Witam, kwestia wygląda następująco: chce sterować silnikiem DC, za pomocą płytki ATB 1.04b modulacją szerokości impulsów PWM, jak do tej pory udało mi się osiągnąć sterowanie silnikiem prawo, lewo, hamowanie, przy pomocy micro-switchów - PD2, PD3, PD4. Docelowo silnik ma zmieniać obroty w zależności, od wskazań czujnika, ale ta kwestia jest na ten moment pomijana, po prostu chce ogarnąć na początek samego PWM'a. Diody używam, do dodatkowej sygnalizacji stanu pracy silnika.
Aktualnie utknąłem na tym, jak to dobrze podłączyć. Zatem piszę z prośbą o podpowiedź, czy dobrze rozumiem, jak mam podłączyć zworki do sterowania silnika DC przy pomocy regulacji PWM scalakiem L293D na płytce prototypowej ATB 1.04b. Szukałem w instrukcji płytki, ale jest troszkę inne ustawienie pinów tzn. :
(na stronce jest przekierowanie do starszej wersji płytki), szukałem na forum i w paru innych miejscach, ale nic nie znalazłem na te temat.
Poniżej zamieszczam, jak wygląda u mnie na ATB 1.04b :
W programie nic szczególnego raczej niema, ale dla pełnego zobrazowania sytuacji wstawię
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Teraz przejdę do meritum, wydaje mi się, żeby ustawić PWM ( i tutaj prosiłbym o sprawdzenie, czy moje przypuszczenia są prawidłowe ) :
1)W porównaniu do wersji podstawowej na pewno muszę rozewrzeć zworkę J10.
2) Sygnał wysoki sterujący silnikiem pozostawiam bez zmian - w tym przypadku WE_A (1<<PD1) i WE_B (1<<PD0).
3) Żeby modulować impuls z kanału PB3 (ustawienie wyjścia 0C0) podłączam go do PIN'u PWM. Jako, że steruje silnikiem 1, wejście PWM jest oznaczone na schemacie jako DC_PWM2. Ze schematu możemy odczytać, że jedno wejście na PIN'ie J14 jest podłączone do VCC i drugie to nasz modulowany sygnał PWM i tutaj pytanie:
3 W miejscu zworki J14 podpinam kabelek z PB3 (OC0) - po której stronie podpiąć PWM'a po prawej czy po lewej stronie z mojego zdjęcia? Bo nie widzę, na płytce żadnych oznaczeń który PIN to 1, a który 2 Poza tym domyślam, się, że podłączenie PIN'u 1 do Vcc (przy J14) zostało już wykonane - jakiś SMD R22 znajduję się na dolnej części płytki, więc wnioskuje, że ten po wyjęciu zworki zostaje od strony górnej do niczego nie podłączony?
Sorki, że tak się rozpisałem do problemu z kategorii trywialnych, ale wole wszystko od razu napisać, niż, aby później ktoś zgadywał co miałem na myśli