Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 lut 2025, o 21:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lip 2015, o 20:49 
Użytkownik

Witam wszystkich

Mam przed sobą pierwsze komercyjne zlecenie na napisanie wsadu na 8-bitowca. W związku z tym zastanawiam się, jaką sumę podać zleceniodawcy. Wiadomo - nie można podać ani za wysokiej, ani za niskiej...

Nie zapytam Was wprost, ile się za takie zlecenia bierze, bo wiem, że nie ma na to jednej odpowiedzi. Natomiast spytam: jakie macie doświadczenia w tym temacie? co warto brać pod uwagę szacując cenę? jakie czynniki najbardziej ją kształtują? ile więcej od samego hexa wart jest kod i czy jest w ogóle istnieje dla Was cena, za którą byście go sprzedali?

Dla informacji: ma to być aplikacja dla sterownika automatyki domowej (sterowanie max dwoma silnikami, prawdopodobnie z enkoderami, adc i amperometryka, reszta to raczej klasyczne piny in/out, wstępnie bez dodatkowych bajerów), prawdopodobnie ok 5-10 kB "maszynopisu" ;).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2015, o 14:47 
Użytkownik

A co do stawki godzinowej - jakie są mniej więcej realia? (Jeśli oczywiście są jakiekolwiek)

PostNapisane: 16 lip 2015, o 15:27 
Moderator

HCOOH napisał(a):
A co do stawki godzinowej - jakie są mniej więcej realia? (Jeśli oczywiście są jakiekolwiek)

Panowie mnie to zawsze troszkę (bez urazy) bawią takie pytania "ile wziąć za?" albo "czy są jakieś stawki godzinowe?"

już wyjaśniam dlaczego

Stawki godzinowe to hmmm nie wiem mogą być np dla zawodów sponsorowanych przez państwo, weźmy chociażby ostatnie problemy Pań pielęgniarek z całym szacunkiem oczywiście dla tego zacnego zawodu. Pomijam tu kompletnie sprawy polityczne i kto ma rację - ale toż NAWET i w przypadku sponsorowania przez państwo - są problemy ze stawkami godzinowymi.

Druga sprawa - dla zawodów niesponsorowanych przez państwo ;) czyli dla prywatnej działalności - to pytanie o stawki jest hmmm też proszę bez urazy powrotem myślowym do czasów NAJGŁĘBSZEGO PRL'u albo i nawet najczystszego w swojej postaci LENINIZMU czy marksizmu ;) gdzie ktoś odgórnie wyznacza stawki .... sorki ale już sami pewnie widzicie - że to chore podejście

Reasumując do tego momentu - chyba widać - że nie istnieje stawka albo co gorsze jakaś realna stawka - za zrobienie jakiegoś tam bliżej nieokreślonego projektu (nie ważne czy projektu na AVR czy projektu hydrauliki albo elektryki do domku bo ktoś się buduje) - czysty nonsens.

-------------------------------

owszem jeśli długo się działa (kilka albo wiele lat w jakiejś branży i co tu dużo mówić nie tylko w jakiejś branży ale jeszcze w jakimś regionie kraju, ba co więcej na jakimś jednym z wielu pułapów jakościowych danej branży) .... to teoretycznie można tam obserwując czy też wykonując setki telefonów i podszywając się pod klienta - wypytać 1000 firm, później zrobić średnią i to dopiero da ci stawkę. Tyle że jak obliczysz średnią np z takich wartości za godzinę, przyjmując dla uproszczenia że nie zrobiłeś 1000 telefonów a powiedzmy 5 ;) Dla uproszczenia przyjmijmy też, że chodzi o standardową pracę np wymiana kranu z prysznicem w łazience bo stary się zepsuł.

1. stawka 2 zł/h
2. stawka 5 zł/h
3. stawka 10 zł/h
4. stawka 120 zł/h
5. stawka 240 zł/h
-------------------------> średnia stawka za godzinę = 75,4 zł to co ci da taka średnia ? Ile sobie pan zażyczy od swojego klienta po takim badaniu ?

czy takie badanie cię usastysfakcjonuje ? czy będziesz wiedział ile wziąć za wymianę kranu ? Powiem więcej - gdybyś wykonał 1000 telefonów a nie 5 to miałbyś jeszcze większy zawrót głowy ....

A teraz panie kochany - weź pod uwagę jakąś BARDZO nietypową usługę czyli np: albo wykonanie jakiegoś projektu na AVR albo namalowanie obrazu.

Jak myślisz - znajdziesz gdzieś na to stawki ? No wydaje mi się, że tu nawet chyba taki pomysł nie powinien wpaść do głowy - no chyba, że rzeczywiście absolutnie młodej osobie, która np ma 12 lat - zaczęła się interesować elektroniką albo odkryła w sobie talent do malowania obrazów - no i znajomy poprosił o naprawę radia albo o namalowanie jakiegoś ładnego widoczku ....

Co tu dużo szukać - sam pamiętam swoją tzw pierwszą elektroniczną tzw "fuchę" w życiu (to się pamięta tak samo jak pierwszą dziewczynę) :lol: U mnie to było naprawienie radia ... i jakaż była moja konsternacja gdy sąsiad pyta się ile za to ? ZBARANIAŁEM ... i mówię, że aaaa tam nie wiem ;) ja tylko tak - to było proste bo tam się odlutował jeden rezystor .... nie trzeba nic .... w końcu jest pan moim sąsiadem ;) .... ale w duchu sobie pomyślałem nie mówiąc tego na głos ( a jakbym powiedział 20 zł ? ... to będzie przegięcie ? może się facet wkurzy ... ? A jak powiem 20 zł a on od razu da mi 20 zł - to głupio bo może mogłem powiedzieć 30 zł ? ..... miałem przez chwilę takie myśli - i niech ktoś mi powie, że nie miał tego nigdy w życiu ;) .... Ale ja po tej pierwszej swojej fusze - twardo mówię do sąsiada .... nie ja się nie znam, ja nie wiem, ja się cieszę że udało mi się naprawić, ja nic nie chcę ;)

no to sąsiad się wtedy wkurzył prawie i sięgnął po portfel wyją 50 zł i mi dał mówiąc - że czuje się strasznie głupio że może to za mało ale może starczy - zaczął się tłumaczyć - a ja czułem że chyba padnę .... nie wierzyłem że dostałem taką górę kasy. Wtedy to dla mnie oznaczało z tego co pamiętam - sporo zapiekanek, które sobie kupię na przerwie w szkole ale też dorzucę coś do zakupu nowej lutownicy !

hahahaha niedawno mój syn przyszedł z podobnym pytaniem do mnie - "tata ile wziąć za zaprojektowanie płytki?"

A ja na to mówię - NIE WIEM .... syn się zaczął wkurzać, i pyta "jak to nie wiesz?!" skoro ty wciąż to w firmie robisz.

Więc mówię do niego tak - no to zobacz - jak bym ci powiedział cenę jaką firma bierze za zaprojektowanie płytki, i to jest cena uwzględniająca nie tylko podatki, działalność mnóstwo innych kosztów o których zwykle nie chcesz słuchać - to byś zbladł. I pytam "a dla kogo to masz zrobić?" ... a on, że kolega go poprosił ?

więc ja mówię - jak dobry kolega - to zrób za tyle ile tobie się opłaci ;) .... nawet za 10 zł nawet za 5zł - nie patrz na stawki godzinowe bo nie ma czegoś takiego .... Nie jesteś firmą, nie masz tyle doświadczenia w projektowaniu, może się okazać , że popełnisz błędy ale jeśli kwota nie będzie duża a to twoje pierwsze zlecenia - bierz tyle żeby cokolwiek - a tak na prawdę ZAROBISZ na czymś innym - zarobisz na tym, że zaczniesz ZYSKIWAĆ doświadczenie ! .... to jest coś ulotnego - tego nie dotkniesz - ale to jest WAŻNIEJSZE niż te pierwsze pieniądze, które na tym zarobisz. Bo pomyśl sobie - jak powiesz koledze jednemu drugiemu albo jakiejś firmie za dużo - a przecież to twoja pierwsza robota dla tego kogoś - i jednak ci tego nie ZLECI to nic nie zrobisz. I w tym momencie nie ważne że NIC nie zarobisz - gorsze jest to że twój SKILL nie podskoczy nadal będziesz w tym samym miejscu.

Co tobie to da - że ja ci podpowiem, że np ja za zaprojektowanie takiej płytki wziąłbym 150zł albo nawet 500 zł albo 1000zł .... ?

powiesz taką kwotę koledze ?

No sam widzisz, że nie - więc staraj się sam jak najszybciej zdobywać DOŚWIADCZENIE - zarówno w kontaktach z ludźmi, w negocjacjach, w sprzedaży tego co robisz, już nie wspominając o stale rosnącym doświadczeniu przy projektowaniu. Jak zaczniesz dużo robić i okaże się, że np masz już całe dnie wypełnione pracą - i za cały dzień zarabiasz 20zł - to sam będziesz umiał ocenić jak określić swoje ceny ... zyskasz pewność siebie, poznasz swoje możliwości i przede wszystkim nie obejrzysz się - a przy chęci pracy - dużej ilości pracy - nagle będziesz zarabiał tyle, że stać cię będzie na kupienie sobie autka - żeby np móc docierać do większej ilości klientów - albo zakupienie jakichś innych pomocy do pracy

Po roku albo dwóch - jak spojrzysz wstecz to sam się uśmiechniesz z tego nerwa co miałeś na mnie, że nie chciałem ci powiedzieć ile wziąć za coś tam. Bo wtedy będziesz już wiedział o co chodzi .....

Czasem od wiedzy i umiejętności - z czego sobie szczególnie młodzi ludzie nie zdają sprawy - ważniejsza jest ODPOWIEDZIALNOŚĆ ! terminowe wywiązywanie się z obowiązku ....

Więc możesz sobie powiedzieć ILE CHCESZ - a jak odstawisz LIPĘ (nie w sensie technicznym bo zwykle tego każdy się obawia jak już a nie bierze pod uwagę - że później klient się wciąż doprasza - no kiedy to będzie, no mówiłeś że już tydzień temu będzie na tip top - itp itd

to nawet jak zarobisz 100zł albo i 1000zł to może się okazać że to będzie jedyna robota na długo bo jeszcze niezadowolony klient powie drugiemu - weź uważaj na gostka X bo on może i robi dobrze - ale z terminami to przegrana sprawa. Lepiej iść do jakiejś firmy zapłacić 2x tyle i mieć święty spokój ....

TAK to działa ....

a nie - że na forum pytasz - "ile wziąć za zlecenie?"

więc odpowiedź jest prosta - "tyle za ile tobie opłaci się to zrobić - biorąc pod uwagę to co wyżej napisałem" ;)

to wszystko tak moim luźnym okiem i wcale nie mówię, że mam rację - chciałem tylko zwrócić uwagę na pewne aspekty. Nie trzeba się ze mną zgadzać ... i jak ktoś chce to może dalej pytać "ile wziąć za zlecenie" ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

mokrowski napisał(a):
Mogę tylko mówić o realiach jakie znam.
50 - 150 PLN netto / godzina. (w zależności od zagadnienia). Bywa jednak że i mniej i więcej w zależności od technologii, wiedzy, popularności, ilości testów i odpowiedzialności za poprawność rozwiązania.
Na początku radzę niżej... Pamiętaj jednak że raczej oszacujesz (na początku) błędnie i zaniżysz ilość godzin :-/
Te 30% (mnożnik 1.3), z praktyki :-)

Co do wyceny zakres/funkcjonalność, tu już nie ma reguł bo bywa że jest to "zrób brzęczyk" a bywa "zrób przetwarzanie obrazu wielowątkowo, szukaj ścieżek w dużym grafie" :-)

DOKŁADNIE to jest jak równanie do wyliczenia z 40-toma niewiadomymi :lol:

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 16 lip 2015, o 15:50 
Użytkownik

A ja dorzucę swoich parę groszy :)
------------------------------------------
Zacznijmy tak:
Ja Ci powiem żebyś wziął za projekt X 30 zł , a ty powiesz o idealny pomysł tyle wezmę. Teraz biorąc z strony klienta on się nie zna , ale ma swoje godność i sobie tak myśli a za ten projekt X można było taniej wziąć , no ale dam mu te 30 bo dobra robota. W tym momencie nasuwa mi się myśl: tak robią większe firmy , które mają więcej klientów itd. A czy jesteś tą "większą firmą " ?

A mógł bym Ci powiedzieć tak:
Weź za projekt X 10 zł, a ty mi powiesz panie pan oszalał za tą robotę dużo więcej można dostać . Tak , ale podejście z mniejsza ceną przyciągnie klienta , tym bardziej jeżeli będzie to dobrze zrobione. Może zarobisz mnie o te 20 zł za projekt X , ale masz satysfakcje z pierwszej robótki , a po drugie taka osoba na 99,99% poleci Ciebie innym znajomym.

No zapewne się mylę , ale taki to rozumowania też jest czasem dobry :)

Bo reklama najważniejsza , bez niej to świat byłby smutny :lol:

PostNapisane: 16 lip 2015, o 16:34 
Moderator

mokrowski napisał(a):
Sam wiesz Mirek że najtrudniej zacząć a jak się nic nie wie o rynku to lepiej zacząć od wyceny którą sam wykonawca i zleceniodawca zrozumie

No ale ja na końcu w tej swojej może trochę przydługiej wypowiedzi właśnie do tego dążyłem ....

że ciężko coś doradzić - zdecydowanie lepiej właśnie myśleć o tym ile potrzeba ... ;) ...

I na pewno, nie chodziło mi o to żeby robić "za darmo" ;) tak nie można i ze względu na siebie ale też ze względu na klienta ... ba! nie można też robić "za tanio" bo ileż razy spotykam się z określeniem

"aaaaa u tego to nie zamówię usługi X bo on tak mało bierze, że pewnie jakiś paprak"

No ale .... dobra kończę bo znowu się rozpiszę za dużo ;)

PostNapisane: 16 lip 2015, o 21:50 
Użytkownik

mokrowski napisał(a):
Ojtam ojtam.. Kolega robi coś 1 raz i chce mieć jakieś rozeznanie i teraz ma

Dokładnie.

Dlatego proszę się nie śmiać :P

Tworzyłem już rzeczy "namacalne", które udawało mi się sprzedać. Potrafiłem je zawsze trzeźwo wycenić (zaczynałem zresztą podobnie jak w mirkowej historyjce).
Natomiast pierwszy raz robić będę komuś robotę tak eteryczną, że nie można jej wziąć do ręki i ocenić, czy ma ładny połysk, eleganckie wykończenia i śpiewa jak się ją pogłaska po brzuszku. Robotę stricte intelektualną. Zastanawiałem się po prostu jak ugryźć taki temat od strony "biznesowej" - czy klasycznie, jedynie ze zdrowym rozsądkiem, czy może bardziej abstrakcyjnie.

PostNapisane: 16 lip 2015, o 22:04 
Moderator

HCOOH napisał(a):
czy klasycznie, jedynie ze zdrowym rozsądkiem

:lol: super określenia - ale ja bym wybrał właśnie to ;)

PostNapisane: 17 lip 2015, o 08:58 
Użytkownik

Wbrew pozorom ważniejsze od wyceny, to jest spisanie dokładnie czego klient wymaga i za co płaci. Byś potem nie spędzał tysiąca ( Y ) godzin, na poprawkach, o których nie było mowy ;).

To taka dygresja...

Do ustalenia ceny w sumie nie ma co dodawać Mirek wyczerpał temat do sucha, a i jeszcze metr mułu zabrał z dna :lol:

Dziś klienci lubią podejście indywidualne, spisz co dokładnie ma być zrobione, ustal etapu, można podzielić płatności na poszczególne etapy projektu, bo np. okaże się, że narobisz się, a potem ktoś stwierdzi, eee że nie, że jednak nie o to mu chodziło i co, zostaniesz z niczym (po za doświadczeniem ;) ) i bólem kręgosłupa, oraz spuchniętymi oczami od klepania kodu.

Strefa czasowa: UTC + 1