Ostatnio odkryłem ciekawe narzędzie, o którym już była chyba kiedyś mowa na forum:
ZFlasher AVR. Aplikacja oparta jest na kodzie avrdude, przeportowanym na Androida, z odpowiednim GUI. Wbrew opiniom z którymi się kiedyś spotkałem, program działa także na telefonach bez roota. Mi w każdym razie udało się podłączyć do niego USBASP, odczytać ID procesora i fusebity. Programowania jeszcze nie testowałem, ale też powinno działać.
Pewną wadą aplikacji jest brak możliwości kasowania pamięci (można oczywiście wgrać "pustego" HEX-a). Zaawansowane opcje edycji fusebitów są dostępne dopiero po wpłaceniu "dotacji" na konto autora. Do tego czasu można jedynie wpisać szesnastkowe wartości.
Przechodzę jednak do rzeczy:
Bawiąc się tym programem przyszła mi do głowy taka myśl, że całkiem przydatna byłaby aplikacja obsługująca flashowanie protokołem mkbootloadera, zarówno przez Bluetooth jak i przejściówkę (np. FTDI, której producent AFAIR chwalił się kompatybilnością z Androidem). Sam niestety nie mam prawie żadnego doświadczenia w pisaniu aplikacji pod androida (poza skompilowaniem paru przykładów na podstawie jakiegoś tutoriala). Myślę, że zapotrzebowanie na taką aplikację by się znalazło i sporo osób byłoby skłonne za nią zapłacić (ja na pewno). Czy istnieje szansa, żeby taki soft powstał w przyszłości?