W związku z informacją jaką dostałem ostatnio od kolegi daro2020, odnośnie problemów z naszymi modułami micro SD ale podobnie sprawa się ma w zestawach ATB, mogło dochodzić czasem (choć rzadko tak na prawdę - patrząc na ilość zgłoszeń) .... więc mogło dochodzić do problemu polegającego na tym, że nie wszystkie karty pamięci chciały działać w naszych czytnikach (szczególnie te stare karty - produkowane stosunkowo dawno - bo nie spotkaliśmy żadnych problemów z obecnie kupowanymi nowymi kartami pamięci).
Jak słusznie zauważył kolega daro2020 powodem problemu był fakt, że w naszych rozwiązaniach linia CS z procesora sterowała nie tylko linią CS karty ale także blokowała/odblokowywała bufory trójstanowe w scalaku LVC125. Po dogłębnej analizie problemu okazało się, tak jak sugerował kolega - nie wszystkie karty chcą "rozmawiać" dokąd nie otrzymają tzw "dummy clocks" na linię SCK.
W związku z powyższym - dziękuję koledze daro2020 za wyśledzenie tego babolka, a my cóż .... musimy jakoś rozwiązać problem. Więc ogłaszam co następuje: (licząc na to, że uczciwe podejście do klienta, troska o klienta ponad wszystko - nie zostanie nie zauważone)
Jeśli u kogoś obojętnie czy w zestawie ATB czy w module micro SD (nie ważne czy na gwarancji czy po gwarancji!) akurat wystąpi taki problem i karta nie będzie chciała działać bo jest stara, to bez zmrużenia oka można wysłać do nas do naprawy zestaw albo moduł micro SD. Sama naprawa oczywiście będzie zupełnie GRATIS! jedyny koszt jaki wejdzie w grę to koszt przesyłki w jedną stronę (do nas) ... chyba, że ktoś ma możliwość osobiście nam dostarczyć.
Na koniec UWAGA! ... w związku z powyższym - WSZYSTKIE kolejne moduły micro SD i zestawy ATB będą już przerobione fabrycznie przez nas po zakupie - nie ma zatem co się obawiać
że trzeba będzie je ponownie do nas wysyłać, jeśli zakup nastąpi po dzisiejszej dacie czyli po
11 czerwca 2015 roku.
I jeszcze jedno - również z uwagi na przeróbkę - MUSIAŁEM dostosować (zmienić nieco) funkcję do sterowania zasilaniem karty pamięci, w naszych zestawach i naszych czytnikach. Chociaż może nie wszyscy sobie zdają sprawę z tego, że jak dotąd na rynku w Polsce tylko i wyłącznie nasze moduły posiadają tę jakże cenną opcję, która ZDECYDOWANIE wspomaga niezawodne bardzo długotrwałe działanie kart np w datalogerach, które muszą przez cały rok albo i dłużej zbierać dane bez kontroli użytkownika. Jak wiemy z różnych opisów w internecie - bardzo częstym przypadkiem jest to, że po miesiącu, czasem po kilku tygodniach - czasem po dwóch miesiącach - karta potrafi się zablokować i zapisy się KOŃCZĄ brutalnie. Dzięki sterowaniu zasilaniem tego zjawiska się pozbywamy raz na zawsze
Tyle, że w związku z przeróbką, funkcja do sterowania zasilaniem karty, wymagać też będzie MINIMALNEJ przeróbki .... na szczęście sprowadza się to TYLKO i wyłącznie do konieczności dodania JEDNEJ linii
jak niżej:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
www.youtube.com/mirekk36 ]