Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 lis 2024, o 10:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 lip 2015, o 19:10 
Użytkownik

Chcę zrobić sterownik grzałki 1,5kW za pomocą sterowania fazowego. Czemu fazowe, a nie grupowe? Postanowiłem kierować się tym:
http://www.pamel.biz/instrukcje/prd1.pdf (strona 6)
Cytuj:
Jak w każdym przypadku obie metody sterowania mają wiele zalet jak i wad. W przypadku grzałek sterowanie fazowe jest dużo lepsze. Mitem jest wprowadzanie zakłóceń do sieci. Grzałka jest elementem rezystancyjnym, nie jest wymagane załączanie „w zerze”. Przełączanie w obu metodach nie powoduje żadnych zakłóceń, nie powstają żadne częstotliwości inne niż 50Hz czyli nie występują zakłócenia. [...]

Sam układ bazuje na wykrywaniu przejścia przez zero i sterowaniu triakiem przez MOC3021. Aktualne nastawy będą wyświetlane na wyświetlaczu 7-segmentowym. Sterowanie przy pomocy przycisków, od których będzie zależne opóźnienie od momentu przejścia przez 0 do momentu załączenia triaka. Triaka (do którego będzie przymocowany radiator) będzie chłodzić wentylator 12V.

Byłbym wdzięczny za wskazanie ewentualnych błędów na schemacie:
Obrazek
Na schemacie X1, X2, ... to złącza śrubowe.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 lip 2015, o 20:22 
Użytkownik

Podłącz pin Aref atmegi do masy ale przez kondensator a nie
bezpośrednio lub pozostaw go odłączonego (w powietrzu)
jeśli nie używasz ADC

PostNapisane: 7 lip 2015, o 23:45 
Użytkownik

Ta detekcja zera może być ale lepszym i bardziej eleganckim rozwiązaniem jest zastosowanie PC814 jak to pokazane jest w blue booku poparz tutaj :)

http://obrazki.elektroda.pl/8460927300_1396681031.jpg

w blue booku jeśli dasz wartości dokładnie jak na schemacie to będziesz maił szpilkę około 1ms nie zapomnij aby rezystory 100k były na 2W lub większej mocy.

Musisz użyć do tego mocnego triaka i dobrze go chłodzić jeśli sterował byś to grupowo to mniej by Ci się to grzało tzn triak ;)

Pozdrawiam

PostNapisane: 8 lip 2015, o 02:01 
Użytkownik

Wstaw elektrolit miedzy stabilizatorami np 470uf , na płytce ustaw tak stabilizatory by w przypadku ich przegrzewania ewentualnie wstawić radiator. Ścieżki prądowe dla grzałki na płytce możesz wzmocnić drutując aby ich nie zjarać i zwiększyć przepustowość prądową (zależnie jakie prądy mogą płynąc max).

PostNapisane: 8 lip 2015, o 08:51 
Użytkownik

Zmieniłem sposób regulacji na grupową. Podmieniłem też układ detekcji przejścia przez 0 na ten z PC814. Detekcja ta przyda się tu do synchronizacji z siecią. Optotriakiem jest teraz MOC3041 (z detekcją przejścia). Wystarczy więc zliczać "szpilki" (przejścia przez 0) i sterować liczbą przepuszczanych połówek sinusoid.
Wstawiłem też chwilowo kondensator 470uF między stabilizatorami, ale nadal zastanawia mnie kwestia rozpraszania ciepła. Przez triak będzie przepływał prąd 6,5A. Jaki radiator byłby potrzebny i czy zastosowanie wentylatora będzie tu konieczne?

PostNapisane: 8 lip 2015, o 10:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Oblicz sobie moc na triaku traconą i sobie dobierz radiator. Z czym masz taki wielki problem?

PostNapisane: 8 lip 2015, o 11:57 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Oblicz sobie moc na triaku traconą i sobie dobierz radiator. Z czym masz taki wielki problem?
Nigdy nie musiałem obliczać radiatorów, więc nie za bardzo wiem jak. Dodatkowo mam same radiatory z demontażu, bez parametrów. Znalazłem za to jedną z metod obliczania wymaganej powierzchni oddawania ciepła. Oddawaną moc podnosi się do kwadratu i otrzymuje się powierzchnię w cm^2.
Dla tego triaka, dodając nieco zapasu, wydzieli się prawie 15W. Czyli potrzebny jest radiator 15^2 = 225 cm^2.
Cytat z elektrody:
Cytuj:
Przy oddawanych do głośnika 15W Twój radiator "... 10 x 5 cm, 6 żeber ..." powinien wystarczyć.

Strefa czasowa: UTC + 1