Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 gru 2024, o 21:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 maja 2015, o 13:07 
Użytkownik

Posiadam pilot IR, który chcę "rozpracować". Z zieloniutkiej książki wgrałem sobie wsad do dekodowania IR i z z pomocą MkDekodera otrzymałem taki przebieg:
Obrazek
Na podstawie biblioteki do pilota samsunga stworzyłem w projekcie "nowy_pilot" i dobieram czasy:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wyrzucam sobie komendy i adresy przez terminal i co mnie już irytuje, za każdym przyciśnięciem tego samego klawisza na pilocie, jego komenda i adres są różne :cry:
Zauważyłem, że jeśli molestuję cały czas jeden klawisz to adres i komendy się zgadzają, a jeśli kliknę 1 przycisk, potem 2 przycisk i ponownie 1 przycisk, to dane 1 przycisku są różne. Z doborem czasów kombinowałem już na "setki" sposobów. Bardzo proszę o pomoc kolegów. Kody i biblioteki tak jak wspomniałem z GB.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2015, o 15:28 
Moderator

a co to znaczy że są różne - to pokazałybś przebiegi z mkdekodera a nie, wrzuciłeś jeden i weź tu się domyślaj dalej co tam u ciebie się dzieje

PostNapisane: 30 maja 2015, o 15:44 
Użytkownik

Wrzucam 3 przebiegi dal tego samego klawisza:
ObrazekObrazekObrazek
oraz 1 przebieg dla innego klawisza:
Obrazek

edit:bardzo proszę o jakieś wskazówki, jak mam odczytać prawidłowo czasy, bo jak na razie z tak trywialną rzeczą sobie nie radzę

PostNapisane: 30 maja 2015, o 21:38 
Użytkownik

Bawiłem się ostatnio pilotami Samsunga, mój przypadek był bardzo dziwny, pilot dla jednego klawisza wysyłał różne ramki , jak się po kilku dniach zabawy okazało powodem takiego zachowania były rozładowane baterie w pilocie, po wymianie baterii problem znikł.
Zrobiłem też obsługę pilota z wieży Thomsona (charakterystyczny header = 9000 + 8 bitów adresu+8 bitów adresu zanegowanego+8 bitów komenda+8 bitów komenda zanegowana ) przykładowa ramka 0xC13E11EE ,ale oryginalna obsługa przerwania z GB z biblioteki samsunga też dawała różne wyniki dla jednego klawisza.
Znając sposób kodowania napisałem własną obsługę przerwania czytającą całą ramkę , potem odpowiednie porównania maskowania ,przesunięcia bitowe i wszystko działało bez problemu. Testowo program pisałem dla Atmegi 32 taktowanej kwarcem 16Mhz i wszystko było ok, ale końcowy układ miał działać na Atmedze 8 taktowanej wewnętrznie 8MHz no i klapa. Po kilku godzinach „przyjemnej zabawy” okazało się ,że dla Atmegi 8 8MHz charakterystyczny header wynosił 9300.
Jeżeli mogę coś poradzić to polecam zacząć od zdekodowania ramek dla kilku klawiszy. Ja osobiście wolałem porównywać i dekodować ramki ze skopiowanych czasów z terminala, do tego jakiś arkusz kalkulacyjny i dla mnie było o wiele prościej.

Strefa czasowa: UTC + 1