Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 19:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 lip 2015, o 16:15 
Użytkownik

Witam ,

Moduł Bluetooth posiada pin o nazwie STATE , który odpowiada za pokazanie aktualnego stanu połączenia . Jeśli nie ma go to występuje na nim logiczne zero, jeśli mamy połączenie występuje na nim.. no właśnie w moim przypadku jest to 3V , a zasilanie modułu to 5V, ale mniejsza o to , chcę kontrolować ten stan za pomocą uC.

Napisałem oto taki króciutki program :

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jest na wzór z lekcji o odtwarzaczu na AVR z GB.
Mam z nim dwa problemy .

1) Program ogólnie działa tak jak powinien czyli jeśli nie ma połączenia wyświetla się napis "Połącz z PC" jeśli na pin PB3 podamy 5V lub 3V to wyświetla sie napis "Połączono" i wykonuje się właściwy program.
Ale nie działa to jeśli pin state podepne pod PB3 , wystawia on 3 V ale procesor nie reaguje... a podłączona dioda kontrolna do pinu state przestaje migać w czym może być problem ??

2 ) w pierwszej lini wyświetlacza kiedy nie mamy połączenia jest napis "Bluetooth" jeśli podaje napięcie na pin PB3 , w te same miejsce wskakuje
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Natomiast jeśli zerwę połączenie napisy na siebie nachodzą i nie wiem jak wyczyścić ekran... spróbowałem lcd_str ( " "); ale ten napis widać że on zaczyna mrugać , widać te odświeżanie. Jak to rozwiązać ?? Flagami ??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 sie 2015, o 20:13 
Użytkownik

Hej ,

Mam jeszcze pytanko, teraz się zorientowałem, że na płytce modułu Bluetooth jest napisane level 3,3 V na liniach RX i TX, więc zasilajać układ 5V powinienem zrobić konwersję napięć tak ??
Jest to konieczne ?? W jaki to sposób najprościej wykonać myślałęm o 74LVC125 lecz znowu muszę zastosować stablizator LDO..
Czy można zastosować jakiś dzielnik napięcia czy wystarczy ?? Możę ktoś doradzić jak to najprościej zrobic ??

Widziałem ten poradnik :
http://mirekk36.blogspot.co.uk/2015/05/ ... v-ttl.html

tylko że tu też muszę zastosować stablizator .. no i nie mam takiego tranzystora.. to już bym wolał użyć ukladi 74lVC125

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Obrazek

Czy schemat jest poprawny ?/

PostNapisane: 1 sie 2015, o 22:16 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Morcinek92 napisał(a):
Czy schemat jest poprawny ?/

Nie. Jak TXD_HC06 to wyjście to RXD_HC06 wejście.

PostNapisane: 2 sie 2015, o 07:25 
Użytkownik

Czy teraz tak to powinno wyglądać ??

Obrazek

1 ) 74HC 125 powinien zostać zasilany 3,3 V tak ?
2 ) Wejście OC w bramce trój-stanowej powinny być podciągnięte pod GND ?? tak jak mam na schemacie ??
3) Czy sygnały są dobrze połączone ??

PostNapisane: 2 sie 2015, o 08:38 
Moderator

Weź popatrz i pomyśl tak na logikę na swoje bufory IC1A oraz IC1B

toż zrobiłeś tu tzw miazgę :(

- powiedz mi, wiesz co to są WEJŚCIA a co to są WYJŚCIA w cyfrówce ? bo wydaje się patrząc na to - że nie za bardzo

- nie wspomnę już, że łączysz TX procka z TX jakiegoś tam HC ... i co gorsza ! ten TX z procka podpinasz do WYJŚCIA IC1B - sorki ale to już kompletnie ....

ok chwila .... pomyśl jeśli połączysz jakieś wyjście (nie ważne czego) na którym masz np stan wysoki czyli +5V ..... do WYJŚCIA innego układu na którym akurat masz stan niski 0V czyli GND - no to co w tym momencie robisz ?

Nie przypomina ci to zabawy w robienie zwarcia na akumulatorze samochodowym ? Gdzie zwierasz +12V z 0V ? Tu wprawdzie przy scalakach nie będzie takich efektów jak przy akumulatorze czyli nie popłyną prądy setek amperów i nie polecą iskry ale robisz DOKŁADNIE to samo

zapamiętaj sobie na CAŁE SWOJE ELEKTRONICZNE ŻYCIE - NIGDY NIE ŁĄCZ WYJŚĆ ze sobą

więc wziąwszy już to pod uwagę - też NIGDY byś już nie połączył pinów TX procka z pinem TX innego układu bo to TEŻ TO SAMO - ZWARCIE

Tu nie ma sensu pokazać ci jak powinien wyglądać schemat - bo jak tego nie zrozumiesz sam to będziesz ZAWSZE TAKIE BABOLE robił

więc teraz na podstawie tych wskazówek pokaż najpierw jak połączyłbyś linie RX i TX procka z liniami RX i TX swojego układu

potem pokaż jak użyłbyś do tego tych buforów "po drodze"

a przy okazji kochany to obejrzyj ale DOKŁADNIE ten poradnik video:
http://mirekk36.blogspot.com/2013/10/at ... -jest.html

tylko obejrzyj go od początku do końca uważnie - zamiast po kilku minutach rzucać go w kąt i pisać, że ty nie chcesz kupować tej przejściówki - bo poradnik nie jest żeby kogoś zmuszać do zakupu tylko żeby na przykładzie tej przejściówki nauczyć kogoś o co chodzi z RS232

obejrzyj też ten poradnik od tego momentu jak w linku
https://youtu.be/M782U0pYqHE?t=4011

przez kilka minut - żebyś więcej w życiu nie robił baboli przy połączeniach RX, TX ... bo robienie tego na pamięć ZAWSZE zawiedzie - a jak się to zrozumie to będzie jak z jazdą na rowerze - człowiek już tego nie zapomina do końca życia

PostNapisane: 2 sie 2015, o 12:23 
Użytkownik

Witam,

Dziękuję za odpowiedź.
Ja bardzo dobrze wiem Mirku , że te sygnały łączymy zawsze na krzyż ! Już ja to zapamiętam do końca życia :D
Po prostu jak łączyłem ten schemat to nie bardzo rozumiałem jak go do tej bramki trój stanowej podłączyć i wyszło jak wyszło czyli zwarcie - klops.

Po obejrzeniu filmików zaproponowanych zrobiłem poprawkę .

Obrazek

Czy teraz jest dobrze?

PostNapisane: 2 sie 2015, o 12:27 
Moderator

No i widzisz - jak się zrozumie to się zrobi dobrze ;) oczywiście że teraz sgnały RX i TX połączyłeś PRAWIDŁOWO

nie wiedzieć tylko czemu - w tej wersji schematu (w porównaniu do poprzednich gdzie miałeś poprawnie) zablokowałeś sobie bufory łącząc ich wejścia sterujące 1 i 4 do 3,3V ;)

toż te bufory będą CAŁY CZAS ZATKANE i nic przez nie nie przeleci

Wiesz po co jest ten symbol kółeczka na pinach sterujących ? eeeeh ;) to graficzna prezentacja że aktywny stan to stan zanegowany czyli NISKI .... dzięki temu nie trzeba do noty PDF zaglądać żeby wiedzieć - że aby bufor przepuszczał to trzeba na te piny podać stan NISKI .... A widzę, że teraz w tym przypadku to sobie zgadujesz raz tak raz tak ;)

więc jak to poprawisz to wtedy będzie już całkiem dobrze

PostNapisane: 2 sie 2015, o 12:34 
Użytkownik

Eh.. znowu babol , no tak ma być stan niski na tym pinie

Obrazek

Poprawiłem schemat .

Dziękuje Mirku za pomoc teraz mogę iść spokojnie zaprojektować płytkę :))

PostNapisane: 2 sie 2015, o 12:37 
Moderator

no i teraz jest ok

PostNapisane: 2 sie 2015, o 21:37 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Morcinek92 napisał(a):
teraz mogę iść spokojnie zaprojektować płytkę

Jeszcze raz pokaż cały schemat, bo na pierwszym to AVCC jest niezasilone.

PostNapisane: 3 sie 2015, o 15:21 
Użytkownik

Hej,

Schemat poprawiłem , tak masz rację AVCC nie miałem podłączone do VCC , ale zauważyłem to i poprawiłem płytka zaprojektowana i trafiła do realizacji :))

Końcowy schemat :

Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1