Próbuję analizować kod i zrozumieć jak działa sterowanie wyświetlacza LEDowego ...
Poczytałem trochę w niebieskiej książce ... trochę zaczynam rozumieć ... no to mówię wgram sobie sobie do mikrokontrolera na próbę przykład z płyty: 04_LED.
Znalazłem erratę Mirka odnośnie kodu w pliku lcd44780.c i podmieniłem na poprawiony ...
Zrobiłem sobie płytkę do testów na Atmega 8 z LCD na której uruchomiłem kilka prostych programików i działa bez zarzutu.
Niestety przy próbie skompilowania przykładu ( kod jest dziewiczy , czyli taki jak go stworzył Mirek ) otrzymuję błędy i niestety na razie nie potrafię ich usunąć bo nie wiem za bardzo co oznacza komunikat kompilatora . Wytłumaczcie mi proszę o co chodzi jeśli ktoś kuma o co chodzi z tym komunikatem kompilatora :
Building file: ../main.c
Invoking: AVR Compiler
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega8 -DF_CPU=8000000UL -MMD -MP -MF"main.d" -MT"main.d" -c -o "main.o" "../main.c"
../main.c:17:14: error: variable 'tab1' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
../main.c:22:9: error: variable 'znak_buzka' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
../main.c:23:9: error: variable 'znak_termo' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
../main.c: In function 'main':
../main.c:36:2: warning: passing argument 1 of 'lcd_str_P' discards 'const' qualifier from pointer target type [enabled by default]
In file included from ../main.c:11:0:
../LCD/lcd44780.h:172:6: note: expected 'char *' but argument is of type 'const char *'
make: *** [main.o] Błąd 1
A tutaj część kodu której dotyczą błędy wykryte przez kompilator:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.