Witam, potrzebuje dosłownie przerobić program języka C - PC na język C do atmegi. Program bardzo prosty do realizacji na PC ale mam sporo problemów przy implementacji na atmedze.
O co chodzi?
Jak wiemy wyszukiwanie czujników DS18B20 oparte jest o algorytm przeszukiwania drzewa. Kolejność ich jest ściśle powiązana z ich ID (więcej info na 187 str. notesu maxima). Chce mieć możliwość ustawienia czujników jak mi pasuje i zapisania tej kolejności do EEPROMu.
Algorytm do ustawiania napisałem w C na PC żeby szybko to przetestować i tam spoko działa ale zaraz w komputerze mamy klawiaturę, ekran, klawisz potwierdzenia itd....
Program na PC prezentuje się tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Z czym problem?
Mam problem z napisaniem obsługi do wprowadzania wartości zmiennych;
do dyspozycji mam przyciski ESC, LEFT, RIGHT, UP, DOWN, ENT, wyświetlacz LCD4x16
Wprowadzanie wartości do proca ma się odbywać przyciskami i podgląd na wyświetlaczu.
Co dokładnie potrzeba?
Wprowadzić ciąg 6 cyfr których wartości zmieniają się od 0 do 5. (ograniczenie zakresu - modulo 6)
Zapisać do tablicy pomocniczej jak to jest realizowane w programie na PC.
Sprawdzanie czy klawisz jest wciśnięty robię if(ESC) ..... itd.
Próbowałem trochę instrukcją switch, nie wiem jak zatrzymać program bo jak kliknę klawisz to mi leci dalej i wykonuje się program główny.
Proszę o podpowiedź (jakiś przykład) jak zrealizować wprowadzanie 6 wartości i zapisanie ich do tablicy pomocniczej bez wyświetlania (to jest oczywiste ze trzeba dorobić) program może być nawet w pseudokodzie.
Pozdrawiam liczę na wszą pomoc.