Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 mar 2025, o 22:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 sie 2015, o 20:51 
Użytkownik

Witam!

Ostatnio z bratem złożyłem kolektor słoneczny do nagrzewania wody w basenie i powoli biorę się za budowę sterownika. Przeszkadzają mi jeszcze w tym upały - 30.5*C w pokoju ;/

Chcę wyświetlać temperaturę na wyświetlaczu 7 segmentowym. Dotychczas używałem TIMERA2 w mikrokontrolerze Atmega8 do obsługi multipleksowania - 3 segmenty. Tym razem jednak tego timera wolałbym użyć do zliczania czasów w sterowniku - nie muszą być dokładne ;)
I tak sobie liczę:
Wartość nie może być większa niż 255 ( 8 bitów ).
FCPU/PRESKALER/150Hz (częstotliwość odświeżania wyświetlacza; 3 segmenty, dla każdego po 50Hz).
8 000 000Hz/256/150= 208.33Hz
Czyli wynik mieści się w 255.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Problem w tym, że segmenty lekko migają.
Próbowałem do poprawienia użyć rejestru TCNT0 - z tego co rozumiem, wartość tutaj wpisana jest wartością początkową timera i zlicza do 255. Czyli zwiększając wartość rejestru TCNT0 odświeżanie powinno przyśpieszyć.
Ale z jakiś powodów jest brak reakcji, kod wygląda tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie wiem, czy wartość 49 jest prawidłowa - próbowałem coś zdziałać na przykładzie MKAVRCalculator ;P Ale nawet zwiększenie tej wartości do np. 250 nic nie daje.

Gdy zmienię preskaler na 64 to wyświetlacz działa tak jak powinien - nie widać odświeżania. Ale w takim razie jak zlicza to mikrokontroler? Liczy od 0 do 255 i tak w kółko? Jeśli tak to można określi jaką częstotliwość odświeżania ma wyświetlacz? - teraz coś policzyłem (nie wiem czy dobrze) ;P Czy jest to 122Hz?

Pozdrawiam!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 sie 2015, o 21:38 
Użytkownik

A czy w funkcji obsługi przerwania ustawiasz licznik TCNT0 na tą wybrana wartość?
W trybie overflow, w przerwaniu musisz liczbę 49 wpisać do TCNT0 aby licznik liczył od tej wartości do 255.
Jeśli tego nie zrobisz to licznik będzie liczył w zakresie 0...255 i w rezultacie przerwanie będzie się wywoływało z mniejszą częstotliwością.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 9 sie 2015, o 09:19 
Użytkownik

A, widzisz kolego tego właśnie mi brakowało! :) Teraz działa bez problemu.
Przyznam się bez bicia, że nie widziałem o tym, że trzeba tą wartość resetować w funkcji obsługi przerwania ;P

Dziękuję!
Pozdrawiam!

PostNapisane: 9 sie 2015, o 11:11 
Użytkownik

dlatego w takich zastosowaniach najwygodniej stosować tryb ctc :)

PostNapisane: 9 sie 2015, o 11:14 
Moderator

Ds3 napisał(a):
Przyznam się bez bicia, że nie widziałem o tym, że trzeba tą wartość resetować w funkcji obsługi przerwania

A ja przypomnę tylko, że pisze o tym w Bluebooku w początkowych rozdziałach gdy opisuję różnice pomiędzy trybem NORMAL i CTC - a BB widzę, że masz ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

SylwekK napisał(a):
dlatego w takich zastosowaniach najwygodniej stosować tryb ctc :)

Zdecydowanie CTC jest lepszy i dlatego np lepsza jest ATmega88 która ma dla każdego timera CTC, natomiast biedna stara ATmega8 nie ma CTC dla Timer0

Strefa czasowa: UTC + 1