Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 07:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 cze 2015, o 17:28 
Użytkownik

Wirnick napisał(a):
2 - Czym więcej czerwonych diod, to mniej czerwonego, a ja ujmę po 1 diodzie GREN i BLUE.

zaraz zaraz kolego ... jak masz 5 diod RGB gdzie zasilisz je prosto z akumulatora i przy 5 sztuce pominiesz GB to ta 5 sztuka zawsze będzie się świeciła na czerwono ... ja zastosowałem takie diody:

Obrazek
http://www.tme.eu/pl/details/pm6b-1lfe/ ... ight-opto/

i ciężko pominąć w nich G B no chyba że 4 takie diody dasz w lampę a 5 sztukę w sterowniku ... i w tej 5 pominiesz G B w przeciwnym wypadku jak wyżej ... 5 w lampie i 1 zawsze świeci na czerwono.

Dlatego że miałem obudowy 5x led to musiałem zwiększyć napięcie o 2V ... jutro przyjdą przetworniczki step-up i będę robił testy na żywym organizmie bo akutalnie robiłem testy na zasilaczu regulowanym typu Trafo 22V + mostek + LM317T i w ten sposób sprawdzałem reakcję diod na różne napięcia ... i powiem ci że w DS jest napisane że kolor czerwony ma większą emisję światła niż G B dlatego tam zastosowałem mniejszy prąd dobierając rezystor na driverze aby lampy były kompletnie białe, jak rezystor w driverach od koloru czerwonego był ten sam co w niebieskich i zielonych to było widać czerwoną poświatę.

Cieszę się że moje wypociny się komuś na coś przydadzą :)

w moim wypadku zmierzony prąd dla diody:
czerwonej = 60mA
zielonej = 120mA
niebieskiej = 120mA

przy napięciu 16V

a liczone wg wzoru:
czerwona (610/10000)*1000 = 61mA
niebieska (610/47000)*1000 = 129mA
zielona (610/47000)*1000 = 129mA

czyli dla czerownych ledów dałem połowę mocy i uzyskałem piękny biały kolor ala xenon

zastanawiam się jeszcze czy nie dać im takiego samego rezystora i wyłuskać 120mA a kolor lamp dziennych ustawić w pwm tak:
R: 126
G: 255
b: 255

łatwo można sobie policzyć że w tym momencie jedna lampa na max pwm pobiera: 300mA a dwie lampy biorą 600mA do tego wifi i pozostałe peryferia :)
nie mniej mam 2 napięcia: 600mA jutro poleci przez przetworniczkę step-up a ok 300mA przez przetworniczkę step-down

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 cze 2015, o 16:34 
Użytkownik

Panowie mam mały problem z przetworniczką step up z telmal tą co wyżej podawałem.

Generalnie chodzi jak marzenie przy napięciu in 12V podaje ustawione idealnie 15.6V out. Przy 14V i 14.7V podaje na wyjściu idealnie ustawione 15.5V.

Jak wlacze uklad bez lamp to przetworniczka chodzi idealnie na wyjsciu ma 15.5V po czym podlacze lampy i swieca na bialo

Jak wlacze uklad z podlaczonymi lampami to przetworniczka skacze od 12V do 15.5V a lampy intensywnie mrugaja. Gdy odłącze lampy i podłącze je po ok 1 sek to swieca na bialo a na wyjsciu przetworniczki pojawia się idealne 15.5V.

Jak mogę opóźnić start lamp lub zrobić im soft start.

Moze dołożyć jakieś kondensatory na wyjściu by czas ich ładowania opóźnił start lamp ?

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 30 cze 2015, o 16:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Spróbuj zbuforować wyjscie tej step-up jakimś dużym kondensatorem bo może cos tam sie wzbudza. Poza tym ustaw na wyjsciu tego stepup 20V. Co Ty takie małe zapasy dajesz skoro przetwornice stosujesz?

Ostatnio edytowano 30 cze 2015, o 16:52 przez Nefarious19, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 cze 2015, o 16:52 
Użytkownik

Panowie wine za te cyrki ma LM317T.

Gdy sterownik podłączony jest do zasilacza ATX wszystko chodzi pięknie :)

Namazane ze smarta.

Ostatnio edytowano 30 cze 2015, o 17:32 przez majster, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 30 cze 2015, o 17:31 
Użytkownik

Daje małe zapasy ?
Trzymam się DS ledów w zasadzie to górnej granicy Vref. Obawiam się że jak dam np 20V to na leda przypadnie po 5V i boje sie ze sie spalą mimo terowania prądem. Obawiam się również że drivery od ledów będą się mocno grzały.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 30 cze 2015, o 18:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chyba nie rozumiesz jak dziala led. Przy prądzie znamionowym przewodzenia odklada sie ba niej napięcie znamionowe przewodzenia. Dlatego diody steruje się pradem nie napięciem bo to prąd determinuje napiecie na diodzie. Przy rezystorach np przyłożone napiecie daje prad proporcjonalny do napiecia. Przy diodach jest tak ze do pewnego napiecia w ogóle nie przewodza a jak sie to napiecie przekroczy to zmiana napiecia niewielka powoduje bardzo duży wzrost prądu. A po drugie myślałem ze podłączyłes te przetwornice szeregowo. Jak nie to tak zrób i bedziesz mial spokoj.

PostNapisane: 30 cze 2015, o 18:44 
Użytkownik

Witam.

Kolego majster, nie obraź się, ale kombinujesz jak koń pod górę. Dodatkowa przetwornica, zwłaszcza step -up ( one z definicji są bardziej "kapryśne") ma jakąś tam skończoną sprawność, załóżmy baardzo optymistycznie, że Twoja ma 85%. Przyjmując, że będzie dawać np. 15V, a sumaryczny prąd pobierany z niej to 120+120+60 = 300mA moc pobierana = 15*0.3 = 4,5W, straty mocy ( szacunkowo) = 0.15*4.5 = 0.675W, przypuszczam, że raczej bliżej 1W. A rozproszyć 1W w małej zamkniętej obudowie to... wcale nie taka prosta sztuka.
Dodatkowo, o ile przetwornice step-down z popularnego portalu aukcyjnego są w miarę ok ( nawet te najtańsze, najwyżej elektrolity worto na jakieś sensowne wymienić ), o tyle te step - up to raczej "nie bardzo". Zanim dalej będę się wymądrzał ;-) mam do Ciebie taką prośbę. Zrób taki eksperyment:
1. Zasil tą swoją lampę na próbę stabilizowanym napięciem 12V, albo choć z dobrze naładowanego akumulatora.
2. Zamiast LED-ów zielonych albo niebieskich ( któryś z kanałów, gdzie masz 120mA ) daj rezystor R=12V/120mA = 100ohm w szereg z miliampreomerzem. Prąd, jaki zmierzysz będzie pewnie nieco niższy niż te 120mA. Zobacz, czy driver się grzeje.Powtórz te pomiary, dając np 82ohm. Znów zobacz, czy driver się nie grzeje.
3. Jeśli dla 82ohm prąd znacząco nie wzrośnie, zmniejsz rezystancję do 68ohm, zmierz prąd, zobacz, czy driver się nie grzeje, zmniejsz rezystor do 47ohm, itd.
4. Dobrze by było, abyś dodatkowo, w każdym kroku mierzył napięcie na wyjściu drivera.
Rezystory do prób muszą być przynajmniej 2W, możesz złożyć z mniejszych - np 5*22ohm/1W szeregowo i masz "odczepy" do poszczególnych kroków.
Możesz oczywiście tego nie robić, ale jeśli przeprowadzisz te próby mam dla Ciebie "przepis" na lampy bez kombinowania z przetwornicami. Spytasz pewnie, po co te próby - chciałbym być absolutnie pewien, że te drivery same z siebie są źródłami prądowymi z "przetwornicą". Jeśli tak, ze względu na to, że w lampie masz mieć po 6 diod, dałbym po 3 w szereg, i po 2 takie łańcuchy równolegle i miałbym lampy, które świecą ze stałym natężeniem oświetlinia już gdzieś od 8V.
UWAGA: Gdybyś miał łączyć takie 2 łańcuchy równolegle do każdego wyjścia, to koniecznie daj w szereg z każdym łańcuchem rezystor, aby był na nim spadek powiedzmy 0.1V w celu wyrównania różnic w charakterystykach U/I poszczególnych diod. 0.1V w zupełności wystarczy, a nawet przy prądzie rzędu 120mA stracisz na nich po kilkanaście mW ( dałbym 1206 SMD ).

Pozdrawiam, QuadMan.

Uff, ale się napisałem... ;-).

PostNapisane: 30 cze 2015, o 20:25 
Użytkownik

Zrobię mały oftop myślę że mnie nie ukrzyżują :)

Jestem z tym tematem od samego początku i muszę przyznać że jest to lepsze niż
nie jeden serial (w pozytywnym znaczeniu oczywiście)
Dynamiczna i zmienna akcja, wieke wątków analizowanych, zacna obsada :)
Super temat
kolejny dowód że to forum jest najlepsze .

PostNapisane: 30 cze 2015, o 20:45 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Chyba nie rozumiesz jak dziala led. Przy prądzie znamionowym przewodzenia odklada sie ba niej napięcie znamionowe przewodzenia. Dlatego diody steruje się pradem nie napięciem bo to prąd determinuje napiecie na diodzie. Przy rezystorach np przyłożone napiecie daje prad proporcjonalny do napiecia. Przy diodach jest tak ze do pewnego napiecia w ogóle nie przewodza a jak sie to napiecie przekroczy to zmiana napiecia niewielka powoduje bardzo duży wzrost prądu. A po drugie myślałem ze podłączyłes te przetwornice szeregowo. Jak nie to tak zrób i bedziesz mial spokoj.

Przetwornice step up mam podłączoną

Vin - auto
Vout - drivery led

ledy w driverach są podłączone szeregowo nie mniej nie widzę sensu przekraczania max Vref ledów bo powyżej Vref nie ma różnicy w ich jasności więc po co katować układ ?

Teoria teorią lecz praktyka praktyką ja połączyłem teorię wraz z pomiarami w układzie który aktualnie składałem ....
pozostało dopisać program do końca i montować.

wczoraj układ świecił bez przerwy przez 8h
dzisiaj układ świeci bez przerwy od 7h

wszystko żyje nic się nie grzeje a chyba nikt nie jedzie autem 7 czy 8 h bez pauzy ... a w trakcie pałzy wszystko się wychłodzi bo będzie wyłączone nie mniej i tak sądzę że nie ma sensu chłodzenia układ po 9h wczoraj miał 39stC

------------------------ [ Dodano po: 7 minutach ]

QuadMan napisał(a):
Witam.

Kolego majster, nie obraź się, ale kombinujesz jak koń pod górę. Dodatkowa przetwornica, zwłaszcza step -up ( one z definicji są bardziej "kapryśne") ma jakąś tam skończoną sprawność, załóżmy baardzo optymistycznie, że Twoja ma 85%. Przyjmując, że będzie dawać np. 15V, a sumaryczny prąd pobierany z niej to 120+120+60 = 300mA moc pobierana = 15*0.3 = 4,5W, straty mocy ( szacunkowo) = 0.15*4.5 = 0.675W, przypuszczam, że raczej bliżej 1W. A rozproszyć 1W w małej zamkniętej obudowie to... wcale nie taka prosta sztuka.
Dodatkowo, o ile przetwornice step-down z popularnego portalu aukcyjnego są w miarę ok ( nawet te najtańsze, najwyżej elektrolity worto na jakieś sensowne wymienić ), o tyle te step - up to raczej "nie bardzo". Zanim dalej będę się wymądrzał ;-) mam do Ciebie taką prośbę. Zrób taki eksperyment:
1. Zasil tą swoją lampę na próbę stabilizowanym napięciem 12V, albo choć z dobrze naładowanego akumulatora.
2. Zamiast LED-ów zielonych albo niebieskich ( któryś z kanałów, gdzie masz 120mA ) daj rezystor R=12V/120mA = 100ohm w szereg z miliampreomerzem. Prąd, jaki zmierzysz będzie pewnie nieco niższy niż te 120mA. Zobacz, czy driver się grzeje.Powtórz te pomiary, dając np 82ohm. Znów zobacz, czy driver się nie grzeje.
3. Jeśli dla 82ohm prąd znacząco nie wzrośnie, zmniejsz rezystancję do 68ohm, zmierz prąd, zobacz, czy driver się nie grzeje, zmniejsz rezystor do 47ohm, itd.
4. Dobrze by było, abyś dodatkowo, w każdym kroku mierzył napięcie na wyjściu drivera.
Rezystory do prób muszą być przynajmniej 2W, możesz złożyć z mniejszych - np 5*22ohm/1W szeregowo i masz "odczepy" do poszczególnych kroków.
Możesz oczywiście tego nie robić, ale jeśli przeprowadzisz te próby mam dla Ciebie "przepis" na lampy bez kombinowania z przetwornicami. Spytasz pewnie, po co te próby - chciałbym być absolutnie pewien, że te drivery same z siebie są źródłami prądowymi z "przetwornicą". Jeśli tak, ze względu na to, że w lampie masz mieć po 6 diod, dałbym po 3 w szereg, i po 2 takie łańcuchy równolegle i miałbym lampy, które świecą ze stałym natężeniem oświetlinia już gdzieś od 8V.
UWAGA: Gdybyś miał łączyć takie 2 łańcuchy równolegle do każdego wyjścia, to koniecznie daj w szereg z każdym łańcuchem rezystor, aby był na nim spadek powiedzmy 0.1V w celu wyrównania różnic w charakterystykach U/I poszczególnych diod. 0.1V w zupełności wystarczy, a nawet przy prądzie rzędu 120mA stracisz na nich po kilkanaście mW ( dałbym 1206 SMD ).

Pozdrawiam, QuadMan.

Uff, ale się napisałem... ;-).

Kolego dokładnie tak robiłem nie mniej w lampie mam 5 ledów i nie mogłem dać 2 szeregów na kolor ... zobacz jak ci się układ rozrośnie dla 2 lamp będzie 12 driverów a u mnie z przetwornicą step up mam 6 driverów ... napięcie zwiększam bez zapłonu o 4V z zapłonem o 2V

płytka leżąca na biurku i sprawdzane temperatury to po 34 st na driverze i przetworniczkach
zamknąłem sterownik w obudowę i od ok 2h świecenia pełną mocą mam 39 stC więc nie wiem po co kombinować ?

przetwornica step up jest 3A ja na 2 lampach pobieram 660mA
cały układ wraz z wifi prockiem i peryferiami pobiera max 780mA mierzone :)

nic się nadmiernie nie grzeje nawet jak jest w obudowie więc nie wiem po co kombinować z rezystorami ... dodatkowo o zgrozo 2W grzałkami ? jeżeli w tym układzie jak teraz mam max 39stC w zamkniętej obudowie.

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Zaba napisał(a):
Zrobię mały oftop myślę że mnie nie ukrzyżują :)

Jestem z tym tematem od samego początku i muszę przyznać że jest to lepsze niż
nie jeden serial (w pozytywnym znaczeniu oczywiście)
Dynamiczna i zmienna akcja, wieke wątków analizowanych, zacna obsada :)
Super temat
kolejny dowód że to forum jest najlepsze .

Cieszę się że śledzisz temat od początku ....
mam nadzieję że to nie sarkazm

"Dynamiczna i zmienna akcja, wieke wątków analizowanych, zacna obsada :)"

ja po prostu chciałem poruszyć temat odnośnie przetworniczek DW8501 uważam że są godne uwagi i tanie nie mniej jeżeli twierdzisz inaczej to najmocniej przepraszam ale sądzę że osoby które nie miały nigdy nic do czynienia z power ledami RGB i driverami led czytając ten temat pójdą od razu dobrą drogą i zastosują drivery a nie jak ja na początku 2 przetworniczki 5V i rezystory przy ledach.

PostNapisane: 30 cze 2015, o 21:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Majster, jak Twoim zdaniem mozesz przekrocztc napiecie na ledach jak to driver pradowy reguluje ich napiecie poprzez prąd? To ustaw ta przetwornice tak żeby napięcie na jej wyjsciu bylo rowne sumą spadków napięć na diodach przy ustawionym prądzie plus kilka voltów zapasu dla drivera. I tyle.

PostNapisane: 30 cze 2015, o 21:56 
Użytkownik

Witam ponownie.

majster napisał(a):

....Kolego dokładnie tak robiłem nie mniej w lampie mam 5 ledów i nie mogłem dać 2 szeregów na kolor ... zobacz jak ci się układ rozrośnie dla 2 lamp będzie 12 driverów a u mnie z przetwornicą step up mam 6 driverów ... napięcie zwiększam bez zapłonu o 4V z zapłonem o 2V

płytka leżąca na biurku i sprawdzane temperatury to po 34 st na driverze i przetworniczkach
zamknąłem sterownik w obudowę i od ok 2h świecenia pełną mocą mam 39 stC więc nie wiem po co kombinować ?

Tu po prostu coś pokręciłem :-(, przepraszam za zamieszanie. Byłem pewien, że mówimy o 6 diodach w lampie. A przy 5 nie bardzo masz wyjście, ok, nie da się podzielić 5 na 2 bez reszty :-). A w ogóle to ja nie przepadam za przetwornicami step-up, może dlatego te 6 ledów widziałem. Ślepy jak czegoś nie dojrzy, to sobie wymyśli ;-)....

majster napisał(a):
nic się nadmiernie nie grzeje nawet jak jest w obudowie więc nie wiem po co kombinować z rezystorami ... dodatkowo o zgrozo 2W grzałkami ? jeżeli w tym układzie jak teraz mam max 39stC w zamkniętej obudowie.

Nie zrozumieliśmy się, rezystory miały być jedynie do testów driverów, nie w gotowym układzie - jeśli o tych 2W mówimy.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 1 lip 2015, o 08:40 
Użytkownik

QuadMan napisał(a):
Witam ponownie.

majster napisał(a):

....Kolego dokładnie tak robiłem nie mniej w lampie mam 5 ledów i nie mogłem dać 2 szeregów na kolor ... zobacz jak ci się układ rozrośnie dla 2 lamp będzie 12 driverów a u mnie z przetwornicą step up mam 6 driverów ... napięcie zwiększam bez zapłonu o 4V z zapłonem o 2V

Tu po prostu coś pokręciłem :-(, przepraszam za zamieszanie. Byłem pewien, że mówimy o 6 diodach w lampie. A przy 5 nie bardzo masz wyjście, ok, nie da się podzielić 5 na 2 bez reszty :-). A w ogóle to ja nie przepadam za przetwornicami step-up, może dlatego te 6 ledów widziałem. Ślepy jak czegoś nie dojrzy, to sobie wymyśli ;-)....

majster napisał(a):

Nie zrozumieliśmy się, rezystory miały być jedynie do testów driverów, nie w gotowym układzie - jeśli o tych 2W mówimy.

Pozdrawiam, QuadMan.

Nic się nie stało każdy z nas się uczy i popełnia błędy czasem coś zle doczyta.

Nie mniej nie uważam by mój układ był jakiś super oprymalny. Nie miałem również nigdy styczności z step-up nie mniej tutaj musiałem jej użyć a czy i jak długo pożyje ten step up zobaczymy :) jak coś to w zapasie mam jeszcze jeden :)

Nefarious19 napisał(a):
Majster, jak Twoim zdaniem mozesz przekrocztc napiecie na ledach jak to driver pradowy reguluje ich napiecie poprzez prąd? To ustaw ta przetwornice tak żeby napięcie na jej wyjsciu bylo rowne sumą spadków napięć na diodach przy ustawionym prądzie plus kilka voltów zapasu dla drivera. I tyle.

Dokładnie tak mam teraz zrobione i poustawiane. A ledy na max pwm świecą jak szalone :)

Namazane ze smarta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1