Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lis 2024, o 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2015, o 08:45 
Użytkownik

Witam,

Po głowie chodzi mi pomysł, czy nie dałoby się do najprostszego wzmacniacza klasy D (np TEA2025: http://www.st.com/web/en/resource/techn ... 000172.pdf) dołączyć tranzystorów MOSFET dla uzyskania większej mocy (planuję 2x20W, głośniki 4 OHM). W przypadku TEA2025 trzeba by było chyba usunąć coś na wyjściu, żeby otrzymać sygnał prostokątny.
No i kolejne pytanie: Czy mam podłączyć 2 MOSFETy na kanał (jeden do zasilania dodatniego, a drugi do zasilania ujemnego) czy połączyć 4 tranzystory na kanał jako mostek H i używać GND i napięcia dodatniego? Czy ten pomysł w ogóle wypali?
A jeśli nie to w jaki sposób można by było zrobić wzmacniacz w klasie D, najlepiej z mostkiem H żeby nie trzeba było zasilacz symetrycznie? Proszę o wszelkie porady :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2015, o 10:01 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie ma sensu, zastosuj odpowiedni układ, np MAX9744 lub TPA3100D2.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 17 maja 2015, o 12:25 

DamCos napisał(a):
Witam,

Po głowie chodzi mi pomysł, czy nie dałoby się do najprostszego wzmacniacza klasy D (np TEA2025: http://www.st.com/web/en/resource/techn ... 000172.pdf) dołączyć tranzystorów MOSFET dla uzyskania większej mocy (planuję 2x20W, głośniki 4 OHM). W przypadku TEA2025 trzeba by było chyba usunąć coś na wyjściu, żeby otrzymać sygnał prostokątny.
No i kolejne pytanie: Czy mam podłączyć 2 MOSFETy na kanał (jeden do zasilania dodatniego, a drugi do zasilania ujemnego) czy połączyć 4 tranzystory na kanał jako mostek H i używać GND i napięcia dodatniego? Czy ten pomysł w ogóle wypali?
A jeśli nie to w jaki sposób można by było zrobić wzmacniacz w klasie D, najlepiej z mostkiem H żeby nie trzeba było zasilacz symetrycznie? Proszę o wszelkie porady :)

Może ten układ nie jest wzmacniaczem w klasie D ?
Co do samej przeróbki to tak jak poprzednik napisał , jest to niecelowe .
Jest wiele tanich układów scalonych na których w mostku z pojedyńczym zasilaniem dostaniesz te 20W lub więcej
zależnie od wartości nap. zasilania .
PS.
Czemu wspomniałeś o wzmacniaczu w klasie D ?

PostNapisane: 17 maja 2015, o 12:46 
Użytkownik

dymZprocka napisał(a):
DamCos napisał(a):
Witam,

Może ten układ nie jest wzmacniaczem w klasie D ?
Co do samej przeróbki to tak jak poprzednik napisał , jest to niecelowe .
Jest wiele tanich układów scalonych na których w mostku z pojedyńczym zasilaniem dostaniesz te 20W lub więcej
zależnie od wartości nap. zasilania .
PS.
Czemu wspomniałeś o wzmacniaczu w klasie D ?

Układy MAX9744 i TPA3100D2 trudno dostać. Może są jeszcze jakieś bardziej popularne scalone wzmacniacze.

Wspomniałem o klasie D dlatego, że można zasilać z pojedynczego zasilania, mają wysoką sprawność, a całość ma działać jako głośniki biurkowe z podwyższeniem basów oraz możliwością odtwarzania przez bluetooth (kupiłem taki mały odbiornik za 13 zł :D ). Obudowa nie może być duża (planuję Z1A). Oczywiście nie musi to być koniecznie klasa D, może to być jakaś "pochodna klasa" np H, czy cokolwiek co to tam jeszcze sensownego jest ;)

W zasadzie TEA2025 sama w sobie wystarcza, ale jak się doda filtr dolnoprzepustowy, to dla ładnych i porządnych basów trzeba nastawić prawie na maxa. W ostateczności mogę zrobić dwa wzmacniacze mono w wersji mostkowej, to wtedy będzie ledwo 10W. No i denerwuje mnie te burczenie w głośnikach jak nastawię głośność na maxa. Stosuję przewody ekranowane, ale to tylko częściowo pomaga.

PostNapisane: 17 maja 2015, o 13:23 

Zaproponowałbym tobie układ scalony TDA2030 .
Jest to pojedyńczy wzmacniacz o mocy wyjściowej około do 18wat . Może pracować z pojedyńczym lub podwójnym zasilaniem , jak i dwa takie w układzie mostkowym i wtedy nie powinno być problemów z 20 watami mocy .Ale poleciłbym zrobić wzmacniacz stereo w klasycznym układzie (nie mostkowym)
z pojedyńczym zasilaniem 22V na początek zabawy.
Ten scalak jest tani i wszędzie dostępny ponieważ był bardzo często montowany w telewizorach czy innym sprzęcie domowym .W internecie jest mnóstwo gotowych opracowań na ten układ .
Rozważ to.

PostNapisane: 17 maja 2015, o 16:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kup radio samochodowe, na aukcjach jakieś sony blaupunkt czy pionieer i nawet za kilka/naście PLN trafisz. Końcówka mocy zasilana z 12V w jednym scalaku nawet 4 wzmacniacze mocniejsze w układzie mostkowy czyli ok 20W na kanał. Powera na głośniki biurkowe aż za dużo. Jak znajdziesz notę konkretnego wzmacniacza to może się okazać że większym napięciem można zasilić i jeszcze więcej mocy wycisnąć.
przykłady:
4x20W 9,99 PLN
http://allegro.pl/radio-samochodowe-kasetowe-kenwood-krc-151l-i5341708555.html
tu nie wiadomo jakie ale za 3 PLN
http://allegro.pl/radio-samochodowe-i5360330542.html
lub od znajomego za browar albo i w piwnicy jakieś leży

PostNapisane: 17 maja 2015, o 17:42 

DamCos napisał(a):
No i denerwuje mnie te burczenie w głośnikach jak nastawię głośność na maxa. Stosuję przewody ekranowane, ale to tylko częściowo pomaga.

Filtracja zasilania oraz prowadzenie mas w wzmacniaczu.

Po za tym duże znaczenie ma też różnica potencjałów jaka występuje między komputerem, a masą wzmacniacza.

PostNapisane: 17 maja 2015, o 17:48 
Użytkownik

nawet poszukaj czegoś takiego ....

http://allegro.pl/equalizer-jet-sound-n ... 64886.html
http://allegro.pl/equalizer-universum-i5361298647.html

tanie z korektą , stereo 12V i chyba ci 4x25W wystarczy

PostNapisane: 18 maja 2015, o 17:42 
Użytkownik

Dzięki wszystkim za porady :)
Coś wybiorę sobie z waszych propozycji. Albo TDA2030 albo zostanę przy TEA2025. Jeśli chodzi o prawidłowe projektowanie płytki PCB pod wzmacniacz, to rozumiem, że wokół ścieżek sygnału audio trzeba rozlać poligon masy, tak? Są może jeszcze jakieś inne istotne zasady przy projektowaniu PCB dla wzmacniaczy?

PostNapisane: 18 maja 2015, o 18:27 

DamCos napisał(a):
Dzięki wszystkim za porady :)
Jeśli chodzi o prawidłowe projektowanie płytki PCB pod wzmacniacz, to rozumiem, że wokół ścieżek sygnału audio trzeba rozlać poligon masy, tak? Są może jeszcze jakieś inne istotne zasady przy projektowaniu PCB dla wzmacniaczy?

To co napisałeś niema jakiegoś zasadniczego znaczenia dla brumienia wzmacniacza .
Ważniejsze jest:
-Jakość zasilacza w wzmacniaczu
-Odpowiednio dobrany stopień wzmocnienia wzmacniacza do żródła sygnału - komputera
-Wysokość impedancji wejsciowej wzmacniacza
-Jakość połączeń "kablowych" w wzmacniaczu i tzw. prowadzenie masy
- Jakość i długość przewodu od wzmacniacz do np. komputera
- no i samo żródło sygnału.

PostNapisane: 18 maja 2015, o 18:52 
Użytkownik

Podstawowa zasada to brak pętli mas na pcb, masa sygnałowa nie może być po drodze masy prądowej, zasada gwiazdy.

PostNapisane: 18 maja 2015, o 19:21 

jaman7 napisał(a):
Podstawowa zasada to brak pętli mas na pcb, masa sygnałowa nie może być po drodze masy prądowej, zasada gwiazdy.

Dziwne to troche :) Zrobiłem sporo różnych wzmacniaczy i było w nich pełno tzw pętli mas i nie brumiały :) To co napisałeś jest oczywiście pewnym standardem w pozytywnym znaczeniu ale nie obowiązującym .Nie miej mi za złe tych słów . Przypomnialem sobie jak budowałem pierwszy wzmacniacz i starannie prowadziłem mase . Brumiał jak diabli :).
Hmm. Do znaczączych czynników wpływających na przydzwieki od zasilania dodam jeszcze zbyt bliskie
rozmieczenie transformatora względem ścieżek i przewodów wejściowych.

PostNapisane: 18 maja 2015, o 22:06 
Użytkownik

Np można na pcb rozdzielić masy na sygnałową i prądową lub podział wedle poligonu na jednym pcb łączona w centralnym zbiegu mas sygnałowych i prądowych

np osobne pcb na każdy kanał z dzielonymi masami, masa sygnałowa wraca od gniazd wej. do wspólnego punku mas czyli tzw gwiazda
Obrazek

lub jedno pcb stereo z poligonem
Obrazek

wariantów jest sporo

PostNapisane: 22 maja 2015, o 01:31 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja polecam scalaki Tripath. Niestety nie są już produkowane, ale dostępne, nawet gotowe moduły. Sam długo grałem na TA2024, nawet na zasilaniu akumulatorowym;-)

/* i9100 + Tapatalk */

Strefa czasowa: UTC + 1