Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 lut 2025, o 23:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 maja 2015, o 13:18 
Użytkownik

Cześć, potrzebuję dokonać pomiaru każdego z kilku ogniw, które są połączone w szereg.

Obrazek

Zakładając, że każde z ogniw ma napięcie, które będzie się mieściło w zakresie 0 - Vref. Nie mam pomysłu jak mógłbym to podłączyć pod wejścia ADC, tak by możliwy był pomiar napięcia każdego z ogniw oddzielnie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2015, o 13:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Może użyjesz wzmacniaczy operacyjnych w topologii wzmacniacza różnicowego? Możesz też zrobić dla każdego ogniwa dzielnik rezystorowy do masy, Od pomiaru napięcia na drugim dzielniku odejmujesz pomiar z pierwszego i masz napięcie na drugim ogniwie. Od pomiaru na 3 dzielniku odejmujesz zsumowane pomiary z dzielników 1 i 2 i masz pomiar na trzecim ogniwie itd.

PostNapisane: 23 maja 2015, o 10:28 
Użytkownik

I nie będzie to zbytnio rozładowywało akumulatora? Co z dokładnością takiego rozwiązania?

PostNapisane: 23 maja 2015, o 10:45 

karololo napisał(a):
Cześć, potrzebuję dokonać pomiaru każdego z kilku ogniw, które są połączone w szereg.

Obrazek

Zakładając, że każde z ogniw ma napięcie, które będzie się mieściło w zakresie 0 - Vref. Nie mam pomysłu jak mógłbym to podłączyć pod wejścia ADC, tak by możliwy był pomiar napięcia każdego z ogniw oddzielnie.

Podłącz te ogniwa pod cztery ADC a wartości poszczególnych napięć wyliczysz poprzez odejmowanie .
Oczywiście trzeba do teko wykorzystać np. jakieś precyzyjne potencjometry albo dobrane rezystory.
No i musi być wspólna masa dla takiego prostego układu pomiarowego.

PostNapisane: 26 maja 2015, o 12:46 
Użytkownik

Tylko, że będzie to mało dokładne. A co w przypadku wzmacniacza różnicowego? Jak by to wyglądało?

PostNapisane: 26 maja 2015, o 12:52 

karololo napisał(a):
A w jakim celu jeśli można wiedzieć?

PostNapisane: 26 maja 2015, o 14:16 
Użytkownik

@wojtek, np. w celu ich równomiernego ładowania - balancer...

PostNapisane: 26 maja 2015, o 14:27 

SylwekK napisał(a):
@wojtek, np. w celu ich równomiernego ładowania - balancer...

@SylwekK pytałem autora, myslę że jak będzie chciał to mi sam odpowie, potrafię sobie wyobrazić kilka powodów takich pomiarów ;) - pytanie moje nie jest pozbawione sensu, bo np. w takim przypadku jak napisałeś można również posłużyć się dedykowanymi układami.

PostNapisane: 26 maja 2015, o 16:22 
Użytkownik

Prawdę mówiąc nie widzę innego powodu jak ten jeden czyli zastosowania do ładowarki/rozładowywarki i chętnie poznam Twoje propozycje :)
Może i są do tego układy, ale to nie znaczy, że nie można zrobić na uC poza tym napisałem to z własnego doświadczenia, bo sam robiłem balancer tyle, że 2x12V w szeregu i też musiałem znać napięcia na obydwu aku i wystarczyły zwykłe dzielniki rezystorowe.

PostNapisane: 27 maja 2015, o 15:43 

karololo napisał(a):
Tylko, że będzie to mało dokładne. A co w przypadku wzmacniacza różnicowego? Jak by to wyglądało?

HMM . A jakich dokładności oczekujesz ?
Przy całkowitym napięciu tego stosu np.12V układ na zwykłych dzielnikach rezystorowych daje rozdzielczość rzędu
0.01V . Potrzebujesz lepszej ? A co do dokładności to masz zawsze możliwość w znanym sobie już
układzie zastosować kompensacje programową co nie jest jakieś ani trudne czy kłopotliwe .
Prądu taki układ też nie musi wiele konsumować ,kwestia jaką impedancje wejściową mają ADC .

PostNapisane: 6 cze 2015, o 17:57 
Użytkownik

a nie można po prostu najzwyklejszego dzielnika napięcia dla każdego ogniwa ? i plus i masa dzielnika brana z danego ogniwa i temat załatwiony ?

Strefa czasowa: UTC + 1