuć coś, co do tej pory działało.

mirekk36 napisał(a):
I to jest podpowiedź dobra .... bo kolega nie rozumie, że zgodnie dataszetem jak piszesz, to może być 4,7K dla jednego czujnika podłączonego w układzie testowym ....

Problem w tym, że mój o tym nie wspomina. Twierdzi, że magistrala wymaga podciągania przez 5k. Żeby chociaż gwiazdka była :lol:

mirekk36 napisał(a):
Pojemność linii i zakłócenia się zwiększają gdy tylko wydłużasz magistralę .... stąd ważne jest coraz mocniejsze podciąganie
więc nie zastanawiaj się tylko od razu załóż tam 2,2K a jak nie zadziała to zejdź do 1,2K albo nawet 1K i sprawdź

Idę szukać takiego SMD :mrgreen:

------------------------ [ Dodano po: 33 minutach ]

Zawiadamiam, że dzięki Waszej pomocy, problem został szybko rozwiązany :)
Żeby nie pruć układu, dolutowałem po prostu na szybko kolejne podciągające 4k7 przy wyjściu na okablowanie :mrgreen:

Przy okazji, zacząłem się zastanawiać, czy wyjście magistrali 1wire z urządzenia nie powinno być jakoś sprytnie buforowane? Taka noga procka wyciągnięta na zewnątrz na długich kablach jest chyba nie najlepszym rozwiązaniem?

Strefa czasowa: UTC + 1