Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 maja 2026, o 21:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2015, o 08:47 
Użytkownik

Witam wszystkich .
Nie znam przepastnych czeluści tego forum i być może taka propozycja już była, niemniej ośmielam się ją przedstawić. W swej twórczości szanowny gospodarz tego forum zasypuje nas ciągle różnymi poradnikami (bardzo je sobie cenię). I nie ważne na różnego rodzaju "jabymlepiejzrobiczów" wielki szacunek ( wiekowo nie wypada mi "szacun" ). W tym jest pewien niedosyt: Polega on na tym, aby stworzyć poradnik "Jak tworzyć pliki biblioteczne do projektów" Przystępnie objaśnione zasady tworzenia takich plików. Być może to temat na osobny podręcznik. Mój rozumek jest zbyt mały i się kurczy, nie mniej może warto taki poradnik stworzyć ??

Z wyrazami szacunku dla wszystkich MK.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sie 2015, o 08:50 
Moderator

No ale zaraz ;) bo ja też czegoś nie rozumiem - a w Bluebooku to ja tego nie opisuję ? ;)

Jakby kolega poczytał dokładnie to w książce i ew napisał czego nie rozumie - to łatwiej byłoby coś podpowiedzieć, niż pisać czy tworzyć poradnik wideo od nowa ;)

PostNapisane: 3 sie 2015, o 09:02 
Użytkownik

Wszystko OK.
Jest jednak powiedzenie "jeden obraz za 1000 słów". Panie Mirosławie to tylko pobożne życzenia starego piernika. Zresztą czy tylko Pan musi być lokomotywą? Może inny wybitny forumowicz popełni coś takiego?
A nawiasem mówiąc To powinno być o "plikach" a nie "plokach". Wkradł się chochlik, za który przepraszam.
MK.

PostNapisane: 3 sie 2015, o 09:06 
Moderator

miremeryt napisał(a):
Jest jednak powiedzenie "jeden obraz za 1000 słów".

ok ja to rozumiem, i rozumiem - że np to co napisałem w książce akurat do kolegi nie trafia .... ale gdyby ktoś inny miał coś podpowiadać to pewnie chciałby się np dowiedzieć czego akurat kolega z tego nie rozumie - aby lepiej dopasować podpowiedź - a tak ?

PostNapisane: 3 sie 2015, o 10:06 
Użytkownik

Cały problem można streścić w ten sposób:
Wiem, że będzie mi potrzebna jakaś biblioteka (powiedzmy jakiegoś LCD lub innego urządzenia) i teraz fajnie byłoby mieć jakąś ściągę na temat źródeł informacji, podstawowych poleceń i dopuszczalnych możliwości ich przekształcania. To coś w rodzaju: "Przygotuj notę katalogową, wyszukaj wątki współpracy z innymi urządzeniami, przygotuj podstawowe polecenia i funkcje".
Trochę się zagalopowałem. Każde urządzenie jest inne i pewnie tego się tak nie ogarnie :oops: A szkoda fajnie byłoby z taką instrukcją.
Pozdrowienia MK.

PostNapisane: 3 sie 2015, o 11:25 
Użytkownik

Witam ponownie.
Mój problem polega na tym, iż przykładam mechaniczną miarkę do innych zagadnień. Kiedyś jako mechanik bezwiednie pochłaniałem informacje: (o właściwościach materiałów, o skutkach oddziaływania sił itp) i nie miałem dylematu jak i skąd się coś bierze. Tu jest trochę inaczej. Pewnych rzeczy nie sposób jest w prosty sposób przełożyć na wynik. W konstrukcji maszyn można przygotować określony szablon i będzie działać (albo się zawali ;). Mechaniczne ciągotki i wrodzone lenistwo ot całe źródło tego postu :oops: . Tęsknota za szablonami
Pozdrawiam MK.

Strefa czasowa: UTC + 1