Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 21:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Studia
PostNapisane: 24 lip 2015, o 17:44 
Użytkownik

Witajcie,
Nikogo nie chce drażnić mym dylematem więc wybaczcie...
Jestem absolwentem technikum informatycznego i dostałem się na Automatykę i Robotykę [Opole] , Elektronike i Telekomunikację jak i na Elektrotechnikę [Tarnów].

Tak jak i Wy pasjonuje się mikrokontrolerami i ich programowaniem czego na pewno nie będzie brakowało na pierwszym kierunku jednak w przyczyn osobistych wolał bym Tarnów gdyż jest zdecydowanie bliżej. Po za uC chciałbym bardzo obeznać się w wysokich napięciach i zrobić uprawnienia SEP. Oczywiście Elektronika też mnie interesuje. Co za dylemat :oops: co na moim miejscu byście zrobili? NIby na Elektortechnice jest Technika mikroprocesorowa ale jest jej zdecydowanie mniej niż na Elektornice. A może macie uwagi co do PWSZ Tarnów czy Politechniki Opolskiej.. Może coś pod kątem pracy w Polsce jest ważniejsze?
Czekam na wasze szanowne zdanie,
Pozdrawiam Rafał

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Studia
PostNapisane: 24 lip 2015, o 18:10 
Moderator

mokrowski napisał(a):
To rozsądne aby nieznani Ci ludzie dokonywali za Ciebie życiowych wyborów?

:lol:

a na poważnie:
Rafał napisał(a):
Może coś pod kątem pracy w Polsce jest ważniejsze?

Tak - jest - własna pasja, zaangażowanie ... odpowiedzialność, chęć do uczenia się nowych rzeczy .... wtedy nawet gdybyś studiował arabistykę - to byłbyś dobrym elektronikiem albo programistą

PostNapisane: 24 lip 2015, o 18:54 
Użytkownik

Witaj

Sam wybieram się na EiT do Tarnowa, przekonało mnie to, że większość wykładowców masz z AGH. Więc jak złoże papiery na rekrutację dodatkową to się może spotkamy, jeśli wybierzesz EiT. Na elektronice masz program bardzo podobny do AGH. Co do pracy to jest kilka miejsc gdzie można pracować ZM, Grupa Azoty i inne . Jak nie jesteś z tamtych okolic to podpowiem że ATmeg lepiej w Tarnowie nie kupuj bo na bilet do końca tygodnia nie będziesz miał. Pamiętaj że uczelnia to nie wszystko, poczytaj wątek o poziomie szkolnictwa w naszym kraju.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 24 lip 2015, o 19:25 
Użytkownik

Cześć. Jak będziesz dobrym elektronikiem, czy automatykiem, to bez problemu dostaniesz pracę, nawet po skończeniu filologii Apaczów... Mam kolegę, który jest z wykształcenia hydraulikiem, a od kilku ładnych lat jeździ po całej Polsce i naprawia prasy, wykrawarki i inne maszyny do obróbki metali... A nawet technikum nie skończył...

PostNapisane: 24 lip 2015, o 19:31 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Na początku to raczej nie ma mikrokontrolerów na żadnym kierunku tylko matematyka, fizyka i teoria obwodów. Zapoznaj się z listą przedmiotów obieralnych, bo to też pomoże ci w wyborze.

PostNapisane: 24 lip 2015, o 21:53 
Użytkownik

Na automatyce i robotyce też musisz przejrzeć dokładnie program. Sam jestem na ukończeniu takiego kierunku, a przedmiot o mikrokontrolerach mialem tylko jeden, na dodatek dość krótki. I elektroniki też niewiele.

Tytuł: Studia
PostNapisane: 25 lip 2015, o 01:18 
Nowy

jeśli masz zajawke na mikrokontrolery i różnoraką elektronikę cyfrową to elektronika i telekomunikacja. może być ciężko, ale wiedze na ten tamat posiądziesz dużą

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: 25 lip 2015, o 09:31 
Użytkownik

Myślę, że elektrotechnika z twoją chęcią do poszerzania swojej wiedzy będzie dobrym wyborem. Fakt, że techniki mikroprocesorowej jest stosunkowo niewiele, ale nad tym pracujesz sam. Elektronikę z wiedzą z elektrotechniki też będzie ci łatwiej zrozumieć no i na elektrotechnice masz też technikę wysokich napięć, a to cię również interesowało.

PostNapisane: 25 lip 2015, o 22:57 
Użytkownik

Huśtawka straszna z wyborem lecz chyba postawie na elektrotechnikę i przygotuje się na ponad planowe poszerzane wiedzy z interesujących mnie tematów i tym samym uniknę rozczarowań jeśli rzeczywiście AiR nie jest taka kolorowa i "obsadzona" mikrokontrolerami jak mi się teraz zdaje. A kto wie jaką specjalizacje będe przerabiał na II stopniu jeśli się wszystko uda. Może nawet kiedyś bede w stanie utrzymać rodzinę z pensji bez przeprowadzek i delegacji :)
Pozdrawiam

PostNapisane: 26 lip 2015, o 07:33 
Użytkownik

Witam

W Tarnowie nie ma II stopnia studiów. Wszyscy idą na AGH.

Pozdrawiam
Elektronik

PostNapisane: 26 lip 2015, o 20:18 
Użytkownik

Cześć, pozwolę sobie napisać kilka słów.

Czegokolwiek z tych powyższych byś nie wybrał - będzie to dobry wybór.
Dlaczego nie wybrałeś AGH? Tarnów jest niedaleko. No chyba, że Ty chciałeś, ale AGH nie chciało ;)

Czegokolwiek byś nie wybrał, studia nie nauczą Cię programowania.
Mam kolegę, który skończył elektronikę na AGH i (z całym szacunkiem), czytał i uczył się (już po studiach) z książki Mirka :) I twierdził, że jest super.

Czegokolwiek byś nie wybrał, po każdym z powyższych kierunków możesz być wysokiej klasy programistą. Trzeba tylko chcieć.

Mam wrażenie, że na każdym z tych kierunków będziesz programował mikrokontrolery 32 bitowe. Na pewno jakieś projekty będziesz musiał na nich zrobić. Nie zrobi to z Ciebie fachowca, ale po takim czymś żaden AVR nie będzie Ci straszny.

Jedno jest pewne: Nie ma kierunku o nazwie "programista". Znam ludzi, którzy po elektrotechnice pracują jako programiści C++, znam takich, którzy programują PLC i takich, którzy programują zawodowo mikrokontrolery. Pomijając tych, którzy np. pracują na budowie.

Co do uprawnień to nie pokładaj w tym dużych nadziei.
W europie takie coś nie istnieje i w Polsce wg mnie też może to być za niedługo zlikwidowane. SEPa zwykłego to można mieć bez żadnych studiów i bez żadnej wiedzy. Wcześniejsze zdanie odnosi się do uprawnień budowlanych w zakresie sieci elektrycznych.

Życzę sukcesów!

PostNapisane: 26 lip 2015, o 21:18 
Użytkownik

cudny90 napisał(a):
Dlaczego nie wybrałeś AGH? Tarnów jest niedaleko. No chyba, że Ty chciałeś, ale AGH nie chciało ;)

Nawet nie próbowałem... ale to już ich strata :mrgreen: :lol: Rzeszów mnie nie chciał choć w sumie nie wiele brakło no ale cóż :cry:

Liczę że znajdę kiedyś pracę w której bym mógł połączyć programowanie z elektroniką ale nie ma co się łudzić że będę sobie projektował urządzenia elektroniczne albo pisał RTOS, no chyba że niebiosa się nade mną zlitują :D

A może znacie coś ciekawego nad czym mógł bym się skupić w czasie wolnym co by mi w przyszłości pomogło... raczej PLC nie ogarnę bez grubego portfela ale może jest coś o czym jeszcze nie wiem :)

PostNapisane: 27 lip 2015, o 00:17 
Użytkownik

Rafał napisał(a):
Liczę że znajdę kiedyś pracę w której bym mógł połączyć programowanie z elektroniką ale nie ma co się łudzić że będę sobie projektował urządzenia elektroniczne albo pisał RTOS, no chyba że niebiosa się nade mną zlitują :D

Nawet nie wiesz jak cię dobrze cie rozumiem. Skończyłem technikum elektryczne, idę na elektrotechnikę, a chciałbym raczej pracować przy czymś lżejszym niż budowa :D Obym pojął programowanie do czasu skończenia studiów to może się jakaś fajniejsza robota przytrafi :P Też mnie bawią PLC, w szkole trochę LOGO miałem i Phoenix Contact, ale to nadal mało... Przy okazji możesz sobie potestować LOGO Soft Comfort od Siemensa. W trialu z tego co pamiętam można napisać program i go zasymulować. Zawsze coś :)

PostNapisane: 4 sie 2015, o 06:54 
Użytkownik

szocik napisał(a):
jeżeli praca fizyczna jest problemem

Ha, ha, ha, hahahahaha ;)

Programowanie, projektowanie, elektronika jest 100x cięższa od pracy fizycznej, tam to efekty widać od razu, wykopiesz rów i o ile nie jesteś wyjątkowo "zdolny" to wszystko jest dobrze od razu, bez poprawiania.

Przy "naszym" zawodzie to same kłody pod nogi, po pierwsze tysiące ( Y ) godzin potrzebne by w ogóle się czegoś nauczyć, potem drugie tyle by coś zrobić, a jeszcze do potęgi tyle by zaczęło działać dobrze.

Jesteś ambitny, lubisz wyzwania, masz skłonności masochistyczne, wybierasz elektronikę :lol:

PS.
Po tym wszystkim, praca fizyczna to wypoczynek, dziękujesz komu się da, jak możesz sobie pomachać łopatą, pomalować ścianę, czy przejechać się taczką z gruzem.

PostNapisane: 10 sie 2015, o 08:14 
Nowy

Zbananowany użytkownik

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że studia mają mniejsze znaczenie przy poszukiwaniu pracy, a najważniejsze są umiejętności, kursy, uprawnienia, doświadczenie - Ameryki raczej nie odkryję takim stwierdzeniem. :) Czasem lepiej jest wybrać takie studia, na których nie będziemy tracić czasu na rzeczy niezwiązane z naszą przyszłą pracą, a w zamian zyskamy czas, który będzie można poświęcić na doszkalanie się. Program studiów na wielu uczelniach wyższych nie odpowiada rynkowi pracy w Polsce - dużo trzeba robić samemu.

PostNapisane: 10 sie 2015, o 08:51 
Użytkownik

Rafał
Widzę, że głównym kryterium jest wygoda. Tarnów bliżej. Jesteś po technikum informatycznym. Jeżeli byłeś w miarę dobry, niekoniecznie Bill Gates'em -to radzę Politechnikę. Jestem emerytem automatykiem po Wydz. Elektrycznym niezłej uczelni. Mimo wszystko Elektrotechnika ma w sobie coś z maszyn parowych. Główne odkrycia to 19/20 wiek. Tu chyba za mocno pojechałem po bandzie, ale jest coś na rzeczy. Wszytko co nowe w Elektrotechnice spływa raczej z innych dziedzin - elektroniki, informatyki, fizyki...

Strefa czasowa: UTC + 1