Jeśli uważasz że moja prośba o dokładniejsze precyzowanie pytań to złośliwość - to na prawdę ja mógłby potraktować tak zadawane pytania jako złośliwość. Zrozum, że staram się tobie pomóc - ale żeby dostać szybciej jakąś pomoc trzeba też się nauczyć zadawać pytania.
Ja bardzo dobrze rozumiem że nie ogarniasz jeszcze wszystkiego ale tym bardziej dokładnie ja wtedy opisuję to co mam .... podałeś symbol i weź sobie człowieku szukaj w necie teraz PDF'a do twojego wyświetlacza. Przed chwilą coś znalazłem ale wyszło mi że to 1x16.
Więc zrozum, że na forum jak masz coś tak nietypowego to warto spakować notę PDF do ZIP'a i wrzucić jako załącznik, żeby osoby, które mają ci pomóc nie musiały tracić dodatkowo czasu na szukanie PDF'a i jeszcze zgadywanie czy znalazły dobry.
Czy tak trudno ci zrozumieć takie podstawowe zasady formułowania pytań ????
Z tymi liniami to przyznaję - mi się już pomyliło - teraz zajrzałem wyżej - więc przepraszam ...
nie mniej jednak wykorzystywanie 8-bitowego trybu czy 4-bitowego trybu (jak ty to nazwałeś 8linii adresowych czy 4) nie ma nic wspólnego czy on coś wyświetla po lewej czy po prawej stronie ...
A jak masz 4x20 - to spróbuj w pliku lcd44780.h wybrać właśnie ten drugi zestaw adresów. Jeszcze raz przypomnę w książce masz to opisane - zajrzyj proszę - i sprawdź ok ?
ale jeśli ma 1x16 to będzie jeszcze inaczej
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]Dobra przyznaję się do kolejnego błędu co do zarzutu nierzetelnego opisu z twojej strony - rzeczywiście w pierwszym poście jest napisane przez ciebie
1x16
więc jeszcze raz przepraszam
------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]ale OK - jak można zbadać adresy w swoim wyświetlaczu
napisz program który będzie w pętli wrzucał kolejno co sekundę po jednym znaku do LCD i zliczaj sobie
1, 2, 3 ,4 itd.... w pewnym momencie pewnie znaki przestaną się pojawiać ale zliczaj dalej co sekundę sobie albo wysyłaj gdzieś licznik przez RS232 na terminal..... i jak się zaczną znowu pojawiać to zapamiętaj tą liczbę - będziesz miał gotowe przesunięcie w adresach o konkretną liczbę
ja tak testowałem sobie niektóre wyświetlacze jeśli w PDF'ie nie było adresów - a przeważnie nie ma
------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]I oczywiście Malutki_27 ma rację że wyświetlacz 1x16 zwykle zachowuje się tak jak 2x8
www.youtube.com/mirekk36 ]