Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 06:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lip 2015, o 15:37 
Nowy

Cześć,
chcę z ATmegi sterować przekaźnikiem, a że zasilanie układu bateryjne, więc przekaźnik bistabilny. Zanalazłem fajny przekaźnik na PCB z Relpolu, sterowany 3V. Sterować tym chcę przez mostek h za pomocą układu TB6552, schemat jak poniżej.

Obrazek

Teraz pytania :)

1. Wszystko, razem z ATmegą i mostkiem będzie zasilane 3.3V z baterii przez przetwornicę step-up. Do zasilania mostka podepnę standardowy filtr zasilania jak do ATmegi (dwa kondensatory 100n i 22u). Czy podobny filtr wystarczy do zasilania VM mostka? Tam jakieś super parametry nie są potrzebne, bo posłuży to do sterowania cewką przekaźnika. Cewka ma 10 Ohm, napięcie 3.3V, więc prąd pójdzie niezły, 330mA. Jak do tego policzyć kondensator? Impuls do przełączenia ma mieć minimum 15ms.

2. Czy na wyjściu sterującym cewką (pomiędzy wyjścia AO1 i AO2) muszę też dać jakiś kondensator i rezystor (jakie wartości?), by pozbyć się prądów generowanych przez cewkę przekaźnika? Wg noty jeśli wstawia się tam kondensator by pozbyć się szumów, należy też dodać rezystor by ograniczyć prąd generowany przez silnik (generalnie układ służy do sterowania silnikami). Ja będę sterował cewką, szumy chyba jej nie przeszkodzą? Chyba, że trzeba jednak pozbyć się jakoś prądów generowanych przez nią podczas przełączania.

Z góry dzięki za wszelką pomoc,
Jarecki

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1