Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lis 2024, o 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lip 2015, o 12:38 
Użytkownik

Witam.
Kupiłem moduł Arduino Mega2560, nakładkę sterownika RepRap... i zestaw wyświetlacza graficznego. Postąpiłem zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi instalacji i... zonk. Kompilator wyrzuca komunikaty:
Cytuj:
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp: In member function 'void UIDisplay::adjustMenuPos()':
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2016:47: error: ISO C++ forbids declaration of 'type name' with no type [-fpermissive]
uint8_t mtype = HAL::readFlashByte((const prog_char*)&(men->menuType));
^
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2016:47: error: ISO C++ forbids declaration of 'type name' with no type [-fpermissive]
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2016:41: error: expected primary-expression before 'const'
^
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2016:41: error: expected ')' before 'const'
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp: In member function 'void UIDisplay::nextPreviousAction(int8_t)':
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2083:47: error: ISO C++ forbids declaration of 'type name' with no type [-fpermissive]
^
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2083:47: error: ISO C++ forbids declaration of 'type name' with no type [-fpermissive]
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2083:41: error: expected primary-expression before 'const'
^
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2083:41: error: expected ')' before 'const'
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2087:49: error: ISO C++ forbids declaration of 'type name' with no type [-fpermissive]
uint8_t entType = HAL::readFlashByte((const prog_char*)&(ent->menuType));// 0 = Info, 1 = Headline, 2 = submenu ref, 3 = direct action command
^
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2087:49: error: ISO C++ forbids declaration of 'type name' with no type [-fpermissive]
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2087:43: error: expected primary-expression before 'const'
uint8_t entType = HAL::readFlashByte((const prog_char*)&(ent->menuType));// 0 = Info, 1 = Headline, 2 = submenu ref, 3 = direct action command
^
C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Repetier\ui.cpp:2087:43: error: expected ')' before 'const'
Błąd kompilacji.

Moje pytanie:
Co i gdzie zmienić, by to zadziałało prawidłowo. Nie mam jeszcze drukarki, ale myślałem, że moduły można przetestować "na sucho".
Pozdrawiam i dziękuję za sugestie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2015, o 10:24 
Użytkownik

Witam ponownie. Wraz z zapytaniem zacząłem szperać trochę w tym temacie. Rozumiem, że czytający pomyśleli, że szukam gotowców. Owszem, ale nie do końca, nie mniej znalazłem rozwiązanie:
Okazało się, że musiałem odinstalować IDE, pobrać z sieci tę samą wersję, ale prawdopodobnie wolną od śmieci pobranych przeze mnie z innymi projektami. Przekopiowałem Merlina i biblioteki U8glib do katalogu bibliotek środowiska. No i bardzo ważne opróżniłem katalog tymczasowy (TMP). Często po uruchomieniu arduino dla przyspieszenia działania otwierało poprzednią wersję pliku i wywalało błędy (tak podejrzewam, czy to prawda nie wiem). Po uruchomieniu środowiska Merlin się skompilował.

Napisałem to dla tych, którzy mogą mieć podobne problemy i dla siebie, ponieważ z racji wieku ten " Niemiec " wszystko mi chowa i czyści moją pamięć podręczną ;) .
Z poważaniem MK.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Temat uważam za zakończony MK.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1