Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 08:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 maja 2015, o 19:48 
Użytkownik

Hej,
Jest to jeszcze projekt niedokończony, ale postanowiłem się nim z Wami podzielić - między innymi dlatego, że od miesiąca leży i czeka na dalsze prace :) Mam nadzieję, że zostanę "zmotywowany" do ich kontynuowania :)
A więc w teorii ma to być mini-stacja pogodowa z własnym LCD, ale również po dodaniu modułu AtnelWiFi - mini stacja internetowa :)
W skład wchodzi LCD COG 128x64 na sterowniku ST7565R, czujnik ciśnienia BMP085 i czujnik wilgotności DHT11. Wszystko jest pędzone procesorkiem STM32f103.
Jeśli ktoś spyta dlaczego stm?, to odpowiem, że je lubię :)
Czego mi jeszcze brakuje? Na pewno modułu WiFi, myślałem o radiowym łączu do czujnika zewnętrznego do odczytu temperatury i wilgotności na zewnątrz, być może jeszcze prędkości wiatru? :)
Projekt powstaje w wolnych chwilach, w sumie już od pół roku :)
Obrazek

Temperatura w pierwszej linii jest z BMP085, zaś w trzeciej z DHT11 - widać, że producent DHT nie kłamie o dokładności :), zresztą rozbieżności są nie większe niż 1 stopień Celsjusza.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 maja 2015, o 21:18 
Użytkownik

Forestując :

-- łe na stykówce , w ogóle to jakiś podejrzany aku i te poplątane przewody , i lcd za niebieski :)

A tak poważnie ciekawa konstrukcja ... można by to miniaturyzować , czyjniki puścić po fifirifi ... albo innym RFem np na tanich Nrfach
i odczyt na Wifi ,

ogólnie gratuluję pomysłu i wykonania w niekorzystnym i stratnym stykówkowym środowisku ... czekamy na więcej :)

PostNapisane: 31 maja 2015, o 21:53 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

A ja się spytam ile czasu wytrzymuje bateryjka.

PostNapisane: 1 cze 2015, o 14:14 
Użytkownik

Ja zastosowałbym DHT22, które są znacznie lepsze, dokładniejsze jeśli chodzi o pomiar wilgotności-testowałem sporo DHT11, DHT22 i DHT22 okazywały się dokładniejsze.

Projekt oczywiście bardzo ciekawy. Mi się marzy jeszcze pomiar CO2, UV itp.

PostNapisane: 1 cze 2015, o 18:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
I oczywiście potwierdzam ,zastąp DHT11 na DHT22 jest o klasę wyżej oczywiście w klasie tego typu sensorków.
Pozdrawiam

PostNapisane: 1 cze 2015, o 19:58 
Użytkownik

Hej,
Sun, to jest prototyp - więc stykówka jeszcze troszkę mu posłuży :)
Przybieram się do nRF24l01 i zbudowania kombajnu z wieloma czujnikami, dodatkowo WiFi do puszczenia tego w świat... Ale to jeszcze troszkę potrwa, bo robię to gdy się nudzę :)

Cytuj:
A ja się spytam ile czasu wytrzymuje bateryjka.

Jagi - nie wiem ile wytrzymuje bateryjka, bo urządzenie pracuje czasami kilka minut dziennie, a czasami przez tydzień wcale :) Ale pomierzę któregoś razu pobór prądu i dam znać. Na pewno sam LCD jest fajny, bo bez podświetlenia bierze max. 200uA! Podświetlenie z dość mocnym światłem to jakieś 15mA - więc i tak mało.
Dodatkowo stm chodzi na max czyli 72MHz, a do tej aplikacji tyle nie trzeba :)
W każdym razie bateryjki nie ładowałem już dobrych kilka miesięcy.

Cytuj:
testowałem sporo DHT11, DHT22 i DHT22 okazywały się dokładniejsze

Zgadzam się, że DHT22 jest dokładniejszy i ma szerszy zakres pomiarowy, ale do tej konkretnie aplikacji z premedytacją wybrałem tańszy DHT11 i moim zdaniem to wystarczy. Nie buduję terrarium, gdzie muszę utrzymać z dużą dokładnością wilgotność, a chodzi mi jedynie o ogólny podgląd sytuacji. No i DHT11 jest blisko 4 razy tańszy :)

Cytuj:
Mi się marzy jeszcze pomiar CO2, UV

Być może dołożę pomiar mocy promieniowania słonecznego, bo mam dostęp do certyfikowanych modułów fotowoltaicznych służących do budowy mierników tego typu :)

PostNapisane: 1 cze 2015, o 20:26 
Użytkownik

Projekt fajny. Sam jestem na etapie budowy podobnej stacji meteo, z tym, że na atmedze, dane prezentowane na WWW(baza danych z wykresami dobowymi, rocznymi itd.) +prezentacja stacjonarnie w pokoju. Jak już poprzednicy pisali DHT22 jest o niebo lepszy od DHT11. Jest gdzieś nawet temat, gdzie ktoś testował kilka DHT11 i dane były wyssane z palca. Teraz planuję zrobić moduł pomiaru opadów. Jeśli masz warunki (ja niestety nie) możesz prosto zrobić jeszcze pomiar prędkości i kierunku wiatru. Pamiętaj, że temperaturę mierzymy w cieniu 2 metry nad gruntem (najlepiej trawiastym) . Niestety podobnie jak Ty robię to tylko w wolnych chwilach więc idzie powoli.

PostNapisane: 1 cze 2015, o 20:31 
Użytkownik

buz11 napisał(a):
Hej,
Przybieram się do nRF24l01 i zbudowania kombajnu z wieloma czujnikami, dodatkowo WiFi do puszczenia tego w świat... Ale to jeszcze troszkę potrwa, bo robię to gdy się nudzę :)
... a chodzi mi jedynie o ogólny podgląd sytuacji. No i DHT11 jest blisko 4 razy tańszy :)
Być może dołożę pomiar mocy promieniowania słonecznego, bo mam dostęp do certyfikowanych modułów fotowoltaicznych służących do budowy mierników tego typu :)

Fajne! Gdy się nudzisz robisz co Chcesz! A do czego użyjesz promieniowanie słoneczne?

PostNapisane: 1 cze 2015, o 21:05 
Użytkownik

Cytuj:
A do czego użyjesz promieniowanie słoneczne?

Póki co to chyba tylko jako ciekawostkę, ale w przyszłości można to wykorzystać do sprawdzania efektywności własnej instalacji fotowoltaicznej :)

PostNapisane: 7 cze 2015, o 12:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Tak jeszcze odnośnie DHT22 nie po to by Ciebie do czegoś zmuszać ale jeżeli mierzysz bardzo dokładnie ciśnienie za pomocą BMP085 (który jest dobrym i tanim czujnikiem- ma kompensację temperatury ) to jeżeli byś chciał np. prognozować pogodę albo obliczać punkt rosy w przyszłości to zalecam opieraj się na dokładnych danych nie piszę abyś wydawał kasę na SHT bo są faktycznie drogie i czasami poza zasięgiem np. SHT15 czy SHT75 ale czasami przydadzą się przynajmniej jakieś wiarygodne wyniki do dalszych opracowań przez procek. Kiedyś sam tak się bawiłem DHT11 i zabrakło mi dokładności robiąc swoją stację pogodową z punktem rosy i prostą bazą do późniejszej prognozy pogody nie mówiąc już o znacznych rozbieżnościach pomiędzy DHT11 i DHT22 wyniki różniły się czasami o 5-10% to już było za dużo dla mnie.
Pozdrawiam

PostNapisane: 17 cze 2015, o 09:07 
Nowy

Jestem ciekaw efektu końcowego, jak to będzie wyglądało i działało.

PostNapisane: 7 gru 2015, o 23:11 
Użytkownik

franet61 napisał(a):
Jestem ciekaw efektu końcowego, jak to będzie wyglądało i działało.

A ja jestem ciekaw twojego podpisu w stopce :) 1 post i reklama (page rank w google)

jkarczew napisał(a):
Projekt oczywiście bardzo ciekawy. Mi się marzy jeszcze pomiar CO2, UV itp.

Buz11 -> Ruszyłeś coś z tematem bo do swojej stacji myślę nad promieniowaniem słonecznym, emisją UV oraz Co2 w powietrzu ale nie bardzo wiem jak to ugryźć ... i na jakich czujnikach się opierać.

Strefa czasowa: UTC + 1