Witam mam pytanie zrobiłem pomiar temperatury za pomocą czujnika analogowego LM35 na Atmedze32 tylko że temperaturę mogę odczytywać co 0.5C a chciałbym co 0.1C tylko nie wiem czy da się to zrobić na tym przetworniku w Atmedze bo ten przetwornik ma rozdzielczość 10 bitów czyli jest to wartość 1024 używam napięcia odniesienia 2,56V. Wartość ADC przeliczam sobie w kodzie na temperaturę , według noty tego czujnika 1C=10mv. i teraz jak chciałbym mieć temperaturę np. 18C to nie ma problemu bo 18C to jest 180mv a to jest 72 wartość ADC jak bym chciał temperaturę np 18.5C to jest 185mV a to jest 74 wartość ADC ale jak już bym chciał temperaturę np. 18.2C to jest problem bo to jest 182mV a to jest 72.8 wartości ADC a tekiej wartości przetwornik mi nie da bo on ma zakres do 0 do 1024 ale przetwornik zwraca tylko liczby całkowite i chciałbym sie dowiedzieć czy da się jakos zrobić tak żebym pomiar miał co 0.1C, czy może żeby to osiągnąć to trzeba by użyć przetwornika o większej rozdzielczośći?
wrzucę jeszcze mój kod, mam nadzieję że nie zamieszałem za bardzo w mojej wypowiedzi i da się to zrozumieć
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.