Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 lut 2025, o 23:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: eclipse_problem
PostNapisane: 16 lip 2015, o 23:23 
Użytkownik

Witajcie wiele razy instalowałem eclipse i zawsze było ok ale zawsze było to na windowsie 7, a teraz mam problem i nie wiem czy może to być związane z tym że teraz mam windowsa 8.1.

sprawa wygląda tak: gdy próbuje wczytać procek w eclipse w Target hardware dostaje następujuący komunikat "AVRDude executable can not be found. Check in the AVR Preferences if the path to AVRDude is correct. Reason: Cannot run AVRDude executable. Please chcek the AVR path preferences." w MKAVRCALCULATOR procek jest poprawnie odczytywany, jave mam zainstalowaną ze strony java.com winavr jest zainstalowany z płyty z niebieskiej książki ścieżka instalacji nie była zmieniana jest na dysku C, AVEDude jest zainstalowany z MKAVRCALCULATOR eclipse to jest indigo ze strony eclipse.org , AVR_plugin_240_final jest także zainstalowany z płyty z niebieskiej książki, gdy wchodzę w eclipse w window preferences AVR Path to tam jest dobrze zainstalowane.

w MKAVRCALCULATOR jak wczytam procek to tam gdzie jest Slow SCK mam wpisane 187.5-375->4kHz jest to całkeim nowy procek ATmega 644, czy w Slow SCK powinno być coś wpisane czy powinno byc tam zaznaczone brak?

Może ktoś cos poradzi? może jest problem bo jest windows 8.1?

Proszę o pomoc

dzieki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2015, o 23:27 
Użytkownik

Zobacz: http://mirekk36.blogspot.co.uk/2013/06/gdy-nie-dziaa-usbasp-pod-eclipsem.html

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Proponowałbym Ci zainstalować Eclipse Luna z nowym toolchainem (ATmel Toolchain 3.4 oraz AVR Plugin 2.41), zobacz: http://mirekk36.blogspot.co.uk/2014/11/avr-jak-zaczac-z-eclipse-luna.html

PostNapisane: 16 lip 2015, o 23:57 
Moderator

Cytuj:
Może ktoś cos poradzi? może jest problem bo jest windows 8.1?

Ja poradzę - to na pewno nie jest problem windowsa tylko tego, że o czymś ty nie wiesz ... i tak podchodź do sprawy jak chcesz się czegoś nauczyć zamiast wymyślać, że wszystko wokoło jest winne - nawet windows ;)

A teraz tak jak kolega wyżej pisał, obejrzyj DOKŁADNIE ten poradnik:
http://mirekk36.blogspot.com/2014/11/av ... -luna.html

(pamiętaj jak zrobisz wszystko co w tym poradniku to żeby odinstalować stary WinAVR jeśli masz na dysku)

i GWARANTUJĘ ci - że twoje problemy się skończą ok ? ;)

PostNapisane: 17 lip 2015, o 19:45 
Użytkownik

Więc tak zrobiłem tak jak w filmie Mirka i kiedy podpinam Atmege32 to wszystko działa Atmege32 mam przestawioną w MKAVRCALCULATOR na 8MHz w fusach uproszczonych i wszystko działa, lecz gdy podpinam Atmege644P to nie działa. W MKAVRCALCILATOR Atmega644P jest wykrywana ale gdy wchodzę w fusy uproszczone chcąc przestawić taktowanie to tam do wyboru mam tylko 8MHz nie ma tam opcji tak jak w Atmedze32 1MHz, 2MHz, 4MHz jest tylko 8MHz i nic innego nie moge tam ustawić i w eclipse procek nie chce się wczytać jest błąd RC-1 ale gdy w eclipse wpisze parametr -B 8 to program idzie wgrać do Atmegi644 i program działa ale i tak tego procka w eclipse nie idzie wczytać. Coś tu jest nie tak z tym taktowaniem w MKAVRCALCULATOR mogę wybrać tylko 8MHz ale żeby wgrać program z eclipse to muszę wpisać w eclipse parametr -B 8 czyli 1MHz

co by tu jeszcze poradzić? proszę o podpowiedź

PostNapisane: 17 lip 2015, o 21:27 
Moderator

Mnich16 napisał(a):
W MKAVRCALCILATOR Atmega644P jest wykrywana ale gdy wchodzę w fusy uproszczone chcąc przestawić taktowanie to tam do wyboru mam tylko 8MHz nie ma tam opcji tak jak w Atmedze32 1MHz, 2MHz, 4MHz jest tylko 8MHz i nic innego nie moge tam ustawić

Kolega raczy żartować - a fusebit opisany na CZERWONO JAK BYK w tej zakładce - CKDIV8 to jak myślisz do czego jest ? no przeczytaj ten opis na czerwono i pomyśl chwilę ;)

Strefa czasowa: UTC + 1