Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 sty 2025, o 00:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 maja 2015, o 10:57 
Użytkownik

Ostatnimi czasy pojawił się u mnie pomysł aby upakować troszkę elektroniki do domu. Ogólnie mam już sterownik pieca CO, który testuję już trochę (aby z czystym sumieniem się nim podzielić) i chciałbym trochę to rozbudować. Pomysł jest taki:
- watomierzem 3-faz dla całego domu
- mały moduł w każdym gniazdku mierzący zużycie, pozwalający włączać lub wyłączać gniazdko i może coś jeszcze
- połączenie ze sterownikiem pieca CO
- drukarka termiczna do logów systemu
- podłączenie bramy przesuwnej i furtki
- moduł główny z ETHERNET i/lub WiFi

Watomierz - założenia:
- ADE7752 do pomiarów na fazę (zastanawiam się, czy samej atmegi nie zaprzęgnąć)
- przekładnik prądowy 2000:1 do pomiarów bez ingerencji w instalację
- upakowanie do modułu na szynę DIN
- wyświetlacz OLED i przyciski

Moduł - gniazdko:
- ACS758 do pomiaru
- MOC3041 + BT136 (lub mocniejszy) do załączania (chciałbym, by gniazdko mogło pracować autonomicznie)
- mała atmega
- mały zasilacz 230/5 AC/DC ( LNK304 ?)
- moduł RF433 lub NRF24L01 +

Sterownik pieca:
- wyjście RS232 i RS485
- sterowanie za pomocą odpowiednich komend AT

Drukarka termiczna:
- wejście RS232 i RS485
- drukowanie za pomocą komend AT lub w locie (tryb transparentny)

Prosiłbym o ocenienie modułów - moduły mają pracować zarówno w kuchni, łazience, pokoju. Jak narazie to są to ogólne założenia celem zrobienia i testów prototypów. Może podsuniecie koledzy jakieś ciekawe pomysły, rozwiązania.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2015, o 00:47 
Użytkownik

Cześć Kolego Icer_cmg,

Dziwne... Taki ciekawy temat a nikt się od paru dni nie wypowiada. :| Specjalnie czekałem aż Któryś z Kolegów bardziej doświadczonych ode mnie się wypowie, no ale nic (co tam taki informatyk jak ja może dużo napisać nt. Elektroniki...). W każdym razie (pamiętając o słowach Sunriver'a) mam takie pół-retoryczne pytania:
W jaki sposób zasilasz moduł główny i moduły peryferyjne na wypadek spadku/odcięcia zasilania sieciowego? Zakładając hipotetyczną sytuację: Pada zasilanie sieciowe i co? Moduł główny traci dane nt. np. czasu? A jeśli nie, to czy jest zasilany z baterii? ;) Z jakiej? Zwykłej alkalicznej czy akumulatorka?
A może jeśli masz kasę i możliwości myślałeś o silnikach profesora Searl'a (SEG) lub silnikach Sterling'a? ;)

Bardzo ciekawe rozwiązania nt. oszczędzania energa'ii ;) i moduł z Analog Devices także ciekawy ;)

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 1 cze 2015, o 21:32 
Użytkownik

Co do zaniku zasilania - tylko moduł główny będzie miał mały zapas (w sumie o tym nie myślałem wcześniej, ale dzięki za podpowiedź). Wymyśliłem, że Atmega pracująca w głównym module będzie miała superkondensator 1F mający możliwość zasilenia tylko procka i do tego będzie czujnik zaniku zasilania sieci. W tym momencie będzie zapis potrzebnych parametrów do EEPROM i przysłowiowy zgon.

Też w sumie jestem troszkę zawiedziony że nikt nic nie podpowiedział. Rozmawiałem wcześniej z Rezasurmar na czacie i troszkę mi podpowiedział. Myślę, że jak przygotuję prototypy to temat się ruszy. Ogólnie jestem amatorem i jakiejś mega kasy to nie mam. Jak to mówią - mam kilka Mirkowych płytek i dokładam skrobane chińczyki do tego.

PostNapisane: 1 cze 2015, o 21:48 
Użytkownik

oj tam .... poszukaj u mnie na stronie szczątkowych opisów działającego już systemu RSHI
i zrób korelację z tym co masz zamierzone :)

Strefa czasowa: UTC + 1