Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 12:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 15:28 
Użytkownik

Obrazek

Witam,

Mam do zaprezentowania Wam moją stację lutowniczą :)

Opis w tym poście będzie się składał z cytatów z dokumentacji tej stacji, którą przygotowałem i możecie sobie ją pobrać wraz ze wsadem do mikrokontrolera :) Linki na końcu posta.

Nie trzeba nikogo przekonywać, jak ważnym narzędziem dla elektronika i majsterkowicza jest
lutownica. Co prawda pierwsze modele urządzeń elektronicznych można wykonywać na płytkach
stykowych, to i tak przyjdzie moment, że lutownica okaże się niezbędna. Niestety, lutownice
podłączane do napięcia sieciowego (230 V) zazwyczaj nie mają możliwości regulacji temperatury
(chociaż są takie, ale nieco droższe). Ta wada jest przyczyną kolejnego problemu - ich temperatura
jest stale wysoka, tak, aby przy topieniu cyny grot się za bardzo nie ochładzał. Jednak, gdy lutownica
"spoczywa" i nie lutujemy ją, a ta się nadal grzeje, to bardzo szybko grot zaczyna się utleniać - robi
się czarny, do tego lutując, może brudzić inne elementy. Wtedy można sobie pomóc specjalną
mokrą gąbką, ale i tak za każdym razem trzeba czyścić dokładnie grot. To nie jest rozwiązanie dla
prawdziwych majsterkowiczów. My wykonamy własną stację lutowniczą. A co będzie ją różniło od
zwykłej lutownicy?

• Kolba lutownicza pasująca do szerokiej gamy grotów przeznaczonych do elementów SMD
• Napięcie zasilania 24V (bezpieczne, w porównaniu do 230V)
• Regulacja temperatury w zakresie 80...450 °C
• Wyświetlanie danych na wyświetlaczu LCD
• Tryb uśpienia (zmniejszenie temperatury o połowę w celu mniejszego zużycia prądu podczas
dłuższej przerwy w lutowaniu)
• Funkcję czujnika temperatury pełni termopara typu K (wbudowana w kolbę lutowniczą)

Co będzie nam potrzebne do wykonania stacji lutowniczej:
• Dowolny zasilacz prądu stałego o napięciu 24V i wydajności prądowej min. 3,4A,
• Kolba lutownicza z grzałką 24V (standardowa moc to 48W) z termoparą typu K i
podłączeniem wtyczką DIN-4 lub DIN-5,
• Obudowa - ja preferuję model Z2A,
• Wyświetlacz 16 znaków na 2 wiersze ze sterownikiem HD44780
• Procesor ATmega328P (lub ATmega168P, a nawet ATmega8)
• Środowisko Arduino IDE i programator USBASP
• Płytka uniwersalna 7x9 cm wiercona z otworami montażowymi oraz podobna, o wymiarach 5x7 cm
• Kołki dystansowe max. 10mm (8 sztuk) i śrubki M3 (16 sztuk)

Stacja zasilana jest zasilaczem 24V o prądzie 4A. To wystarcza dla grzałki i sterownika.
Do tego jest dołączony mini-zasilacz symetryczny +-5V o wydajności 200 mA. Służy on do zasilania wzmacniacza operacyjnego OP07, który wzmacnia napięcie z termopary.
Urządzenie współpracuje z większością kolb lutowniczych z termoparą typu K, działających na napięcie 24V. Zalecana moc to 48W (w porywach do 50W ale nie więcej :D )
Jak już wyżej jest napisane - projekt powstał w środowisku Arduino i udostępniam Wam sketch właśnie do Arduino. Spokojnie można wgrać wsad normalnie do ATmegi328P za pomocą USBASP.

Schemat połączeń dostępny jest w dokumentacji.
Wzorowałem się na projekcie z AVT: http://serwis.avt.pl/manuals/AVT987.pdf , ale nie da się zarzucić, że jest żywcem zerżnięty, bo nie jest :D Wprowadziłem wiele własnych modyfikacji, głównie po to, żeby koszt budowy był niższy.

Muszę jeszcze podziękować kolegom z forum:
Krauser, rezasurmar, squeez, giciors, kicajek, Zaba
za ogólną pomoc i porady przy budowie stacji lutowniczej.
Jeśli kogoś pominąłem, to najmocniej przepraszam ;)

Dodaję zdjęcia oraz film, który uzupełni opis :)

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Pliki do pobrania: https://drive.google.com/folderview?id= ... sp=sharing

Pozdrawiam i liczę na dobre oceny ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 kwi 2015, o 21:56 
Użytkownik

No kolego gratuluję projektu .... nie myślałeś o hit air ? do tej stacji ? po czym można to naprawdę pięknie ubrać i będzie cudo ? :)
nie mniej projekt pierwsza klasa :)
i to co lubię w stacjach lutowniczych na 24V .. grot szybko się grzeje nie to co na 230V że tego czasu potrzeba więcej :)

pozdrawiam

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 06:54 
Użytkownik

majster napisał(a):
No kolego gratuluję projektu .... nie myślałeś o hit air ? do tej stacji ? po czym można to naprawdę pięknie ubrać i będzie cudo ? :)
nie mniej projekt pierwsza klasa :)
i to co lubię w stacjach lutowniczych na 24V .. grot szybko się grzeje nie to co na 230V że tego czasu potrzeba więcej :)

pozdrawiam

W sumie to myślałem już wielokrotnie o hot air, ale jednak zdecydowałem sie kupić oddzielenie stację, ponieważ grzałka hot air pracuje na 230V więc trzeba jakieś triaki brać, a tego jeszcze za bardzo nie próbowałem, więc kupiłem gotową :)
Cieszę się, że projekt się podoba :)
Szybko nagrzewający się grot to moim zadaniem również fajna rzecz :)

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 09:45 
Użytkownik

Są też grzałko hot na 24V ja taką zakupywałem koledze a cała kolba w granicach 45 pln.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 10:01 
Użytkownik

No ładnie, starannie. Pierwszy etap za Tobą. Urządzenie działa ,teraz możesz je "dopieścić" , przy okazji nauczyć się czegoś nowego. Tak na szybko co mi przyszło do głowy;
- tor pomiaru temperatury; dokładność pomiaru ,
- modyfikacja menu ; możliwość ustawiania rozmiaru histerezy w której waha się zadana temperatura,
- implementacja regulatora PID temperatury , obok regulacji dwustanowej.
- Magic Led do podświetlenia stacji - więcej bajerów :lol: .

Oczywiście są to moje sugestie jak wykorzystać istniejącą bazę sprzętową do pogłębienia wiedzy i poznania nowych zagadnień na styku ; elektroniki, metrologii, regulacji, programowania, itd,,, ;) .

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 12:48 
Użytkownik

No kolego DamCOS ładnie ładnie ,, popracuj jeszcze tylko nad estetyką obudowy
nie zawsze to co mają w sklepie pasuje i wygląda :)

Ale projekt godzień powieszenia oka , to i owo w sofcie do poprawki, niemniej naprawde pozytywnie

PostNapisane: 4 kwi 2015, o 13:16 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
No kolego DamCOS ładnie ładnie ,, popracuj jeszcze tylko nad estetyką obudowy
nie zawsze to co mają w sklepie pasuje i wygląda :)

Ale projekt godzień powieszenia oka , to i owo w sofcie do poprawki, niemniej naprawde pozytywnie

Dzięki :)
Co do softu to będę aktualizował go, popracuję nad płynną regulacją mocy. Ale i tak stacja działa i już lutuję kolejny projekt :) Może nawet wrzucę go na forum ;)

Strefa czasowa: UTC + 1