Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 wrz 2026, o 15:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 cze 2015, o 22:35 
Użytkownik

Tu masz bardzo fajnie i rzeczowo wyjaśnione zagadnienia z synchronizacją
i "problemem" wiecznego kalendarza
http://www.mirekk36.blogspot.com/2015/05/rtc-synchronizacja-czasu-wieczny.html#more
obejrzyj cykl poradników a na pewno Ci pomogą w ogarnięciu tematu

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 cze 2015, o 05:55 
Użytkownik

Dziękuję za sugestię, ale cały cykl obejrzałem i na podstawie poradników napisałem biblioteki PCF8583.c i PCF8583.h, które zastosowałem w "Dawcy czas" (działa i synchronizuje się z NTP). Teraz spróbuję więc podmienić funkcję pozyskującą czas.

PostNapisane: 17 cze 2015, o 15:07 
Użytkownik

Proszę o pomoc w następującej sprawie. Uruchomiłem zegar synchronizowany czasem GPS (UART_RX_STR_EVENT, RTC_EVENT). Problem mam z realizacją zdarzenia GetGPSTime_EVENT przez analogię do GetNTPTime z "Dawcy czasu". Obecnie pozyskiwanie danych oraz ich parsowanie odbywa się w ramach funkcji parcującej (parse_uart_data), a więc co 1s. Działa to dobrze, ale chciałbym rozdzielić pozyskiwanie danych od ich parsowania i wszystko to wykonywać na początek, na sztywno co 10s.
Kod funkcji parsującej (poglądowo, nieco skrócony). Jak przenieść PART1 do zdarzenia GetGPSTime?
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 21 cze 2015, o 08:17 
Użytkownik

Witam!
Zrealizowałem programowo wymuszanie synchronizacji z gps krótko po restarcie zegara lub włączeniu zasilania, tak aby nie trzeba było czekać do zaprogramowanej synchronizacji np. 1h. Wprowadziłem zmienną temp=5 tuż przed pętlą while, która jest sprawdzana w zdarzeniu GetGPSTime_EVENT i zmienna wartość zmiennej "co_ile_czasu" np. na 5. Za pomocą zmiennej "co_ile_czasu" ustawiamy czasokres synchronizacji.
"Wymuszenie" działa dobrze tzn. gdy wgrywam program do uC i nie odłączam zasilania:
sekwencja: odczyt czasu z RTC prawidłowy -> 5s -> prawidłowa korekta czasu -> 1min -> kolejna zaprogramowana synchronizacja prawidłowa.
Inaczej jest podczas tzw. zimnego startu, po włączeniu zasilania uC:
sekwencja: odczyt czasu z RTC prawidłowy -> 5s -> BŁĘDNY CZAS -> 1min -> kolejna zaprogramowana synchronizacja prawidłowa.
Gdy zakomentuję wymuszenie pierwszej synchronizacji po "starcie" zegara wszystko działa dobrze, tzn. obojętnie czy zegar był wyłączony czy wgrano wsad, pierwsza zapalanowana synchronizacja jest zawsze poprawna. Nie mają znaczenia czasy tzn. czy po 5s czy po dłuższym czasie.

Czym różni się wgranie wsadu do uC i start programu, od startu programu po włączeniu zasilania uC. Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu powyższego zjawiska i rozwiązaniu problemu.

Pozdrawiam

PostNapisane: 21 cze 2015, o 10:03 
Użytkownik

Tego nie wiem musiałby się ktoś bardziej doświadczony wypowiedzieć
może wstaw małe opóźnienie przed while ale to jest spekulacja z mojej strony :)

PostNapisane: 21 cze 2015, o 10:30 
Użytkownik

Pewnie GPS potrzebuje dłuższego czasu niż 5 sekund od momentu jego uruchomenia, by podawał prawidłowy czas. Gdy wgrywasz program do procka to GPS już podaje czas prawidłowo, bo przecież już dawno jest włączony.

PostNapisane: 21 cze 2015, o 10:41 
Użytkownik

anshar napisał(a):
Pewnie GPS potrzebuje dłuższego czasu niż 5 sekund od momentu jego uruchomenia, by podawał prawidłowy czas. Gdy wgrywasz program do procka to GPS już podaje czas prawidłowo, bo przecież już dawno jest włączony.

Problem wydaje się być rozwiązany. GPS potrzebuje na zimny start ok 60s. Po ustawieniu takiego okresu czasu do pierwszej synchronizacji wszystko działa ja należy. Dziękuję bardzo Koledze za sugestię.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1