Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 mar 2025, o 18:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sie 2015, o 22:28 
Nowy

Witajcie. Od pewnego czasu piszę własną bibliotekę do obsługi czujnika ciśnienia i temperatury.
Podczas pisania kodu i studiowania noty pojawiła się pewna nieścisłość.

Otóż wg noty można dokonać pomiaru ciśnienia lub temperatury (" [...] to start a pressure or temperature measurement."), mimo że schemat blokowy pokazuje na początku pomiar temperatury w celu otrzymania wartości UT (Uncompensed Temp.), a następnie pomiar ciśnienia i uzyskanie UP (Uncompensed Pressure). Dziwi mnie jednak algorytm pozwalający na "konwersję" otrzymanych wartości na konkretne jednostki: 0,1*C i Pa.

Strona 15. w nocie:
http://botland.com.pl/index.php?control ... chment=571

Skoro istnieje możliwość pomiaru jedynie ciśnienia, to dlaczego w algorytmie do konwersji UP na Pa używa się zmiennej B5, która powstaje przy wykorzystaniu UT. Czy miał ktoś z Was podobny problem i wie, czy da się mierzyć jedynie ciśnienie?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sie 2015, o 23:12 
Użytkownik

Sprawdzałeś już może to:
topic6913.html
???

PostNapisane: 9 sie 2015, o 20:27 
Nowy

Sprawdzałem już dawno. Moje pytanie nie dotyczy tego jak ktoś zrobił bibliotekę, bo sam takową potrafię napisać, z resztą jak napisałem wcześniej: "Od pewnego czasu piszę własną bibliotekę". Pomijając fakt, że jest strasznie niechlujnie napisana, pomiar ciśnienia dokonywany jest po pomiarze temperatury, więc możliwe jest obliczenie ciśnienia, bo mamy.

Mi chodzi o rozwianie nieścisłości związanej z opisem, że możliwy jest pomiar jedynie ciśnienia, ale do algorytmu obliczającego ciśnienie wykorzystywane jest UT. Bedę musiał chyba przy inicjalizacji zmierzyć jednorazowo temperaturę, żeby potem wykorzystywać UT do obliczania wartości ciśnienia, którego pomiar będzie wykonywany okresowo.

PostNapisane: 9 sie 2015, o 21:01 
Użytkownik

Wygląda na to, że pomiar ciśnienia jest zależny od temperatury i aby otrzymać dokładne wartości ciśnienia w Pa trzeba uwzględnić również wpływ temperatury.
Sprawdź jak wartości temperatury wpływają na ciśnienie może uda się zaobserwować coś ciekawego:)

Strefa czasowa: UTC + 1