Witam,
Jest to mój pierwszy post, ponieważ zawsze sam starałem się rozwiązywać problemy, udawało się, niestety przy tym, wydaję mi się, że wiem jak to można zrobić, ale nie wiem jak to ugryźć, więc na początku chciałbym się przedstawić. Mam na imię Mariusz, hobbystycznie zająłem się elektroniką i programowaniem w języku C. Kierunek ten obrałem będąc
małym chłopcem, wszczepił mi ją mój Wujek, pokazując mi kolorowe LEDY. To tak, trochę offtopic. Wracając do tematu, języka C uczę się od niedawna przy pomocy BB i GB, zakupiłem jeszcze parę innych książek do języka C, ale niestety tg. co szukam chyba nie ma.
Oprogramowałem sobie LED aby włączała się o określonej godzinie i minucie i wyłączała się o określonej godzinie i minucie. Wszystko pięknie działa w oparciu o pcf8583.
Problem polega na tym, iż mając np. obecną godzinę 12:00, ustawię czas włączenia LED-A, od godziny 6:00 do 18:00. LED się nie włączy. Wywnioskowałem, iż będzie potrzebna funkcja sprawdzająca czy aktualny czas znajduje się pomiędzy ustawioną godziną od....do. Włączenie i wyłączenie LED-A, opiera się na flagach.
Wklejam kawałek kodu, jeżeli źle coś zrobiłem proszę o słowa krytyki i pomoc z waszej strony.
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Więc może szybko opiszę zmienne.
start_m_LED - nastawa minut włączenia LED.
start_h_LED - // - godzin włączenia LED
stop_m_LED - analogicznie jak wyżej z tym, że wyłącza o określonej uprzednio minucie.
stop_h_LED - Wyłącza o określonej godzinie.
Zmian dokonuję za pomocą przycisków z eliminacją drgań. Wszystko działa prawidłowo o ile ustawię czas następny po aktualnej godzinie. Niestety nie będę mógł monitorować postępu wątku, ponieważ mam trochę pracy, ale postaram się być po 23:00. Więc jeżeli będę mógł cokolwiek wprowadzić do tematu to właśnie po tej godzinie.
Dziękuję za Pomoc i Pozdrawiam