Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 11:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 maja 2015, o 22:08 
Nowy

Witam, mam zamiar przeskoczyć z raspberry na atmege w celu zrobienia w miarę taniej czujki bezprzewodowej. Jakie urządzenie wybrać na mózg układu składającego się z komunikatora 2,4ghz po spi, czujnika ciśnienia po i2c i one wire czujnika temperatury i wilgotności 2w1? Atmega 16 wystarczy czy kupić coś innego? Ile orientacyjnie może potrzebować prądu taki układ? Z pół ampera?

Podzespoły jakie chce kupić:
http://botland.com.pl/czujniki-temperat ... m2023.html
http://botland.com.pl/czujniki-cisnieni ... 0-kpa.html
http://botland.com.pl/moduly-radiowe/16 ... 4-ghz.html

Chciałbym aby taka czujka miała zasięg ok. 2 pokojów (do 20m) i była możliwie tania. Na bazę czujek chciałem kupić taki sam moduł transmitera jak do atmegi. Jestem otwarty na wszelkie propozycje korekty/zmian. To mój pierwszy projekt z AVR i zasadniczo drugi w życiu z elektroniką więc jeszcze się za bardzo nie znam :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2015, o 22:34 
Użytkownik

Ja bym zrobił na WIFI ....
ale jak chcesz to nrf24L01 , tiny2313 lub m8, DS18b20 lub LM35 i DHT

optymalniejszy byłby SHT21 lub inny , ale sa trochę drogawe

PostNapisane: 16 maja 2015, o 23:20 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):

optymalniejszy byłby SHT21 lub inny , ale sa trochę drogawe

Sun, optymalniejszy SHT21 nie może być. Albo SHT21 jest optymalny w tym konkretnym przypadku, albo nie jest. :)

PostNapisane: 17 maja 2015, o 09:02 
Nowy

A ja bym na WI-FI nie zrobił bo
a) zaśmiecam sieć (router ma tylko 255 slotów),
b) podatniejsza na ataki (nie każdy sniffuje customowe 2,4GHz, a zwykłe wifi można sniffować czymkolwiek)
c) chcę się uczyć pracy z nowymi protokołami.

nrf24L01: http://electropark.pl/moduly-komunikacj ... eless.html
DHT-11 (to jest 2 w 1, lepiej kupić coś do wilgotności i temperatury oddzielnie?): http://electropark.pl/czujniki-wilgotno ... nosci.html
ATmega8A: http://electropark.pl/atmega/169-atmega8a-pu-dip28.html
no i to samo ciśnienie: http://electropark.pl/czujniki-cisnieni ... 0mbar.html

Zmiany bardzo obniżyły koszty, tylko pytanie czy upchnę to wszystko do jednej ATmegi 8 (pod względem ilości styków) i czy drugi nrf24L01 będzie bezproblemowo pracował z RPI?

Co będę musiał do tego dokupić oprócz programatora, rezystorów i zasilacza? Jakieś kwarce czy coś (jak mówiłem to moje hello atmega)?

PostNapisane: 17 maja 2015, o 10:10 
Użytkownik

Pytanie czy chcesz sam sobie zrobic płytkę czy raczej zbudować z gotowych modułów?
Może zamiast się zastanawiać czy atmega 8 starczy lepiej zrobić zakupy na ebayu (no chyba że zależy ci na czasie), poskładać do kupy, zamknąć w pudełko i śmiga :
http://www.ebay.com/itm/MINI-USB-Nano-V ... 2c9abdb237
http://www.ebay.com/itm/BMP180-Replace- ... 27e563c87d
http://www.ebay.com/itm/1PCS-Arduino-DH ... 2c9575ac5a
http://www.ebay.com/itm/1PCS-NRF24L01-2 ... 27f7dfd7d4
http://www.ebay.com/itm/2pcs-Socket-Ada ... 27db021b1c

...

Chociaż oczywiście jak wydanie 70pln dla Ciebie nie problem to kup sobie Mirka programator. Właściwie programator jak programator (moim zdaniem) ale cenniejszy i baardzo przydatny jest program z nim załączony MkAVRCalculator, a także fakt że wspierasz polskiego przedsiębiorce za co on odwdzięcza się swoim wsparciem :)

PostNapisane: 17 maja 2015, o 10:41 
Nowy

Chciałbym złożyć to na gotowych elementach, programator mirka bardzo możliwe że kupie, nie chce bawić się z arduino bo to zbędne marnowanie wydajności. Wydajne programowanie to dla mnie nie problem. Chodzi mi o użycie czystego AVR

PostNapisane: 17 maja 2015, o 11:00 
Nowy

Kolego Dublerq,
jakiś czas temu stanąłem przed podobnym problemem.

Jak chcesz iść w "radiówkę" to rozważ zakup modułów HOPE-RF RFM69CW albo mocniejszych RFM69HCW. Może tańsze nie są, ale na tym forum będziesz miał do nich ogromne wsparcie. Dodatkowo masz do nich już gotową bibliotekę na RPi.

Po drugie, cena modułów z czegoś wynika. Zazwyczaj jest to tak, że im wyższa cena, tym moduł ma więcej do zaoferowania, również i w tym sensie, że wymaga mniej pracy programistycznej przy jego użyciu.

Na Twoim miejscu Wifi też bym od razu nie odrzucał. Fakt, moduły może i będą droższe, ale w pakiecie dostajesz już mechanizmy do spięcia komunikacji.
Co do Twojego argumentu snifferów i 255 slotów, to jest to bardzo dyskusyjne. Do stacji pogodowej nie wiadomo jakiego bezpieczeństwa komunikacji znowu nie potrzeba ( po co ? ). Liczba slotów znowu zależna jest od adresowania. Możesz sobie zorganizować sieć tak, że na jednej będą działały komputery, na drugiej czujki. Z RPi router nie problem zrobić.

PostNapisane: 17 maja 2015, o 11:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na forum jest moja biblioteka do nRF24L01. Zajmuje około 1,5kb flasha ale działa w oparciu zdarzenia, przerwania i masz do wyboru SPI softwareowe lub sprzętowe.

PostNapisane: 17 maja 2015, o 11:50 
Nowy

AndrzejG napisał(a):
Kolego Dublerq,
jakiś czas temu stanąłem przed podobnym problemem.

Jak chcesz iść w "radiówkę" to rozważ zakup modułów HOPE-RF RFM69CW albo mocniejszych RFM69HCW. Może tańsze nie są, ale na tym forum będziesz miał do nich ogromne wsparcie. Dodatkowo masz do nich już gotową bibliotekę na RPi.

Po drugie, cena modułów z czegoś wynika. Zazwyczaj jest to tak, że im wyższa cena, tym moduł ma więcej do zaoferowania, również i w tym sensie, że wymaga mniej pracy programistycznej przy jego użyciu.

Na Twoim miejscu Wifi też bym od razu nie odrzucał. Fakt, moduły może i będą droższe, ale w pakiecie dostajesz już mechanizmy do spięcia komunikacji.
Co do Twojego argumentu snifferów i 255 slotów, to jest to bardzo dyskusyjne. Do stacji pogodowej nie wiadomo jakiego bezpieczeństwa komunikacji znowu nie potrzeba ( po co ? ). Liczba slotów znowu zależna jest od adresowania. Możesz sobie zorganizować sieć tak, że na jednej będą działały komputery, na drugiej czujki. Z RPi router nie problem zrobić.

Akurat do nRF24L01 są dostępne biblioteki zarówno do AVR jak i raspberry także raczej przy nim zostanę. Pytam już tylko czy wystarczy mi pinów w ATmedze 88 do podłączenia wszystkich trzech modułów, czy nie będzie jakichś problemów sprzętowych np. od strony zasilania, i czy potrzebuje jeszcze czegoś do tego zestawu np. kwarców czy coś w ten deseń. Z całą resztą jestem już zdecydowany

PostNapisane: 17 maja 2015, o 13:06 
Użytkownik

Dublerq napisał(a):
nie chce bawić się z arduino bo to zbędne marnowanie wydajności. Wydajne programowanie to dla mnie nie problem. Chodzi mi o użycie czystego AVR

kolejna herezja na TEMAT ARDUINO ....

ZROZUMCIE TO WRESZCIE ŻE TO TYLKO PŁYTKA Z PROCESOREM .. MOZESZ PISAĆ W ARDUINO , ALE I GOŁYM C ,M C
++ I BASKOMIE

WIFI i SNIFER zaś herezje ... możesz sobie zestawić połączenie bez ruterów ESP np pozwala na pracę i jako AP i ST
wcale nie musi siec czujników macać rutera i z niego korzystać do jednego AP możesz podpiać 7 klientow nie sądzę byś
miał więcej czujników, czasem warto się zastanowić i poznać szczegóły ....

dlaczego wspominam o ESP bo możesz na ten moduł sieciowy pisać swoje programy w LUA i nawet w ARDUINO nie trzeba procka by zrealizować bezprzewodowy czujnik temperatury z 1Wire (DS18B20) i pomiarem wilgotności ...

np. http://techfreak.pl/bezprzewodowe-czujn ... a-esp8266/

a włamywacz niema co robiić tylko nasłuchiwac czujniki kowalskiego ... czasem się zastanówcie panowie czy aby nie popadacie w paranoję -- jak coś od tego są specjaliści ...

PostNapisane: 17 maja 2015, o 13:51 
Nowy

A nie sądzisz że po to robię taki projekt żeby potem go wykorzystywać do pracy? A myślisz że zwykłego Kowalskiego stać na czujniki i serwy w każdym pokoju przy każdym oknie, kaloryferze i dodatkowe opłaty za prąd? Poza tym nie mam routera w domu także nie będę dodatkowo wywalał 100 czy więcej zł tylko po to żeby uruchomić swój pierwszy projekt (albo i nie, bo stwierdzić że AVR jest nie dla mnie).

Nie pytam już w czym mam pisać ani jakiego interfejsu do komunikacji użyć. Zadałem jasne pytania: czy wystarczy mi pinów w ATmedze 88 do podłączenia wszystkich trzech modułów, czy nie będzie jakichś problemów sprzętowych np. od strony zasilania kilku slavewów z jednego mastera. Z całą resztą jestem już zdecydowany.

Nie rozumiem skąd taka nagonka że chce zrobić coś inaczej niż wszyscy chcą. Gdyby wszyscy ludzie jeździli na koniach to nie było by teraz ani pociągów ani samochodów.

PostNapisane: 17 maja 2015, o 14:52 
Użytkownik

Kolego to nie nagonka tylko logiczne myślenie i postęp. Ale rób jak uważasz... skoro wiesz jak działa I2C i SPI to otwórz sobie manuala, i zobacz czy ci pinów wystarczy. Przecież i tak to będzisz musiał zrobić zanim zaczniesz pisanie programu. Ale chyba piny to nie wszystko. Jeszcze się zastanów co tam chcesz robić i czy ci pamięci wystarczy.
Proponowałem płytke arduino bo masz już tam wszystko ładnie gotowe, z mocniejszym prockiem, a tak jak ci SunRiver powiedział pisać sobie możesz nawet w notatniku i to odrazu wsad (hex) jak umiesz... ale wgrany w płytke bootloader arduino pozwoli ci ten wsad wgrac bez programatora...
Mówią ci że ESP8266 może działać w trybie AP więc router Ci nie potrzebny... no ale widać że jeszcze delikatna niewiedza zamknęła Cię na inne rozwiązanie...
Masz swoje wizje to je realizuj ale sam przemyśl czy ci wystarczy pinów i zasobów procka... bo tylko ty wiesz co chcesz zrobic...
No chyba że opiszesz dokładnie co tam ma być to można ci podpowiedzieć coś...

PostNapisane: 17 maja 2015, o 20:39 
Nowy

eMCe2 napisał(a):
Kolego to nie nagonka tylko logiczne myślenie i postęp. Ale rób jak uważasz... skoro wiesz jak działa I2C i SPI to otwórz sobie manuala, i zobacz czy ci pinów wystarczy. Przecież i tak to będzisz musiał zrobić zanim zaczniesz pisanie programu. Ale chyba piny to nie wszystko. Jeszcze się zastanów co tam chcesz robić i czy ci pamięci wystarczy.
Proponowałem płytke arduino bo masz już tam wszystko ładnie gotowe, z mocniejszym prockiem, a tak jak ci SunRiver powiedział pisać sobie możesz nawet w notatniku i to odrazu wsad (hex) jak umiesz... ale wgrany w płytke bootloader arduino pozwoli ci ten wsad wgrac bez programatora...
Mówią ci że ESP8266 może działać w trybie AP więc router Ci nie potrzebny... no ale widać że jeszcze delikatna niewiedza zamknęła Cię na inne rozwiązanie...
Masz swoje wizje to je realizuj ale sam przemyśl czy ci wystarczy pinów i zasobów procka... bo tylko ty wiesz co chcesz zrobic...
No chyba że opiszesz dokładnie co tam ma być to można ci podpowiedzieć coś...

Zapewne jako bardziej doświadczona osoba masz całkowitą rację poza jednym: nie łatwo jest poczytać i policzyć ile pinów potrzeba do takich a nie innych interfejsów osobie, która nigdy w życiu nie miała mikrokontrolera w rękach. Zadanie pytania osobom twojego pokroju które wiedzą czego mi będzie potrzeba szybciej niż ja napiszę ten post będzie lepszym rozwiązaniem niż zamawianie kilku różnych mikrokontrolerów bo przez swoją niewiedzę wybrałem za słaby/nieopłacalny.

Nie widzę nic złego w uczeniu się retrotechnologii, ale skoro z takim zapałem polecacie to wi-fi to pewnie będę musiał na to przystać. Dlaczego chciałbym na ATmedze 8 pracować? Bo jest sporo fajnych poradników (m. i. mirkowych)

PostNapisane: 17 maja 2015, o 21:26 
Użytkownik

ależ nikt ci nie zabrania pracować na medze8 :) ba powiem wiecej nawet ci pinów starczy i jeszcze zostanie
a jakby ci brakło jakimś cudem do dodasz expander i masz kolejne 8 pinów ...

a przecież udzieliłem ci odpowiedzi w pierwszym poście :

SunRiver napisał(a):

czegoś nie zrozumiałeś ??

PostNapisane: 17 maja 2015, o 21:39 
Nowy

@SunRiver - kolega Dublerq napisał, że to jego w życiu drugi projekt elektroniczny będzie.

Dublerq napisał(a):
... tylko pytanie czy upchnę to wszystko do jednej ATmegi 8 (pod względem ilości styków)
Co będę musiał do tego dokupić oprócz programatora, rezystorów i zasilacza? Jakieś kwarce czy coś (jak mówiłem to moje hello atmega)?

I2C - wykorzystuje 2 przewody ( danych i zegara)
1 wire - 1 przewód danych
SPI - 2 na dane, 1 na zegar , 1 na chip select

Atmega 8 ma 23 wejścia/wyjścia.

Czyli powinno starczyć ;-). Pewnie przyda się dodatkowo zewnętrzny kwarc (choć może ten z radiówki da się wykorzystać).

Jak chcesz iść w "minimalizm" to SunRiver powiedział czego potrzebujesz.
Inna sprawa to zasilanie. Też musisz się zastanowić, jak to chcesz rozwiązać.

PS. Sądząc po postach, to odnoszę wrażenie, że kolega w żaden opis I2C, SPI ... nie spojrzał, bo te dane to "na dzień dobry" się dostaje. Warto wcześniej coś poczytać, żeby wiedzieć z czym się ma do czynienia i o co pytać.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 maja 2015, o 21:57 
Użytkownik

AndrzejG napisał(a):
PS. Sądząc po postach, to odnoszę wrażenie, że kolega w żaden opis I2C, SPI ... nie spojrzał, bo te dane to "na dzień dobry" się dostaje. Warto wcześniej coś poczytać, żeby wiedzieć z czym się ma do czynienia i o co pytać.

i ma pretensje że się mu doradza :)

PostNapisane: 17 maja 2015, o 22:11 
Nowy

AndrzejG napisał(a):

Czytałem, ale różne wyjścia są opisane różnymi kodami, na ten moment nie mam pojęcia które są uniwersalne a które nie (patrząc po RPI w którym nie wszystkie są). Dzięki za odpowiedź

SunRiver napisał(a):
a przecież udzieliłem ci odpowiedzi w pierwszym poście :

SunRiver napisał(a):

czegoś nie zrozumiałeś ??

Wybacz, nie zrozumiałem że m8 to ATmega8 Tak czy siak dziękuję.

PostNapisane: 18 maja 2015, o 16:53 
Nowy

Jeszcze jedno pytanie: Sam DHT11 nie wystarczy za termometr? Lepiej dokupić osobny któryś z polecanych przez was?

PostNapisane: 18 maja 2015, o 17:06 
Użytkownik

wszystko zależy jakiej dokładności potrzebujesz... jak ci wystarczy taka jak podaje dokumentacja DHT11 to ok, jak chcesz poćwiczyć coś innego albo mieć inne parametry to skorzystasz z innego...

PostNapisane: 18 maja 2015, o 18:15 
Użytkownik

Dokładnie DHT11 powinien ci wystarczyć ... choc ja osobiście go w tej roli nie lubię

gwoli wyjaśnienia na przyszłość

SPI , I2C to magistrale komunikacyjne służące do "rozmawiania z wieloma urządzeniami"
proponuję ci poczytac o SPI np tu: http://www.sunduino.pl/wordpress/licho-nie-spi/

O I2C znajdziesz wszystko co trzeba na forum , blogu mirka i BB , zresztą o SPI też
warto się z nimi zaprzyjaźnić

PostNapisane: 19 maja 2015, o 06:07 
Nowy

Ja rozumiem czym sa te protokoly i czytałem jak dzialaja. Bardziej dezorientuja mnie opisy nóżek m8. Przykładowo w raspberry nie wszystkie gpio moglem uzyc do dowolnych celow i po prostu nie wiem jak jest tutaj dlatego wole zapytac bo jeszcze zle policze. W kazdym razie dzieki za odpowiedź

PostNapisane: 19 maja 2015, o 09:24 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Oprócz nóżek takich ja RESET, VCC, GND, AVCC, AREF, wszystkie porty GPIO atmegi/attiny służą jako standardowe porty wejścia/wyjścia. W zasadzie RESET też może być takim pinem po przestawieniu fusów na odpowiednie ale wtedy wyłączysz sobie programowanie ICSP (In Circuit Serial Programming) czyli nie zaprogramujesz procka programatorem który podpina się pod MOSI MISO SCK i RESET (np USBasp). Dlatego lepiej tego nie ustawiać. PINY oznaczone MISO MOSI SCK I SS to piny od sprzętowego SPI, przy czym linie SS (inaczej CS) można zrobić sobie programowo i dołożyc do magistrali SPI sporo urządzeń. SDA i SCL to piny od interfejsu TWI czyli inaczej mówiąc Two wire interface, jest to nic innego jak I2C ale nazwa ta zastrzeżona jest przez Philipsa i dlatego Atmel nie nazwał tak modułu wbudowanego w procek. obie wspomniane magistrale tak jak i One wire który służy do gadania np. z DS18B20 mozesz emulować programowo. Jak to zrobić pokazuje Mirek w książkach swoich.

Proponuje Ci więc:

nRF24L01 - moja biblioteka potrzebuje 5 pinów, MISO, MOSI, SCK, IRQ do przerwań ( chyba że nie chcesz z nich korzystać tylko działać w trybie poolingu, a jest w niej taka opcja), CS i sterowanie zasilaniem nRFa hardwerowo przez tranzystor PNP.

Czujnik cisnienia na i2C - dwie linie do TWI (I2C)

czujnik DS18B20 z one wire (1 pin)

w sumie 5 + 2 + 1 = 8 pinów. z atmegi 8 zostaje Ci jeszcze 15. Obsłużysz tym jeszccze LCD, jakies przkaźniki albo nawet jakiś wyświetlacz graficzny monochromatyczny od nokii.

Nota katalogowa Atmegi 8

http://www.atmel.com/images/atmel-2486- ... asheet.pdf

I do przodu. Programator kup Mirka, nie czytaj głupot w internetach. Jest to zaje**ty sprzęt, dobrze zaprojektowany i atestowany.

Strefa czasowa: UTC + 1