Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 mar 2025, o 22:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 kwi 2015, o 12:26 
Nowy

Witam. Z racji tego, że będę podpinał do mojego układu urządzenie zasilane już przez napięcie 230V chciałbym upewnić się zanim coś wykonam. Będzie to układ sterowania grzałka, używam optotriaka MOC3020 i triaka BT136. Póki co mam problem z samym optotriakiem. Zgodnie z notą katalogową moc3020 podpinam : PIN 1 (anode) do procesora a PIN 2 (katodę) do GND. Do pinów 4 i 6 podłączam zwykłą diodę led w celu sprawdzenia działania ale jakoś mi to nie działa tak jakbym chciał. Po podaniu syganłu, mój LCD zmienia intensywność świecenia co mnie zaniepokoiło, coś jest nie tak więc piszę do Was. Dioda led oczywiście zapala się po podaniu sygnału natomiast po odłączeniu sygnału sterującego dioda dalej się świeci... Czy tak powinno być?? I przede wszystkim co jest spowodowane zmianą intensywności podświetlenia ?

Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2015, o 13:09 
Użytkownik

1.Brak rezystora na linii procesor dioda w optotriaku
2.Tak, tak ma być triak rozłączy się dopiero wtedy gdy przestanie przez niego płynąć prąd (tzn. jak odłączysz triak od zasilania i ponownie podłączysz to dioda nie będzie już świecić, chyba, że nadal bramka będzie wysterowywana). Przy prądzie przemiennym nie będziesz miał problemów z wyłączeniem triaka, ponieważ sinusoida przechodzi przez zero (czyli tak jakbyś odłączył zasilanie).

PostNapisane: 7 kwi 2015, o 13:15 
Użytkownik

cześć
zastosuj transoptor z tranzystorem
jak nie oświetlisz bazy to nie będzie przewodził i dioda zgaśnie

PostNapisane: 7 kwi 2015, o 13:46 
Nowy

A jakiej wartości ten rezystor trzeba dobrać ?? W nocie katalogowej faktycznie jest rezystancja Rin ale nic żadnego wzoru nie widzę tam. A czym jest spowodowane to przygaszanie podświetlenia podczas podawania sygnału sterującego ??

PostNapisane: 7 kwi 2015, o 13:50 
Użytkownik

Tu masz gotowe rozwiązanie.
http://mirley.firlej.org/wykonawczy_triak
Oczywiście jak koledzy pisali wyżej musisz zastosować dodatkowy rezystor w obwodzie diody podłączonej do uC.

PostNapisane: 7 kwi 2015, o 14:58 
Użytkownik

Majster_90 napisał(a):
A czym jest spowodowane to przygaszanie podświetlenia podczas podawania sygnału sterującego ??

Robisz po prostu zwarcie portu przez diodę. Wstaw w szereg z diodą jakiś R około 300-400om i po sprawie.

------------------------ [ Dodano po: 8 minutach ]

A rezystor obliczasz ze zwykłego wzoru R=U/I gdzie U to jest napięcie zasilające minus napięcie złącza diody, a I prąd jaki ma płynąć przez tą diodę. Jeśli zasilasz procek z 5V spadek na diodzie (z pdf'a wyczytasz) będzie powiedzmy 1,5V to 5-1,5=3,5V, dzielisz to przez powiedzmy 15mA (czyli 0,015A - to też masz w pdf, ale dobrze jest troszkę zmniejszyć maksymalny prąd diody) i wychodzi Ci około 233om. Podsumowując - już rezystor 240om (bo taki jest najbliższy w szeregu) ochroni diodę, ale jeśli nie chcesz przeciążać portu, który też ma swoją wytrzymałość to spokojnie możesz zwiększyć rezystor do wartości jak podałem wcześniej. Dla diod o podwyższonej jasności osobiście czasem stosuję nawet 750-1000om, a czasem stosuję je celowo zamiast zwykłych po to aby puścić przez nie 3-5mA, a i tak bardzo ładnie świecą.

Strefa czasowa: UTC + 1